Desi ultimele doua secole din istoria umanitatii au depasit intreaga dezvoltare umana de pana acum din punctul de vedere al evolutiei stiintifice, savantii nu au reusit sa exploreze inca toate posibilitatile creierului uman.
Stim doar ca individul mediu isi foloseste 3 pana la 5% din capacitatea creierului, in vreme ce medicina nu a reusit sa cartografieze si sa identifice functiile decat pentru 20% din creierul uman.
De aceea, cercetarile pe acest continent inca putin cunoscut al corpului uman sunt in plin avant si oamenii de stiinta sunt preocupati de metode prin care sa imbunatatim functiile cerebrale, gandirea, inteligenta, performantele individului.
Evident, asa cum pentru buna functionare a celorlalte organe, sisteme si aparate ale corpului avem nevoie de o dieta sanatoasa, savantii au determinat si anumite alimente cu substante recunoscute ca hrana pentru creier.
Nutritia creierului este la fel de importanta ca si antrenarea acestuia.
Daca pentru a ramane antrenati din punct de vedere congnitiv avem nevoie sa dezvoltam activitati intelectuale permanente, pentru buna functionare a creierului ne trebuie evident si o dieta sanatoasa, bazata pe alimente care aduc beneficii recunoscute functiilor cerebrale.
O serie de elemente nu trebuie sa lipseasca din nutritia creierului:
- Cerealele integrale ajuta intregul organism, insa la nivel cerebral sunt benefice deoarece elibereaza energia in mod treptat si intr-un flux continuu. Sa nu uitam ca creierul consuma 40% din energia necesara functionarii corpului uman.
- Uleiurile din peste, acizii grasi esentiali pe care corpul nostru nu ii poate produce, sunt excelente pentru imbunatatirea circulatiei la nivel cerebral. Si alte uleiuri, precum cele din seminte de dovleac, soia, sau arahide sunt benefice daca se consuma constant dar moderat.
- Coacazele, au fost documentate de medicii americani ca avand legatura cu imbunatatirea memoriei de scurta durata si cu vindecarea pacientilor afectati de pierderi ale memoriei de scurta durata.
- Tomatele contin licopen, un antioxidant care protejeaza celulele creierului si previne astfel boala Alzheimer si alte tipuri de dementa senila.
- Vitaminele precum cele din clasa B – B6, B12, acidul folic – pe care le putem regasi in diverse cure cu complexe multivitaminice, reduc nivelurile homocisteinei, o substanta prezenta in sange in cantitati mari, mai ales la persoanele care sufera dezechilibre cognitive, dificultati de orientare si echilibru cauzate de senilitate si alte boli degenerative ale creierului. O alta vitamina, vitamina K, se gaseste preponderent in broccoli si ajuta la concentrare mentala si la imbunatatirea vitezei proceselor cognitive.
- Salvia, consumata ca atare sau sub forma de picaturi de extract, imbunatateste memoria si puterea de concentrare, fiind recomandata persoanelor care trebuie sa faca fata unor perioade stresante.
- Semintele de dovleac precum si semintele de floarea soarelui sunt o excelenta nutritie pentru creier. 30 de grame de seminte consumate zilnic asigura necesarul de zinc care dezvolta memoria si abilitatile cognitive. Nucile sau alunele au acelasi efect, prin continutul lor de uleiuri esentiale.