alimentatia si functionarea creierului
Nutritie

Alimentatia si functionarea creierului

alimentatia si functionarea creierului

alimentatia si functionarea creierului


Poate multi dintre noi nu stiu ca a aparut o noua stiinta care ne da sperante referitoare la imbatranirea creierului si posibilitatea refacerii celulelor nervoase: neurologia nutritionala.

Contrar a ceea ce se credea pana acum, ne putem influenta functionarea creierului iar celulele cerebrale se pot regenera.

Studiul revolutionar al dr. Gage si Peter Eriksson de la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Goteborg, in anul 1998 demonstreaza faptul ca si creierele umane dau nastere unor celule cerebrale noi, chiar si la batranete. Asadar, premisele sunt excelente. Insa, pentru a ne mentine santatatea creierului este necesar sa respectam cateva principii de alimentatie.

Cartea “Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului” este o revolutie in domeniul neurologiei nutritionale. Vom prezenta pe scurt cateva principi de baza pe care trebuie sa le respectam pentru a mentine sanatatea creierului si a reusi sa avem un creier tanar, capabil sa-si regenereze celulele la orice varsta.

Creierul tanjeste in permanenta dupa hrana naturala pe care o consumau stramosii nostri in Epoca de Piatra. Modelul alimentar stravechi se potriveste cel mai bine cu genele umane si a rezistat pana in secolul XX, era industrializarii. Apoi, hrana procesata si prelucrata in feluri necorespunzatoare a inceput sa ia locul alimentelor naturale. De la fructe, verdeturi, vanat, omenirea a trecut la indulcitori, grasimi procesate, alcool, carne grasa, produse lactate. Toate prelucrate si departe de ceea ce ne ofera natura.

Descoperirile stiintifice arata ca o hrana necorespunzatoare duce la modificari in compozitia membranelor celulelor, in activitatea electronic a neurotransmitatorilor (serotonina) si la atacuri ale radicalilor liberi.

Asadar, ce ar trebui sa mancam pentru a fi siguri ca oferim corpului hrana pentru care a fost proiectat?

Fructe si legume. – erau la baza alimentatiei stramosilor din Epoca de Piatra , furnizandu-le 65%din caloriile zilnice si de zece ori mai multe fibre decat consumul nostru mediu.

Peste. Starmosii nostri consumau foarte mult peste si aveau un echilibru mult mai bun al grasimilor Omega 3 si Omega 6 (grasimile Omega 3 sunt benefice pentru creier). Astazi, grasimile Omega 6 din uleiuri, margarine si produse de patisserie sunt in raport de 20 la unu cu grasimile Omega 3 !! Situatia este alarmanta, in special pentru celulele cerebrale care nu pot functiona eficient daca grasimile Omega 6 sunt in cantitati prea mari.

Carne putina. In special carnea de pui fara piele poate fi un echivalent bun al carnii din Epoca de Piatra.

Nucile si leguminoasele. Furnizeaza proteine vegetale de calitate. Nucile sunt foarte importante pentru buna functionare a creierului. Nu degeaba au si forma emisferelor cerebrale.

 

Ce sa evitam?

Cerealele, pastele fainoase, painea. Aparute in urma revolutiei industriale, produsele din cereale si cele de panificatie sunt noi pentru corpul nostru si nu fac parte din hrana naturala si potrivita creierului.

Produsele lactate. Stramosii nostri nu consumau lapte, deoarece nu cresteau animale domestice. In general, laptele aduce in corp suplimente de grasimi saturate si proteine nesanatoase.

Zaharul. Omul modern mananca in jur de 55 kg zahar rafinat pe an. Este o cifra extrem de mare, iar creierul este primul care are de suferit de pe urma obiceiului de a manca zahar.

Uleiuri rafinate. Excesul de grasimi polinesaturate provenite din uleiurile pe care le consumam (floarea-soarelui, porumb)declanseaza o proasta functionare a celulei nervoase.

Alimentatia este un obicei. Iar obiceiurile sunt cele care ne schimba viata. Asadar, dupa ce am fost avertizati, vom lasa obiceiurile sa ne conduca viata sau vom decide noi ce obiceiuri sa avem?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *