vindecare prin qigong
Qigong (pronuntat si Ci Kung) este un sistem de vindecare si de medicina energetica din China.
Istoria documentata a Qigong-ului incepe de acum 2500 ani. Arheologii si istoricii au gasit insa referinte la aceste tehnici datand de acum 5000 de ani.Cu totii traim invaluiti de acest qi, “respiratia vitala” sau “energia vietii”. Totusi, exact ca un peste in apa si ca o pasare in zbor, nu suntem constienti de mediul care ne inconjoara si ne sprijina. Qigong inseamna “atingerea maiestriei prin exersarea energiei.” Este arta prin care putem deveni constineti de energia vietii si de modul in care putem controla curgerea energiei prin posturi precise, miscari, tehnici de respiratie si meditatii.
Ca un biofeedback, aceasta tehnica duce la reglarea organismului din punct de vedere psihofiziologic; practicantul devine constient de functiile corpului considerate involuntare – presiunea sangelui, respiratia, aportul de sange si nutrienti catre organele interne – si invata cum sa restabileasca balanta in favoarea sanatatii. Pentru acest lucru, nu este necesar niciun fel de suport tehnic. Este una din tehnicile de autovindecare cele mai eficiente, din punct de vedere al costurilor. Singura investitie de care este nevoie este timpul, de la 30 min. pana la o ora zilnic.
Qigong are patru mari arii de aplicabilitate:
- Qigong pentru vindecare. Uneori tradus “Qigong medical”, este aspectul preventiv si autovindecator al medicinei chineze. Suntem cu totii expusi la stres. Qigong ne invata cum sa controlam reactia noastra la stres astfel incat evenimentele vietii sa nu ne cauzeze reactii precum presiunea sangelui marita, frustrare sau anxietate. Oamenii sanatosi practica qigong pentru a deveni extrem de sanatosi. Vindecatorii practica Qigong pentru a evita epuizarea energiei vitale si pentru a fi permanent o prezenta pozitiva pentru ceilalti oameni.
- Vindecare prin Qi exterior. Qigong include un sistem sofisticat de tratament non-contact. Vindecatorul invata sa capteze energia vindecatoare din natura si sa o acumuleze in corpul sau. Aceasta tehnica include exercitii care cresc senzitivitatea si capacitatea de a percepe campurile de energie. Cu cat sunt practicate mai mult aceste exercitii, cu atat mai eficient devine tratamentul. Aceasta tehnica poate fi folosita ca o forma de sine statatoare de tratament wellness sau poate fi combinata cu masaj, acupunctura, atingerea terapeutica, osteopatie sau alta forma de terapie corporala.
- Qigong sportiv. In sporturi si in artele martiale, qigong este cheia catre putere, coordonare, viteza, flexibilitate, echilibru si rezistenta la durere. Exercitiile Qigong pot imbunatati performantele in orice sport.
- Qigong spiritual. Ca disciplina spirituala, qigong duce la cunoastere de sine, liniste si armonie cu natura. Aspectul spiritual al Qigong-ului provine din taoism si budism.
Qigong poate fi de folos si celor care practica artele, pentru ca poate aduce un plus de senzitivitate estetica. Natura foloseste ochii nostri pentru a se vedea pe sine. Practicantul Qigong ajunge sa simta un sentiment de comuniune cu natura, astfel incat simte cum partile naturii se exprima pe sine prin arta sa. Studentii la teatru si alte forme de arta expresiva isi pot mari increderea in sine, controlul fizic si emotional si abilitatile expresive prin practicarea Qigong-ului.
In lumea de afaceri, Qigong poate ajuta la atingerea integritatii definite ca un simt al conexiunii, coerentei, intregului si vitalitatii. Integritatea este capacitatea de a rezista in fata entropiei, dezordinii si nesigurantei. Practicantii Qigong sunt mai rezistenti la stres, iau decizii mai bune, incurajeaza credibilitatea, increderea si spiritul de echipa. Qigong este si un tratament excelent pentru cei care sufera de boala “sentimentului permanent al urgentei”, care este un risc major pentru bolile de inima si imbatranirea prematura.
Qigong include tehnici dinamice si usoare, care pot fi practicate din pozitia sezand sau culcat, atat de catre cei tineri cat si de catre cei batrani. Practicile pot fi ajustate pentru nevoile individuale ale fiecaruia, pentru a asigura un ajutor concret in recuperarea de pe urma unei boli sau a unei rani. Qigong este o forma de medicina complementara. Poate fi folosit cu alte forme de terapie si nu trebuie folosit niciodata ca substitut pentru tratament.
Qigong poate imbunati respiratia, induce relaxarea, poate duce la schimbari in chimia sangelui, imbunatateste concentrarea si duce la o buna cunoastere a corpului. Are beneficii si in cazul astmului, artritei, cancerului, bolilor cardiovasculare, oboselii cronice, fibromialgiei, durerilor de cap si altor boli.
La ora actuala, exista mii se stiluri de Qigong. Unele sunt concepute pentru a imbunatati sanatatea generala si starea de bine si pot fi practicate in fiecare zi, pentru o viata intreaga. Alte stiluri sunt terapeutice si se adreseaza unor probleme specifice. Qigong-ul poate fi practicat de femei si barbati, tineri si batrani, activi sau sedentari si de cei cu dizabilitati.