creativitate si solutii pentru un cuplu fericit partea intaiDraga prietene,
Hai sa vorbim astazi un pic despre iubire, despre tine, despre el (ea), despre relatia ta de cuplu.
Iti impartasesc acum din greselile mele.
Din lipsa de cunoaste, din lipsa de incredere in mine, am pus capatul unor relatii de iubire care au fost frumoase in felul lor, dar care nu ma ajutau sa fiu pe deplin fericita si sa ma dezvolt la adevarata mea valoare.
“Eu credeam ca iti vorbesc despre mine, cand de fapt vorbeam in locul tau, despre tine.
De asemenea. credeam ca tu vorbesti depre mine, cand de fapt, te lasam sa vorbesti despre mine in locul meu.
Si in aceste dialoguri indirecte, ma rataceam si vrand sa ma alatur tie, acolo unde de fapt tu nu erai…
Iar tu te pierdeai incercand sa ma intelegi, acolo unde de fapt eu nu eram!”
Toate greselile astea de comunicare, draga prietene, m-au invatat pe propria piele ca inainte sa intru intr-o relatie trebuie sa fiu impacata cu mine in primul rand, si am descoperit…
• Ca atunci cand stiu sa ma definesc, sa ma diferentiez de tine si cand indraznesc sa spun NU, incep sa ma respect.
• Ca atunci cand scap de teama de a fi respinsa sau abandonata, pot sa ma eliberez si de insuportabilul sentiment ca eu sunt cea rea.
• Ca atunci cand imi asum riscul ca am resursele pentru a-mi satisface nevoile pe care le aruncam in seama ta, pot deveni o partenera in intelesul deplin al cuvantului, pentru a construi o relatie deplina cu tine.
Am studiat, am citit mult, am scris o lucrare de licenta pe tema compatibilitatii in cuplu, si ce e cel mai placut… in prezent traiesc o frumoasa poveste de iubire, ceea ce m-a ajutat sa-ti impartasesc si tie din invataturile mele.
Pentru ca o relatie sa decurga sanatos, ai nevoie de ceva mai mult decat niste jocuri de creativitate. De fapt, ai nevoie de :
- TOLERANTA
Si spun asta cu gandul la recunoasterea diferentele dintre cei doi parteneri
“Lui ii place sa se culce tarziu, eu dorm devreme.”
“El prefera marea, eu muntele.”
Eu prefer sa stau duminica seara acasa, la un film bun impreuna cu iubitul meu, iar el prefera sa mearga la fotbal cu prietenii. Sportul si miscarea sunt foarte importante pentru el. Asa ca eu am ales sa ma adaptez situatiei si sa-mi gasesc o activitate si prefer sa ma intalnesc cu prietenele in oras, sau sa stau acasa sa citesc si sa-mi astept iubitul sa se intoarca energizat de la fotbal.
El introvertit, iar eu extravertita, prefer sa ies sambata in club, sa dansez, sa socializez, el prefera sa stea in casa, sa ne uitam la un film. Tolerant si intelegator, am facut un pact si de doua ori pe luna iesim impreuna cu gasca in club la distractie.
Buna cunoastere a partenerului si a propriei persoane ne ajuta la rezolvarea mai clara a conflictelor rezultate din diferente. Trebuie cautate punctele in care fieare e capabil de un compromis pentru a satisface nevoile si dorintele partenerului.
Pentru a savura fiecare clipa si moment al fericirii e nevoie sa te opresti din cautari, sa traiesti din plin momentul. Un citat care mie imi place foarte mult suna asa:
“Numai cine a incetat cautarea va fi gasit, si va fi gasit pe sine, si pe sine reflectat in partener.”
Accepta misterul ce se creaza intre voi, pentru ca tocmai acest mister, aceasta imposibilitate de a cunoaste si a intelege in intregime partenerul este ceea ce creaza dorinta erotica.
2. VALORI COMUNE
Atitudinile, comportamentele si ideile bazate pe valori comune asigura longevitatea si evolutia unui cuplu. In lipsa acestui acord, relatia se destrama, se sfarama incetul cu incetul.
Valorile fiecarui om rezulta:
• din educatia pe care am primit-o
• din structura personalitatii noastre
• din mediul cultural si social in care traim
Acestea ne vor ghida viata de cuplu, dar si viata sociala.
Imi vine acum in minte un exemplu al unei prietene care recent a divortat si imi povestea ca ea provine dintr-o famile traditionala, unde se acorda o mare importanta meselor in familie, iar fostul ei sot era alergic la asa ceva… si a sperat ca se va obisnui cu timpul… dar nu, din pacate au fost nevoiti sa se desparta.
Ce trebuie facut ?
O solutie ar fi ca, prin intermediul discutiilor despre viata, familie, societate, pot fi exprimate valorile si prejudecatile fiecaruia. Pentru a ajuta partenerii sa isi recunoasca mai usor valorile lor reciproce, dar si pentru a le armoniza, e de dorit ca fiecare sa cunoasca viata de familie a partenerului.
In lipsa valorilor comune, exista si posibilitatea sa isi plieze valorile, sau se le amestece unul cu celalalt astfel incat sa nu apara valorile fiecarui partener in parte, ci pur si simplu, valorile noului cuplu, pregatit sa-si inventeze propria istorie.
O LEGATURA DE PRIETENIE
Se spune ca mariajele fericite se nasc dintr-o prietenie profunda, pentru ca prietenia este cel mai important sentiment dintre doi oameni care precede relatia de cuplu, si care, ideal ar fi, sa reziste si dupa terminarea unei astfel de relatii.
Prietenia in cuplu depinde, inainte de toate, de ceea ce fiecare cunoaste despre celalalt. Este un fel de a avea o harta a iubirii detaliata.
Paul, 26 ani, are mereu grija sa-i aduca iubitei sale, din calatoriile pe care le face, ceaiurile pe care ea le adora.
Mirela, 36 ani, evita subiectele politice pe care sotul ei le detesta.
Micile atentii sunt preferatele declaratiilor pasionale. Pentru ca, pana la urma gesturile de detaliu sunt cele care permit intretinerea contactului cu cotidianul. (Imi amintesc acum ca intr-o zi obisnuita, m-am trezit la usa cu un buchet minunat de flori de la iubitul meu!)
Cu cat prietenia si cunoasterea reciproca sunt mai solide intre parteneri, cu atat ele ii protejeaza de posibilele sentimente de agresivitate ce pot aparea in cuplu.
Ce trebuie sa faci ?
Practicati un sport, sau al unui hobby comun, sau plimbarile… acele activitati care va fac placere la amandoi – cu conditia ca ambii sa va puneti de acord cu practicarea lor.
Faceti-va un ritual de cuplu. Sarbatoriti aniversarea primei intalniri, sau a primei dispute… si zic disputa pentru a privi cu umor si mandrie tot drumul parcurs impreuna. De exemplu pentru mine ziua de 19 a fiecarai luni e un prilej de sarbatoare, de amintiri si de iubire.
de Florina Nicola,
Psiholog
http://www.creativitatea.com