culorile si relaxarea cromatica
Sanatate / Relaxare

Culorile si relaxarea cromatica

Acest articol urmareste sa descrie un exercitiu in care culorile iti pot servi drept baza de plecare pentru orice sugestie pozitiva pe care vrei sa ti-o insusesti, pentru a te simti din nou bine.

Exercitiul foloseste culorile ca instrument de relaxare si vizeaza relaxarea fizica, pentru ca aceasta constituie temelia obligatorie pe care se poate construi vindecarea rapida: atunci cand corpul iti  este relaxat, tensiunea la nivelul  pielii se reduce.

Inainte de orice, stabileste-ti locul preferat in care sa te retragi. Acest “sanctuar” real sau imaginar trebuie sa te ajute sa te simti calm si destins – o insula la tropice, o cabana in mijlocul padurii, o camera placuta sau o gradina.

Totul e sa-ti construiesti o ambianta idilica si odihnitoare. In exercitiul acesta, eu am ales o gradina. Daca preferi un alt decor, reconstituie-l sau inchipuie-ti-l singur, dupa gustul tau. Cand vorbesc despre respiratie, ma refer la respiratia abdominala.

Culorile si relaxarea cromatica

  • Asaza-te confortabil sau intinde-te.  Ai grija ca hainele sa nu te stranga (desfa nasturii sau fermoarele) .
  • Inchide ochii. Concentreaza-te asupra a ceea ce auzi. Asculta sunetele din jur. S-ar putea ca ele sa continue sa existe in tot timpul exercitiului, dar nu te vor deranja, ci dimpotriva, te vor ajuta sa te relaxezi mai profund.
  • Acum redirectioneaza-ti atentia catre camera in care te afli si catre tine insuti. Constientizeaza-ti pozitia capului, umerilor, bratelor, trunchiului si picioarelor. Asaza-te si mai bine, daca este necesar. Asigura-te ca aceasta pozitie este confortabila.
  • Acum incepe sa-ti imaginezi o scara si pe tine insuti, sus, privind la treptele ei. Sunt zece trepte pana jos. Coboara, mental, treapta cu treapta, numarandu-le inapoi, de la zece la zero. Imagineaza-ti cum, cu fiecare treapta coborata, te relaxezi din ce in ce mai profund.
  • O data ajuns la picioarele scarii, te vei afla in fata unei usi sau porti din fier forjat, care duce la sanctuarul tau. Singura modalitate de acces este sa-ti lasi in fata portii gandurile tale de fiecare zi. Depoziteaza-ti toate problemele si grijile intr-o lada de lemn aflata langa usa. Imediat ce le-ai lasat acolo, usa se va deschide in fata ta.
  • Intra in sanctuarul tau, in locul linistii armonioase si perfecte. Este un loc frumos, cu copaci, arbusti, flori si iarba – cu toate elementele tale preferate de decor. Sanctuarul este al tau. Aerul e dulce, soarele straluceste pe fondul unui cer albastru, luminos si fara nori, pasarelele canta si o briza usoara domoleste caldura.
  • Alege-ti un loc din aceasta gradina, unde sa te simti bine. Asaza-te sau intinde-te cat mai confortabil si relaxeaza-te.
  • Inspira adanc si, in timp ce expiri, imagineaza-ti, pe rand, culorile. Incepe cu culoarea ROSIE. Pastreaza imaginea de rosu si, simultan, relaxeaza-ti capul – crestetul, fruntea, ochii, musculatura fetei si a maxilarelor.
  • Inspira din nou adanc si, in timp ce expiri, imagineaza-ti culoarea PORTOCALIE. Simultan, relaxeaza-ti umerii, lasa-ti bratele sa se destinda, impreuna cu toti muschii pieptului. Faci acest lucru imaginand toate aceste zone relaxandu-se si ele se vor relaxa in mod automat.
  • Inspira adanc si in timp ce expiri imagineaza-ti culoarea GALBENA. Simultan, elibereaza-ti de orice incordare aria abdominala si picioarele. Imagineaza-ti cum toti muschii si fibrele se destind si cum intregul corp devine atat de moale si lenes, incat pur si simplu nu-ti mai vine sa te misti.
  • Inspira din nou, la fel de adanc, si imagineaza-ti culoarea VERDE in timp ce expiri. Acum lasa-ti mintea sa se odihneasca si ea. Orice ganduri razlete apar, se potolesc imediat. Nu le opune rezistenta cand simti ca s-ar strecura “inauntru” – lasa-le sa se risipeasca de la sine in culorile imaginate, ca niste scame albe de nori.
  • Inspira iar, adanc, apoi expira imaginandu-ti culoarea ALBASTRA. Relaxarea ta mentala si fizica devine tot mai profunda. Te scufunzi adanc, tot mai adanc, in starea de liniste si relaxare creata de culorile din jur.
  • Inspira profund si imagineaza-ti culoarea MOV deschis in timp ce dai aerul afara din plamani. Acum mintea ta este complet calma si un sentiment de pace iti cuprinde intreaga fiinta.
  • Inspira profund si pe expiratie imagineaza-ti culoarea VIOLET. Linistea a patruns in fiecare fibra a trupului. Tu insuti ai devenit liniste. Te afli acum in centrul fiintei tale. Esti una cu tot ceea ce te inconjoara in gradina, esti o parte a naturii, esti in armonie cu tine insuti si cu intreaga fire. Esti cu desavarsire liber.
  • Ramai in aceasta stare cat de mult doresti. Cand vrei sa renunti la ea, nu trebuie decat sa-ti inchipui ca te ridici si te indrepti spre usa de fier forjat.

Paseste peste prag si inchide usa in urma ta. Fa drumul inapoi, urcand treptele si numarandu-le mental. Cand ajungi la a zecea, redeschide ochii. Ramai linistit inca o clipa-doua si apoi ingaduie mintii tale sa revina la realitate.

Linistea si starea de relaxare vor mai persista o vreme. Cu cat practici mai des acest exercitiu in care sa te folosesti de culorile preferate, cu atat iti va fi mai usor sa te relaxezi. Fa-ti timp sa efectuezi exercitiul de relaxare cromatica o data pe zi, vreme de cel putin trei saptamani.

Iti este greu sa-ti imaginezi culorile?

Daca da, gandeste-te la obiecte care au culorile respective, de exemplu tomatele, portocalele, lamaile si asa mai departe. Pur si simplu imagineaza-ti si vizualizeaza un intreg zid facut din lamai si asa vei avea imaginea culorii galbene. Daca tot mai ai dificultati, uita-te la un obiect galben apoi inchide ochii si incearca sa-ti imaginezi culoarea.

Repeta acest mic exercitiu de cateva ori si vei vedea ca mintea incepe sa-si formeze “impresia” culorii si ca tu ti-o vei putea reproduce si cand ai ochii inchisi.

Te deruteaza interferentele exterioare?

Unii oameni se enerveaza daca simt nevoia sa inghita sau sa tuseasca. S-ar putea sa te “manance” nasul sau sa vrei sa te scarpini in ureche. Nu te lasa derutat, nu lasa aceste mici senzatii sa te impiedice sa continui exercitiul. Daca trebuie sa-ti dregi glasul, drege-ti-l; daca trebuie sa te scarpini, scarpina-te.

Indiferent ce faci, nu opune rezistenta acestor senzatii, pentru ca stii  cat este de adevarat ca cu cat cautam sa evitam un lucru, cu atat mai putine sanse sunt de a-l evita intr-adevar.

Te deranjeaza gandurile care iti apar in minte?

Procedeaza identic: nu le opune rezistenta. Indata ce te surprinzi gandindu-te la boilerul pe care tot nu l-ai reparat sau la problemele cu scoala ale copiilor, da-ti un mic ghiont (cu blandete!) si repune-te pe  fagasul exercitiului, reinnodand firul acolo unde il intrerupsesesi.

Daca ai impresia ca esti ” intr-un punct mort”, treci la pasul urmator. Cel dintai obiectiv al exercitiului este sa-l efectuezi; al doilea obiectiv, sa-l duci de la inceput pana la sfarsit si abia pe al treilea loc se situeaza obiectivul de a efectua exercitiul foarte bine.

Incearca si vei constata ca efectuarea lui iti va pune din ce in ce mai putine probleme, iar tu vei deveni din ce in ce mai experimentat. In afara de cazul in care dedici mult timp meditatiei, este cu totul improbabil sa poti evita aceste ganduri razlete, prin urmare accepta-le prezenta ca facand parte din exercitiu. De fapt, ele nu iti fac nici un rau si nu vor diminua efectul linistitor al exercitiului.

 

Bibliografie

1.    Holdevici, Irina, Gandirea pozitiva – Ghid practic de psihoterapie rational-emotiva si cognitiv-comportamentala, Editura Stiinta si Tehnica

2.    Michelle Pfeiffer – Gandirea pozitiva

 

Articol scris de Alina Grecu, psihopedagog-logoped, psiholog scolar

People Develop Center

www.peopledevelop.ro

 

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *