limbajul inimii
Astazi vom acorda importanta cuvenita unei parti importante din corpul si fiinta noastra, de care insa adesea uitam: inima noastra. Este primul organ care se formeaza la fat, este sediul intuitiei si poate fi sfatuitorul nostru de nadejde toata viata, dupe ce vom fi invatat insa sa-i descifram limbajul.
Gregg Braden, autorul cartii “Vindecarea spontana a credintei”, aparuta la Editura For You, face, in cuprinsul cartii citate, o paralela intre inima si creier si subliniaza faptul ca inima este cea mai puternica entitate din corpul nostru:
“Studiile realizate de Institutul HeartMath au aratat ca puterea electrica a semnalului inimii, masurat de o electrocardiograma, este de pana la 60 de ori mai mare, in comparatie cu semnalul electric emis de creierul uman, masurat de o electroencefalograma, in timp ce campul magnetic al inimii este de 5.000 ori mai mare decat cel al creierului.”
Tot acest autor prezinta o teorie extrem de interesanta referitoare la legatura directa dintre emotiile pe care le resimtim si sanatatea inimii noastre:
“ De ce limita superioara de viata pare sa fie o suta de ani? Ce anume ne pune capat vietii? Cu exceptia practicilor medicale folosite necorespunzator si a bolilor cu diagnostic gresit, ceea ce provoaca cele mai multe decese la adultii de peste saizeci si cinci de ani sunt bolile cardiace.
Medicina moderna atribuie bolile cardiace unui numar de factori fizici si de stil de viata – de la colesterol la regim, la substante toxice si stres. Desi acesti factori pot fi corecti la nivel chimic, ei nu explica decat in foarte mica masura motivul pentru care exista tulburari cardiace. De fapt, ce inseamna “problemele cardiace?”
Poate ca nu e o coincidenta faptul ca toti factorii care sunt asociati tulburarilor cardiace sunt in legatura si cu forta care ii vorbeste intregului univers insusi: emotia umana. Este, oare, ceva ce simtim pe parcursul vietii si care poate duce la deteriorarea definitiva a celui mai important organ din corp? Raspunsul este DA.
Din ce in ce mai multe dovezi aduse de cercetatori renumiti sugereaza faptul ca durerea emotionala poate provoca tulburari cardiace. Mai exact, sentimentele negative nerezolvate, care stau la baza suferintei cronice – credintele noastre – au puterea de a crea boli fizice, pe care le definim drept tulburari cardiovasculare: tensiune arteriala si artere ingrosate.
Aceasta relatie minte/corp a fost documentata recent intr-un studiu de referinta facut la Duke University, condus de James Blumenthal. El a identificat experientele de lunga durata, legate de teama, frustrare, neliniste si dezamagire, drept exemple de emotii negative intense, care sunt distructive pentru inima si ne pun in pericol.
In mod clar, acest studiu nu sugereaza ca este rau sau nesanatos sa ai emotii negative, pe termen scurt. Cand ne intalnim cu aceste emotii in viata, ele sunt indicatorii-etaloanele personale – care ne spun ca am avut o experienta care necesita atentie si vindecare. Doar atunci cand le ignoram-impreuna cu credintele care stau la baza lor-si ele continua luni, ani sau o viata, fara a fi rezolvate, pot deveni o problema.
Prin urmare, de ce varsta limita a omului pare sa se invarta in jurul cifrei de 100? De nu doua sute de ani, cinci sute sau chiar mai mult?
Cei aproximativ o suta de ani, pe care noi ii consideram durata de viata a omului, par sa reprezinte limita perioadei in care putem suporta durerea nerezolvata in suflet. Cu alte cuvinte, e posibil ca cei o suta de ani sa ne spuna cat putem suporta tristetea si dezamagirile vietii, inainte ca acestea sa ne doboare.
Toti am simtit durerea provocata de disparitia oamenilor dragi, a animalelor preferate, a experientelor de care ne-am atasat. Pentru multi, dorinta de a-si mentine familiile, relatiile si amintirile experientelor din trecut creeaza conditii ce conduc la cea mai mare suferinta. Tanjesc dupa animale pe care nu le mai pot avea, dupa persoane care le lipsesc, iar alcoolul si drogurile devin mult prea des anestezicul social acceptabil, folosit pentru amortirea unei dureri sufletesti greu de suportat.
Daca am putea gasi un mod de a ne bucura de momentele pe care le petrecem cu cei dragi si sa ne simtim bine si cand ele se termina, atunci am facut un pas urias spre vindecarea noastra.
Din aceasta perspectiva, aceleasi principii care ne provoaca durerea si apoi moartea functioneaza si invers – ne ofera puterea vindecatoare a vietii. Aceasta cheie pare sa fie asociata cu modul in care simtim fata de ceea ce ne aduce viata in cale.”
Iata si un filmulet reprezentativ, care vorbeste despre studiile Institutului HeartMath, si ne explica, din punct de vedere stiintific, ce impact au emotiile noastre zilnice asupra functionarii inimii:
Asadar, sa avem grija de inimile noastre !