despre alimentatie si exces
Hrana compenseaza pierderea energiei pozitive a corpului.
Pofta de a manca anumite feluri de mancare si anumite produse apare ca o tendinta subconstienta de a compensa lipsa de energie.
Daca ratiunea dumneavoastra inca nu s-a deschis, fiti atenti la semnalele pe care vi le da corpul si invatati cu ajutorul lor sa ganditi si sa deosebiti stresurile.
Pofta de mancare este informatia despre ceea ce se intampla in organismul dumneavoastra. Este simplu.
Daca va place sa mancati acru, inseamna ca sentimentul dumneavoastra de vinovatie mai cere inca o portie. Daca nu va veti elibera de acest sentiment si veti continua sa mancati acru va veni ziua cand el va capata dimensiuni uriase,va deveni un pericol mortal si de data aceasta veti deveni cel care invinuieste. Atunci n-o sa va mai placa acrul, ci dulcele.
Daca simtiti o dorinta irezistibila de a manca dulce, inseamna ca va este foarte frica. Frica cere si mai mult dulce. Consumul de dulce ofera o stare placuta de liniste si de aceea, pe neobservate, el va deveni un mijloc de autocalmare. Marii amatori de dulciuri isi cultiva fricile.
Frica il obliga pe om sa se salveze de rau prin fuga. Fara sa renunte la dulciuri, el se pune pe alergat cu si mai mare placere. In felul acesta isi arde caloriile. Cine considera ca alergatul fara rost este o pierdere de timp, sa se aseze si sa se gandeasca daca ar putea trage vreun folos din efectele lui.
Intre timp, frica de un eventual esec mai primeste un supliment sub forma de prajituri, cafea, bauturi, etc. De data asta frica a fost bine hranita, planul de activitati a fost bine gandit si pus in practica.
Caloriile neconsumate pentru procesul de gandire sunt directionate spre camara – stratul de grasime. Frica, pana atunci impiedicata, creste si se transforma in rautate, iar caloriile in exces favorizeaza ingrasarea.
Daca preferati mancarurile pe baza de carne, inseamna ca sunteti un om inrait si rautatea poate fi hranita doar cu carne. Daca un om inrait consuma carne, el devine si mai rau. Obiceiul de a consuma carne cultiva rautatea. Cu cat un om este mai rau, cu atat mananca mai multa carne.
Cu cat rautatea este mai sarata, mai piperata, mai condimentata, cu atat mai sarata, mai piperata si mai condimentata trebuie sa fie carnea consumata. Daca un om inrait va fi obligat sa manance doar hrana vegetala, el se va potoli, va slabi si se va umaniza.
Dieteticienii si vegetarienii incearca subconstient sa salveze omenirea, insa, din aceasta cauza, omul rau devine si mai rau. De aceea carnivorii si vegetarienii nu stiu si nu vor sa se inteleaga unii pe altii, ci fiecare vrea sa impuna celuilalt adevarul lui.
Invingatoare iese rautatea. Si atunci vegetarianul incepe sa manance din cand in cand carne, fiindca simte ca altfel nu va rezista. Frica de a fi invins de viata cere pregatire pentru lupta. Medicina a demonstrat cat de nociv este consumul excesiv de carne si totusi materialistul inrait va continua toata viata sa manance carne.
Propaganda pentru hrana vegetala este un lucru remarcabil, dar ar fi mai bine sa se inceapa cu eliberarea de rautate, fiindca atunci in mod automat va aparea o repulsie fata de carne, ceea ce ar fi o senzatie naturala si nu o autoimpunere.
Odata cu eliberarea de frica dispare si pofta excesiva de dulce. La randul ei, eliberarea de sentimentul de
vinovatie face sa dispara nevoia de a manca acru. Inima este si asa puternica. Exista diete de slabire care interzic dulciurile si fainoasele.
Legume si carne se pot consuma in functie de nevoile fiecaruia. Intrucat caloriile necesare pentru munca fizica grea se obtin mai usor din carne, iar cantitate a de legume care ar fi necesara nu ar mai incapea in stomac, omul se pune pe mancat carne si ii ia in deradere pe cei care spun ca abuzul de carne ingrasa. Oamenii de genul acesta devin tot mai curajosi.
Curajul merge pana acolo incat ei incep sa-i dispretuiasca pe cei timizi, apoi sa-i distruga fizic si moral, intrucat rautatea lor, ignorand avertismentul pe care li-l da frica, capata dimensiuni foarte mari. In curand va incepe autodistrugerea omului.
Viata arata de fiecare data ca tot ce este in exces este rau. Fiecare om viseaza la desavarsire. Cine incepe masa cu acru, va dori apoi ceva dulce, iar dupa aceea o sa vrea sarat. Omul stresat mananca intotdeauna mai mult decat ii trebuie. Mananca la nimereala – ba sarat, ba dulce, ba acru etc. Daca echilibram stresurile printr-o alimentatie irationala, pofta de mancare nu va disparea, ci stomacul nu va mai primi.
Daca sentimentul de vinovatie, frica si rautatea rabufnesc cu aceeasi forta, omul respectiv trebuie sa urmeze un regim corect cu portii corecte. Si chiar daca va manca prea mult, nu se va ingrasa. Ponderea in organism a acestor trei tipuri de stres determina pofta din momentul respectiv. Se obisnuieste sa se spuna ca mancatul la ore fixe favorizeaza o digestie buna si o buna capacitate de munca.
In realitate insa, daca gandirea este corecta ora de masa nu are nicio importanta. Atunci cand stomacul flamand ne da un semnal, este suficient ca noi sa ne purtam cu iubire fata de tractul nostru gastrointestinal si fata de mancare.
Luule Viilma, Sa stagnezi sau sa evoluezi, Editura Dharana