tehnici de relaxare psihica
Sanatate / Relaxare

Tehnici de relaxare psihica

tehnici de relaxare psihica

tehnici de relaxare psihica


Relaxarea este un lucru extreme de important intr-o lume atat de alerta.

Cred ca nu exagerez sa spun ca viitorul apartine celor relaxati. E extrem de important sa invatam importanta relaxarii si sa descoperim tehnici cat mai variate pentru a aduce relaxarea in viata noastra.

Exista cateva tehnici de relaxare psihica care te pot ajuta sa-ti reduci tensiunea muschilor si sa-ti dai seama de efectele pe care le are asupra corpului tau o situatie de tipul lupta sau fugi. Ele sunt cu adevarat importante daca ai nevoie sa gandesti clar in momentul in care esti sub presiune.

Tehnicile se numesc: respiratie adanca, relaxare muscular progresiva si “Raspunsul relaxant”.

Respiratia adanca este o metoda simpla si eficienta de relaxare. Este o tehnica valabila atat in cazul in care spunem “respira adanc de 10 ori”cuiva care trebuie sa se calmeze dar si in cazul in care practicam meditatia Zen sau relaxarea Yoga.

In combinatie cu alte tehnici de relaxare precum relaxarea muscular progresiva si meditatia, este o tehnica extrem de eficienta de reducere a stresului.

Pentru a practica aceasta tehnica, este nevoie doar de cateva respiratii adanci si de relaxare atat pe inspiratie cat si pe expiratie. Atat trebuie ca sa ii transmit creirului tau ca tu alegi viata, iubesti viata si alegi sa functionezi la parametri maximi in fiecare zi. Daca ne mai si indreptam coloana vertebrala in mod intentionat, e bine de retinut ca nici o situatie nu ni se va mai parea grea sau de netrecut.

  • Relaxare muscular progresiva

Relaxarea muscular progresiva este folositoare pentru relaxarea corpului atunci cand muschii sunt tensionati.
Ideea din spatele acestei tehnici este sa tensionezi o grupa de muschi astfel incat ei sa fie contractati la maximum.Tine-i in tensiune extrema cateva secunde. Apoi, relaxeaza muschii natural. Dupa aceea, relaxeaza muschii in mod constient asftel incat esti cat de relaxat se poate.

Tensionandu-ti muschii, iti vei da seama ca esti capabil sa iti relaxezi muschii mai mult decat in cazul in care ai incerca sa-ti relaxezi muschii direct.

Experimenteaza incercand sa-ti inclestezi mana cat de strans poti pentru cateva secunde.Relaxeaza-ti mana de tensiunea anterioara si apoi relaxeaza-o in mod constient cat de mult posibil. Ar trebui sa simti o relaxare profunda in muschii mainilor.

  • Raspunsul relaxant

Este numele unei carti publicate de Dr. Herbert Benson de la Universitatea Harvard in 1968. Benson a realizat faptul ca aceste tehnici au un efect puternic in problema reducerii stresului si in a tine sub control situatii de genul lupta sau fugi. Efectele directe includ relaxarea profunda, bataile incete ale inimii, respiratia adanca, consumul redus de oxigen si o rezistenta crescuta a pielii.n

Poti face acest lucru pentru tine astfel:

• Aseaza-te confortabil
• Inchide ochii
• Relaxeaza-ti muschii picioarelor si apoi ai intregului corp.
• Focalizeaza-ti atentia pe respiratie.
• Respira adanc si apoi expira. Numara-ti respiratiile si spune numarul respiratiei pe masura ce expiri (acest lucru iti tine mintea ocupata, a.i sa eviti sa fii distras. )
Fa asta pentru 10/20 minute.

Sa incepem asadar sa ne alocam timp zilnic pentru relaxare!

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *