prietenia feminina
Vindecare si autovindecare

Prietenia feminina: puterea vindecatoare a tribului de surori

In timpurile din vechime, femeile impartaseau mult mai multe decat in zilele noastre. Prietenia feminina era o resursa importanta in vietile femeilor: aveau grija impreuna de copiii, faceau mancare si se hraneau unele pe celelalte.

Isi impartaseau viata in mod intim si constituiau o sursa de putere si de confort una pentru cealalta in fiecare zi.

Traditii precum Cortul Rosu, locul unde femeile se adunau in timpul menstruatiei pentru a fi impreuna, constituiau un moment extraordinar de hranire reciproca.  

Nu stiu despre voi, insa eu as vrea sa vad acest lucru in societatea noastra. Vreau sa vad prietenii adevarate intre femei, sustinere reala, cercuri de femei care aleg sa se vindece impreuna.

E momentul sa ne gasim tribul de surori si sa incepem sa ne vindecam impreuna prin prietenia dintre noi.

Pentru a face asta insa, e nevoie sa vindecam judecatile cu care ne ranim unele pe altele: e prea grasa, prea urata, prea proasta, prea usuratica.

Mi-e din ce in ce mai greu sa aud femei care le judeca pe surorile lor, ascunzand in spatele judecatii o durere uriasa la care nu au curajul sa priveasca.

Haideti sa nu ne mai ascundem durerea si sa o transformam in sursa de proiectii si venin aruncat in jur.

Haideti s-o privim in fata si s-o impartasim cu femeile din viata noastra.

Haideti sa ne deschidem inima in fata femeilor din viata noastra, asa cum sunt ele.

Unele din ele duc poveri incredibil de imaginat. Altele nu se vor schimba niciodata. Altele vor alege sa mearga alaturi de noi pe drumul transformarii interioare.

Insa, inainte de a judeca, haideti sa construim o alta atitudine ca prima optiune: atitudinea de compasiune fata de aceleasi rani feminine pe care le purtam toate in sangele nostru. Pentru ca intr-un final, ranile sunt aceleasi, mecanismele de coping ale fiecareia sunt diferite.

Haideti sa vedem dincolo de rezistente, in esenta fiecarei femei cu care venim in contact.

cerc-femei

Crearea unui cerc de hranire intre femei

Natura noastra feminina este hranitoare si empatica. Este vital sa invatam sa primim unele de la altele si sa ne hranim, pentru ca  doar a oferi intr-una duce la oboseala si la probleme de sanatate.

Femeile stiu instinctual cum sa se hraneasca unele pe altele iar uneori doar a fi unele cu celelalte este un lucru care le reda energia.

Iar prietenia feminina este speciala pentru ca atunci cand sunt prietene cu adevarat, femeile isi dezbraca sufletul una in fata alteia, se sprijina si se incurajeaza.

Prietenia intre femei confirmata de stiinta ca o resursa de mare pret

Puterea prieteniei feminine este confirmata si de stiinta. Cercetatorii au descoperit ca hormonul oxitocina este panaceul prieteniei si, prin extensie, al sanatatii.

Un studiu a aratat ca femeile raspund la stres in mod diferit decat barbatii. Acest fapt are implicatii semnificative legate de sanatate. Cand oamenii experimenteaza stresul, raspunsul “fight or flight” este dezvoltat si se elibereaza hormoni precum cortizol.

Oxitocina este un hormon secretat de femei si barbati ca raspuns la stres. Pe femei, le incurajeaza sa protejeze si sa hraneasca copiii si sa mearga sa se adune cu celelalte femei.

Drs Laura Klein si Shelley Taylor se refera la un tipar care nu se intampla numai cu oamenii, ci si cu femele din alte specii. Atunci cand ne imprietenim unele cu altele, se elibereaza oxitocina si ne calmam.

Prietenia aduce un nivel de confort care diminueaza efectele stresului. Femeile obisnuiesc sa caute suport social in timpul perioadelor stresante iar asta este modul principal prin care barbatii si femeile au raspunsuri diferite la stres.

Aceasta este diferenta esentiala de comportament intre barbati si femei care contribuie la diferenta intre sexe in privinta longevitatii.

trib

Prietenia autentica intre femei  presupune vindecare profunda

Pentru a ajunge insa se ne sustinem si sa ne hranim cu adevarat, e nevoie insa sa ajungem sa ne deschidem cu adevarat inima una in fata alteia si pentru asta e nevoie sa ne vindecam ranile feminine.

Sa fim atente ce gandim de fiecare data cand vedem o femeie care ne contrariaza sau care nu corespunde standardelor noastre, la televizor, pe strada, la scoala, la birou sau oriunde altundeva.

Prima tentatie este de a arunca venin sau de a vedea dincolo de aparente?

Pentru ca, dincolo de toate, veninul aruncat intr-o sora de-a noastra otraveste esenta feminitatii din noi si ne murdareste sufletul nostru de femei.

Intr-o lume in care femeile nu se sustin, nu se respecta nu se imputernicesc una pe alta, barbatii vor fi incapabili sa ne ofere aceste lucruri. Si nu vor putea sa stea in puterea lor, pentru  a ne oferi darurile lor cele mai de pret.

Luptele femeilor pentru orgolii ieftine, uneori pentru barbati care nu stiu ce vor sunt un alt simptom al acestei perceptii profund nesanatoase: femeile trebuie sa invete o data pentru totdeauna sa se imputerniceasca una pe alta prin prietenia dintre ele, fara a intra in competitii ieftine.

Si sa intelegem pur si simplu ca energia feminina, atunci cand este adusa in inima si corpul nostru, ne poate sustine pe toate si pe fiecare dintre noi, in frumusetea si cu darurile ei unice, intr-un fel vindecator pentru fiecare din noi si pentru intreaga comunitate.

Ca singure ne putem vindeca pana la un punct, insa atunci cand invatam sa ne insotim sincer si autentic unele pe altele, vindecarea primita este multiplicata prin frumusetea dragostei pe care o purtam pentru surorile noastre.

 

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Olivia Maria Craciun spune:

    Draga Mihaela,
    Sunt profund impresionata de gândire si sfaturile tale….câta dreptate ai pentru sfatul tău …sa nu ne mai criticam ,sa ne luam una pe alta…așa cum suntem..cu calități…cu defecte..cu bune cu rele.Eu nu trăiesc inRamia dar m-a abonez cu drag sa citesc sfaturile tale.Sunt mândra ca sunt românca si sunt mândra de voi toti…mai ales de tineri atât de talentați si deștepți. Cu drag Oliva Crăciun …Sausalito CA

    1. Draga Olivia, surorile din Romania sunt alaturi de tine! Cu drag, Mihaela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *