depresia prenatala poate afecta dezvoltarea copilului
Cu siguranta depresia prenatala nu este cea mai usoara provocare a unei viitoare mamici.
Depresia prenatala este asociata cu o serie de stari de indispozitie care afecteaza o femeie de-a lungul sarcinii sale.
Printre simptomele acesteia, putem enumera:
• Insomnii
• Plans repetat
• Oboseala
• Tulburari ale apetitului
• Anxietate
• Iritabilitate
• Frustrare
• Schimbari dese de dispozitie
• Griji exagerate despre copil
• Sentimente de vinovatie
• In cazuri extreme, ganduri de sinucidere
Cauzele emotionale ale depresiei prenatale:
Desi nu a fost identificata o anume cauza in ceea ce priveste depresia prenatala, psihologii sustin ca aceasta apare in special in randul femeilor care au antecedente in ceea ce priveste afectiunile precum depresia, anxietatea, tulburarile de personalitate.
Pe de alta parte, depresia prenatala este adesea rezultatul stresului si a provocarilor ce pot aparea pe parcursul sarcinii. Aceasta poate disparea o data cu nasterea copilului.
Depresia prenatala si cercetarile stiintifice
Noi cercetari au descoperit ca depresia prenatala are un impact major asupra dezvoltarii ulterioare a copilului.
Astfel, studiile arata ca majoritatea copiilor care au parinti depresivi risca sa faca si ei depresie, ca urmare a factorilor genetici, cat si a situatiilor ce tin de mediul de crestere a acestora.
De asemenea, acesti copii prezinta anumite dezechilibre in acea parte a creierului care se ocupa de reglarea emotiilor si a nivelului de stres.
Foarte multe cercetari au studiat copiii la mai multi ani dupa nasterea lor, lasand nerezolvate mai multe dileme legate de asocierile genetice ale acestora.
Insa, un studiu recent realizat la Universitatea din Singapore aduce mai multe raspunsuri despre efectele pe care depresia prenatala le are in randul copiilor.
Astfel, cel mai important element observat de acestia a fost ca depresia parintelui impiedica formarea fireasca a emotiilor copilului. De asemenea, vulnerabilitatea la bolile mentale este mult mai crescuta in randul copiilor care au mame depresive.
Bariere in calea tratamentului
Un lucru pe care trebuie sa-l mentionam este ca de cele mai multe ori femeile nu constientizeaza ca starile de oboseala, lipsa de energie, pierderea apetitului sau insomnia sunt simptomele care mascheaza o depresie.
Inainte ca femeile insarcinate sa concluzioneze ca aceste simptome sunt firesti, ar fi indicat sa consulte parerea unui specialist care sa le asigure ca totul este in regula.
Este posibil ca o femeie care incepe sa constientizeze ca poate suferi de depresie sa traiasca sentimente de teama, rusine sau chiar negare atunci cand se afla in preajma celorlati.
In cazul in care observati aceste stari in randul femeilor din jurul vostru, poate ca ar fi indicat sa incercati sa le incurajati sa vorbeasca despre emotiile lor si sa accepte ajutorul celor de langa ele.