Persuasiunea si copiii – cand incalcam granitele celor mici?

Publicat: 7 aprilie 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

 

Este dificil sa trasam granita intre persuasiune si manipulare atunci cand ne referim la copiii nostri.
persuasiune copii

Este dificil sa trasam granita intre persuasiune si manipulare atunci cand ne referim la copiii nostri.

Acest lucru este valabil deoarece in momentul in care incercam sa-i convingem sa actioneze conform credintelor noastre, ii “indemnam” sa preia de la noi diferite convingeri si perspective despre viata.

Stim cu totii ca procesul de dezvoltare personala la copii este unul destul de intortocheat in special in momentul in care parintii nu stiu unde sa traseze granita intre persuasiune si manipulare.

In momentul in care adultii isi proiecteaza ambitiile asupra copiilor, este posibil ca acestia sa faca anumite lucruri care nici macar nu se potrivesc varstei lor.

Iar cea mai buna modalitate de a-i convinge sa indeplineasca o anumita sarcina este de a folosi persuasiunea pentru a-i convinge de faptul ca alti oameni actioneaza gresit.

Din pacate, aceasta perspectiva ii determina pe copii sa imparta oamenii in grupuri duale si sa hotarasca carei parti se vor alatura. Intr-un timp foarte scurt, copiii vor ajunge sa creada ca este ceva in neregula cu oamenii care nu sunt ca ei.

Un exemplu de persuasiune la copii

Sa luam un exemplu in care o mama se foloseste de persuasiune pentru a face diferenta intre “familiile bune” si “familiile rele.”

“In curand, se apropie ziua de nastere a lui Matei (10 ani) . Mama lui a organizat o petrecere surpriza, invitandu-i toti colegii din clasa. De asemenea, ea a rugat totii copiii sa vina cu o povestioara frumoasa despre Matei.

Mama Silviei si a Sarei isi doreste foarte mult sa fie acceptata de mama lui Matei, tocmai de aceea se foloseste de persuasiune pentru a-si convinge fiicele sa tina un toast in cinstea lui Matei.

Ea le spune:

“-Nu trebuie sa fiu un simplu toast, ci unul fara clisee si care sa ajunga in inimile celorlalti.”

Sara a scris ceva fara sa stea pe ganduri, insa Silviei nu i-a suras deloc ideea:

“-Nicio fetita de varsta mea nu mai tine niciun toast”, se plangea ea.

“-Asta pentru ca ele nu provin din familii bune”, ii raspunde mama.
Un astfel de scenariu este de ajuns pentru a-i contura unui copil o serie de prejudecati despre diferite aspecte ale vietii.

Daca mama ar fi incercat sa-i explice fetitei ca este important ca Matei sa se simta bine de ziua lui prin faptul ca vede ca ceilalti copii s-au gandit la el, lucrurile ar fi avut o intorsatura pozitiva. Insa modalitatea in care mama se impune in fata copiilor sai este un exemplu de persuasiune care nu ar trebui sa fie folosit de parinti.

Despre persuasiune si emotiile copilului

Se spune ca persoanele cele mai convingatoarea sunt cele care apeleaza la emotiile celorlalti. Acest lucru este valabil si in cazul parintilor si copiilor.

Iubirea si frica sunt extremele care ne pot indemna sa actionam in directii diferite in ceea ce ne priveste copii.

Deoarece ne ingrijoram pentru sanatatea si siguranta copilului nostru, putem trece rapid de la persuasiune la manipulare fara ca macar noi insine sa fim constienti de acest lucru.

Tendinta parintilor este de a se simti neajutorati cu privire la generatiile care ii urmeaza.

Insa intrebarea pe care ne-o adresam este daca nu cumva copiii acestora vor ajunge sa-i invinovateasca in momentul in care vor descoperi ca nu au luat singuri propriile decizii, ci au fost mai mereu influentati de o evidenta amprenta parentala?

Pe de alta parte, este imposibil sa nu ne intrebam cum ar fi daca ai nostri copii si-ar lua viata in maini, fara sa fie directionati de noi pe cararile vietii?

Este posibil ca ambele intrebari sa se opreasca intr-un punct mort, intr-un punct al extremelor.

Astfel, putem afirma despre persuasiune ca atat timp cat parintii reusesc sa o tina sub control, ea va avea efecte benefice asupra copiilor. Pe de alta parte, o persuasiune necontrolata poate fi semnul exclamarii care ii va pune mai tarziu la colt pe parinti…

Voi ce parere aveti despre acest subiect? Unde incepe si unde se sfarseste persiuasiunea la copii?

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *