pietrele de temelie ale iertarii
Procesul de pregatire in vederea schimbarii atitudinii noastre mentale incepe intotdeauna cu linistirea mintii, care nu trebuie sa fie agitata din cauza treburilor de zi cu zi.
De alfel, meditatia nu inseamna altceva decat cultivarea unei minti linistite. Poate ca ti s-a intamplat sa urci pe un munte inalt si sa ajungi la un lac atat de linistit incat i-ai putut vedea fundul, oricat de mare ar fi fost adancimea apei. Foloseste-te de aceasta imagine sau de o alta similara ca de un simbol al mintii linistite si al evolutiei spirituale.
Mintea linistita este starea noastra naturala de constiinta, o stare de bucurie, de pace si de iubire. Aceasta stare de luciditate si de claritate mentala deosebita devine posibila numai atunci cand nu mai nutrim ganduri conflictuale, cand nu mai emitem judecati critice si cand nu mai avem niciun sentiment de teama.
Prezentam mai departe o lista cu principiile de baza ale iertarii. Chiar daca ti se pare lunga la prima vedere, nu te lasa afectat. Ai rabdare cu tine insuti. Opune-te tentatiei de a te compara cu altii sau de a-ti masura tot timpul progresul facut. Descopera acel spatiu exterior si interior in care te simti confortabil si bucura-te de el.
Citeste aceste principii si reflecteaza asupra lor intr-o stare de deschidere interioara maxima. Nu este nicio problema daca simti nevoia sa respingi anumite ganduri din cele de mai jos sau daca esti in dezacord cu ele. Iertarea este o optiune, nu o obligatie. Nimeni nu te poate obliga sa ierti pe cineva sau sa crezi in puterea iertarii. Este totusi important sa examinezi consecintele optiunii de a ierta sau nu. Si peste toate, asculta-ti inima. Nu lasa mintea sa decida.
- fii deschis in fata posibilitatii de a-ti schimba convingerile referitoare la iertare
- accepta si reflecteaza asupra ideii ca nu esti doar un simplu corp, ci o fiinta spirituala intrupata in acesta
- gandeste-te ca viata si iubirea sunt unul si acelasi lucru si ca ele sunt eterne.
- nu cultiva autocompasiunea, plansul de propria mila
- nu cultiva mintea critica, vesnic dispusa sa gaseasca nod in papura
- opteaza mai degraba pentru fericire decat pentru a avea dreptate
- renunta la atitudinea de victima
- stabileste-ti drept unic scop in viata cultivarea starii de pace interioara
- considera-i pe toti oamenii profesorii tai in arta de a ierta
- accepta ideea ca atasamentul fata de o suferinta si incapacitatea de a ierta perpetueaza durerea si o amplifica
- accepta faptul ca eventuala durere emotionala pe care o simti in acest moment se datoreaza exlusiv gandurilor tale
- accepta ideea ca ai puterea de a-ti alege singur gandurile pe care sa le cultivi in minte
- accepta faptul ca atasamentul fata de manie nu-ti va aduce niciodata rezultatul dorit in procesul de dezvoltare personala si evolutie spirituala
- accepta faptul ca este in beneficiul tau sa iei decizii bazate pe iubire, nu pe teama
- accepta faptul ca autopedepsirea nu conduce niciodata la un rezultat pozitiv
- accepta faptul ca meriti sa fii fericit
- in loc sa consideri ca altcineva te ataca, gandeste-te ca ai in fata un om speriat care iti transmite astfel un apel stangaci catre ajutor si iubireExtras din cartea “Iertarea, cea mai mare putere vindecatoare.”, Gerald Jampolsky, Editura Adevar Divin