Pentru ca se apropie Craciunul cu pasi repezi, mi-am propus pentru astazi sa intram putin in atmosfera care ne aduce aminte de cele mai frumoase traditii si obiceiuri de Craciun din Romania.
In primul rand, cand spunem Craciun, spunem colinde de Craciun. Iar pentru mine, cand spun colinde de Craciun, ma refer la colindele noastre romanesti si, desigur, la colindele lui Stefan Hrusca.
Am mers si anul acesta la Sala Palatului si am fost colindata de Hrusca asa ca va transmit si voua din frumusetea colindelor, unele din cele mai vechi traditii si obiceiuri de Craciun:
Apoi, daca tot am fost colindati, putem sa mergem noi sa-i colindam pe cei dragi. Ne adunam un grup de prieteni, invatam cateva colinde de Craciun, ne asternem in suflet si in gand sarbatoarea Craciunului si o intindem la drum.
In Maramures inca se mai regaseste puritatea si frumusetea acestei minunate traditii de Craciun: colindatul.
Dupa colindat, cand ne asezam pe la casele noastre, incepem sa impodobim bradul. Si desigur, la romani, fara mancare nu se poate.
Chiar daca intre timp nu mai mananc carne de porc si nici nu mai sunt de acord cu acest obicei romanesc, imi aduc aminte cu nostalgie de taiatul porcului, asa cum se petrecea in curtea bunicului meu.
Imi aduc aminte cum isi facea cruce inainte de inceputul ritualului, parca cerandu-si iertare parca pentru ceea ce urma sa faca si fiind profund constient de gestul sau. Apoi, dupa ce se parlea porcul, bunicul imi taia sorici din fruntea porcului si imi spunea “Ca sa fii intotdeauna fruntea, oriunde mergi.”
Abia asteptam apoi momentul cand ma urca pe porc, pentru ca apoi sa pot sa-l observ cu cata indemanare si dragoste il despica si cum ghicea cat de rea sau de blanda va fi iarna dupa cum erau asezate intestinele animalului si cata precizie trasa sarcini femeilor din casa care trebaluiau apoi toata ziua pentru a pregati preparatele traditionale.
Dincolo de toate controversele din jurul sacrificatului animalelor, poate din cand in cand merita sa ne amintim de un obicei cu aer stravechi, care se numara printre din cele mai interesante traditii si obiceiuri de Craciun ale trecutului, pe cale de disparitie in societatea moderna.
Si desigur, a venit randul cozonacilor. Acum cumparam cozonaci gata facuti, pentru ca nu mai avem timp, insa cu siguranta exista un lucru ne va urmari toata viata si pe care il vom asocia intotdeauna cu aceasta perioada a anului: mirosul cozonacilor facuti de mama de Craciun.
Si dupa aceea, colindati si satui, poate ne vom gandi si la cei care nu sunt langa noi, dar de care ne pasa. Asa ca vom cauta urari de Craciun si mesaje de Craciun pentru a le trimite celor dragi.
Desigur, eu prefer sa trimit intotdeauna urari de Sarbatori personalizate si mesaje de Craciun care nu se gasesc pe Internet. Daca sunteti in panica de inspiratie, le puteti folosi pe acestea. Le-am creat special pentru voi, astazi:
Ii doresc Copilul din tine sa se bucure ca prima data cand a trait Craciunul pe Pamant.
Ziua Nasterii sa insemne Re-Nenastere in viata ta.
Astazi in ziua Nasterii si a inceputului, iti doresc inceputuri line in viata ta.
Fie ca astazi sa permitem, in noi, nasterea a ceea ce asteapta de mult sa se nasca.
La final, va invit sa primiti urarea noastra. Va dorim din suflet Sarbatori Fericite!