tu-practici-proiectia-partea-a-treia-a
Spiritualitate

Tu practici proiectia? (partea a III-a)

tu-practici-proiectia-partea-a-treia-a
tu-practici-proiectia-partea-a-treia-a

Intra in contact cu propriile tale sentimente. Ori de cate ori constati ca proiectezi un sentiment asupra unei alte persoane, intra in contact cu el.  Nu mai amana acest lucru, caci poarta oportunitatii se inchide foarte rapid. Inainte de a se inchide insa exista o deschidere. Altfel spus, inainte de a aplica un mecanism de autoaparare, tu simti ceea ce nu doresti sa simti.

Iata un exemplu pe care mi l-a dat un tanar. Acesta mi-a spus ca a fost foarte sarac cand era elev, dar avea prieteni bogati, care obisnuiau sa il invite la masa. Intr-o seara, pe cand stateau la masa, el s-a gandit sa spuna o anecdota.

-Va mai amintiti cand am fost cu totii la Londra vara trecuta? Tu si sotia ta va certati pe marginea drumului, in timp ce eu stateam langa voi. Erati prea ocupati sa tipati unul la celalalt, asa ca nu ati observat o camioneta care a oprit in spatele vostru. Pe unul din peretii ei laterali scria: “Blue Tantrum” (formatie celebra in Sua; tantrum inseamna scandal). Cred ca a fost vorba de o sincronicitate.

Ceilalti oaspeti au dat din cap si au murmurat, iar conversatia a trecut la alte subiecte. Sotia gazdei l-a luat pe tanar deoparte si l-a intrebat:
– Ce ti-a venit sa ne umilesti in halul acesta?
– Bine, nu v-am umilit, a protestat el. Nu am facut decat sa spun o poveste care mi s-a parut interesanta.
– Aminteste-ti de momentul de dinainte de a spune povestea, l-a provocat femeia. Ce ai simtit atunci?
Tanarul a dat din umeri.
-Nimic, pur si simplu mi-a trecut prin cap aceasta poveste.
-Nu, i-a spus femeia. In acel moment ai avut un impuls malitios. Prin minte nu ti-a trecut o poveste oarecare, ci una umilitoare pentru noi.
Nu foarte multi oameni au capacitatea de a face astfel de analize de moment. Spre creditul tanarului, confruntarea a functionat. Iata ce mi-a povestit mai tarziu:

-Nu m-am aparat automat. M-am interiorizat si am constatat ca gazda mea avea dreptate. In acel moment m-am simtit invidios. Eram invitat la o masa bogata, cu alimente pe care eu nu imi puteam permite sa le cumpar. Pe un anumit nivel al constiintei mele, ma simteam umilit, si stiam ca nu pot face nimic pentru a schimba aceasta stare de lucruri.

Exemplul de mai sus ilustreaza perfect calitatile de care ai nevoie pentru a intelege ce sentimente se ascund in interiorul tau: luciditate, deschidere interioara, onestitate si curaj. Cu alte cuvinte, daca in momentul in care simti o emotie negativa nu te opresti sa te intrebi: “De ce simt acest lucru?”este ca si cum ai intoarce spatele luciditatii, deschiderii interioare, onestitatii si curajului, lasand astfel umbra sa castige.

Reconciliaza-te cu sentimentele tale. Daca ai inteles ce sentimente se ascund in constiinta ta, ai mai multe optiuni. Poti fie sa reprimi aceste sentimente in intunericul din care au iesit la suprafata, fie sa te invinovatesti singur pentru ca nu esti un om bun, fie sa ataci sentimentele respective, fie sa te lamentezi sau sa iti ceri scuze pentru ele. Din pacate, niciuna dintre optiunile de mai sus nu este productiva. Ele nu fac decat jocul umbrei, amplificand si mai tare sentimentul nedorit si facandu-l si mai indezirabil.

Poate parea ciudat, dar si sentimentele au sentimente. Dat fiind ca fac parte integranta din tine, ele stiu cand sunt dorite sau nu. Teama coopereaza cu tine ascunzandu-se; mania coopereaza pretinzand ca nu exista.

Cum poate fi vindecat insa un sentiment nedorit atunci cand acesta nu coopereaza? Doar prin reconcilierea la el, iar aceasta reconciliere este cat se poate de simpla. Nu trebuie sa faci altceva decat sa recunosti sentimentul respectiv. Atat. Nu e nevoie de o confruntare dramatica, nici de un catarsis. Este suficient sa simti ceea ce simti, indiferent daca este vorba de teama, de manie, de invidie, de agresivitate sau de orice altceva si sa spui: “Te vad. Tu imi apartii mie.” Nu trebuie nici macar sa te simti bine ca ai acest sentiment nedorit. Avem de-a face cu un proces ce nu include proiectia astrala. Teama si mania vor reveni. Ori de cate ori vreuna iese la suprafata, recunoaste-o. Sentimentele tale nedorite nu se vor mai simti atat de nedorite.

De indata ce se va petrece acest lucru, ele vor incepe sa iti relateze povestea lor. Fiecare sentiment ascunde o poveste: “Eu am aparut pentru urmatorul motiv.” Fii deschis si asculta povestea lor. Toate traumele pe care le-ai suferit in trecut, de la accidentele de masina si pana la respingerea in iubire, de la pierderea unei slujbe la o nota proasta obtinuta la scoala-raman depozitate in umbra. Acestea sunt datoriile emotionale ale trecutului, dupa cum le spun unii psihologi. Pentru a plati aceste datorii, tot ce trebuie sa faci este sa asculti povestea pe care o au de spus sentimentele tale. Sa spunem ca aceasta poveste suna astfel:

“Nu am depasit niciodata faptul ca nu am reusit sa fiu admis in echipa de fotbal” sau “Ma simt vinovat pentru ca am luat bani din portofelul mamei”. Multe astfel de povesti isi au originea in copilarie, intrucat copilaria este terenul ideal pentru invatarea vinovatiei, rusinii, resentimentelor, inferioritatii si celorlalte emotii negative primare pe care le purtam apoi cu noi intreaga viata.

Daca ai ascultat povestea sentimentelor tale, accept-o. Spune-ti ca ai avut un motiv valabil pentru a te crampona de negativitate. Practic, nu ai avut de ales, intrucat aceasta a fost depozitata in secret si a ramas ascunsa. De aceea, nu ai gresit cu nimic. Vechile sentimente negative au rolul de a te proteja de repetarea viitoare a acelorasi rani. De aceea, reconciliaza-te cu ele, iar ele se vor transforma in sentimente pozitive.Teama nu s-a cramponat de tine pentru a-ti face rau, ci pentru ca a fost convinsa ca trebuie sa te puna in garda pentru a nu fi ranit din nou. Realitatea este insa ca aceste lucrui nu se vor mai repeta niciodata, cel putin nu in acelasi fel ca prima data.

Nu incerca sa-ti reciclezi aceste vechi sentimente, oricat de tentant ti s-ar parea acest lucru. Atunci cand suntem prinsi intr-o situatie neplacuta, noi suntem tentati sa cautam in vechea noastra trusa cu sentimente si sa scoatem din ea mania sau anxietatea. Prin reciclarea acestor emotii nu facem decat sa reiteram trecutul.

Nimeni nu mai trebuie sa ne protejeze de o copilarie demult trecuta. Chiar daca trecem printr-o situatie similara cu cea din trecutul indepartat, noi suntem deja supraprotejati, caci nu avem un singur motiv pentru a ne fi teama, ci zeci de motive. Pentru ca nu cumva sa le uitam, participam la teama colectiva de dusmani, crime, dezastre naturale si asa mai departe. In aceste conditii, reconcilierea cu motivele tale de frica, de manie si agresivitate nu-ti poate face niciun rau, caci psihicul tau isi aduce oricum aminte de lucrurile pe care trebuie sa le stie.

Daca ai invatat sa te feresti de proiectie, merita sa iti pui urmatoarea intrebare: de ce simti nevoia sa te aperi? Raspunsul la aceasta intrebare este esential, caci pune in discutie insusi motivul existentei umbrei.

“Efectul umbrei. Revelarea puterii ascunse a Sinelui tau real.”, Deepak Chopra, Debbie Ford, Marianne Williamson, Editura Adevar Divin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *