Pana nu vei intelege ca oricine este bun, iti va fi greu sa gasesti bunatate in tine insuti sau in altii. Esti obisnuit sa gasesti binele alaturi de rau.
“Acesta e bun, acela e rau.”
Asa arata modul tau de a te judeca pe tine si de a-l judeca pe aproapele tau. El nu iti va aduce niciodata pace.
Aproapele tau nu este bun sau rau-si nici tu, de altfel. Amandoi sunteti numai buni. Nu exista rau in voi. Poti crede ca exista rau in tine-poti, de fapt crede ca exista prea putin sau deloc bine in tine- dar aceasta este o credinta gresita. Atata vreme cat o vei mentine, te vei chinui pe tine insuti sau pe altii.
Ce vreau sa spun cand zic ca exista numai bine in tine? Aceasta inseamna, oare, ca esti incapabil de un gand sau de un gest negativ? Fireste ca nu, altfel nu te-ai afla unde te afli.
Lumea ta e un complex de ganduri si gesturi negative, amestecate cu ganduri si gesturi pozitive. Lumea ta este o lume a umbrelor, o lume a intunericului si a luminii, combinate.
Totusi, intreaga lume pe care o traiesti este alcatuita numai din ganduri despre viata. Daca ai putea elimina gandirea negativa din mintea ta, ai trai intr-un gen de lume cu totul diferit. Intr-o lume in care exista numai ganduri bune, comparatia este imposibila. Fara comparatie, nu exista interpretare, deci nu poate exista esec, pedeapsa, sacrificiu sau suferinta.
Poti incepe sa crezi in aceasta lume noua, intelegand ca in tine sau in semenul tau nu exista nimic rau, ci numai bine. Frica de rau este cea care face “raul” sa para real. Toata negativitatea se naste din frica. Insusi conceptul de “rau” este un gand al fricii.
Prin urmare, ce altceva mai exista, pe langa bunatatea ta, care este dreptul tau castigat prin nastere? Exista indoiala care spune ca nu esti bun. Exista frica.
Viata ta e alcatuita din bunatate asaltata de indoiala si frica. De cate ori, in decursul unei zile, indoiala si frica nu-ti contesta perceperea propriei tale bunatati? De cate ori nu-ti contesta ele perceperea bunatatii aproapelui tau?
O data ce stii ca indoiala si frica opereaza incontinuu in cadrul experientei tale, le poti accepta in mod constient. Apoi, ele devin, pur si simplu, parte din dansul constiintei. Treptat, pe masura ce frica este imbratisata, ea se stinge.
Conflictul se sterge din mintea care isi recunoaste propria bunatate. Si, o data ce si-a recunoscut propria bunatate, ea nu o poate mentine decat extinzand-o asupra altora. Daca vezi pe altcineva ca fiind rau, ai ingaduit indoielii si fricii sa se intoarca in mintea ta.
Ceea ce este divin e liber de dualitate si de orice fel de conflict. Te deschizi catre divinitate, atunci cand vezi propriul tau bine si pe cel al aproapelui ca fiind unul si acelasi. Divinitatea e intotdeauna impartasita. Ea nu e niciodata exclusiva.
Tot ceea ce inseamna exclusivitate este o plasmuire a fricii. Tot ceea ce inseamna judecata este o plasmuire a fricii. Numai atunci cand respingi raul si accepti binele vei alunga frica din inima ta. Nici unul dintre copiii lui Dumnezeu nu poate fi rau. In cel mai nefericit caz, el este chinuit. In cel mai nefericit caz, ii ataca pe altii si ii invinuieste pentru chinul sau. Dar el nu este rau.
Da, chiar atat de adanc trebuie sa mearga compasiunea ta.
Nu exista fiinta umana care sa nu merite iertarea ta.
Nu exista fiinta umana care sa nu merite iubirea ta.
Daca ti-e greu sa ierti si sa iubesti pe cineva, spune-o. Nu-l condamna, ca sa-ti justifici propria slabiciune. Daca esti cuprins de frica, spune adevarul. Adevarul aduce intotdeauna sanatate mintala. Doar cel cuprins de frica judeca pe altul. Ai trecut tu dincolo de stransoarea fricii? Daca nu, atunci recunoaste-ti frica. Daca iti recunosti frica, nu ii vei judeca pe ceilalti, deoarece vei ajunge sa intelegi ca frica iti distorsioneaza intotdeauna perceptia. Recunoaste-ti frica si fii sincer cu tine si cu ceilalti.
Dincolo de aceste sfaturi de viata, marturiseste: “Sunt cuprins de frica acum si de aceea nu pot vedea corect.” Renunta la judecatile pe care vrei sa le faci, caci ele nu sunt altceva decat un atac lipsit de sens impotriva cuiva a carui bunatate nu o poti vedea.
Extras din cartea “Iubire fara conditii”, Paul Ferrini, editura For You.