4 tehnici de meditatie pentru fiecare zi

Publicat: 29 mai 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

 

tehnici-de-meditatie-pentru-fiecare-zi
tehnici-de-meditatie-pentru-fiecare-zi

Desi suntem atrasi de spiritualitate, multi dintre noi nu incercam diferite tehnici de meditatie deoarece pornim din start cu o serie de prejudecati despre aceasta “practica”.

Poate ca unii dintre noi nu stim prea multe despre meditatie si ne grabim sa tragem linie si sa spunem ca aceasta activitate nu este pentru noi.

Insa inainte de a renunta, am putea incerca diferite tehnici de meditatie, macar pentru a observa daca ceva se linisteste sau se agita inauntrul nostru, daca primim un raspuns sau daca, din contra, iau nastere o serie de intrebari in sufletul nostru.

In randurile de mai jos, vei gasi cateva tehnici de relaxare si meditatie, cateva tehnici pe care le putem incerca si relua in fiecare zi, indiferent cat de ocupata, anosta sau frumoasa este ziua pe care o traim:

1.Respiratia

O data sau de doua ori pe zi, opreste-te din orice activitate, aseaza-te intr-o pozitie confortabila si constientizeaza-ti respiratia.

Nu conteaza daca faci acest lucru timp de cinci minute sau numai timp de cinci secunde.

Important este sa devii plenar constient de momentul prezent, inclusiv de sentimentele tale si de evenimentele care se petrec in jurul tau.

Atunci cand practici “oprirea”, nu incerca sa schimbi nimic; respira pur si simplu si detaseaza-te.

Respira si fii.

2. “Asta-i tot”.

Din cand in cand, aminteste-ti ca “Asta-i tot”.

Incearca sa aplici aceasta maxima in cele mai variate situatii, pentru a vedea daca exista vreuna in care ea nu este valabila.

Retine: acceptarea momentului prezent nu are nimic de-a face cu resemnarea in fata realitatii actuale.

Ea inseamna doar sa recunosti ca ceea ce se petrece doar se petrece.

Acceptarea nu iti spune ce trebuie sa faci mai departe.

Felul in care vei actiona in continuare, optiunile pe care le vei lua, depind insa in totalitate de intelegerea momentului prezent.

Incearca sa actionezi pornind de la premisa profund asumata ca: “Asta-i tot”.

In ce fel iti influenteaza optiunile si reactiile?

Simti cumva, intr-o maniera cat se poate de reala, ca daca privesti realitatea din perspectiva lui “Asta-i tot”, acesta chiar este cel mai bun anotimp al vietii tale, cel mai bun moment din viata ta?

3. Momentul prezent

De-a lungul zilei, urmareste sa sesizezi inflorirea momentului prezent in fiecare clipa, de la cele mai banale si pana la cele mai dificile, trecand inclusiv prin cele intermediare.

Urmareste sa permiti lucrurilor sa se intample in viata ta fara a le forta in vreun fel, dar si fara a le respinge pe cele care nu corespund ideilor tale despre ceea ce “ar trebui” sa se petreaca.

Incearca sa sesizezi “spatiile” in care te poti misca fara niciun efort.

Observa felul in care ti se schimba intreaga zi daca iti faci putin timp pentru contemplarea pura a existentei inca de dimineata, fara sa-ti propui niciun fel de agenda personala.”

Prin afirmarea in primul rand a ceea ce e cel mai important in propria ta fiinta, in restul zilei vei fi mai capabil sa simti, sa apreciezi si sa raspunzi la inflorirea momentului prezent.”

4. Constientizarea

Foloseste-te de cele mai banale ocazii, de actiunile tale repetitive, care se petrec de multe ori in propria ta casa, pentru a exersa constientizarea.

Cand te duci sa deschizi usa pentru musafiri, cand raspunzi la telefon, cand te duci in dormitor, cand scoti rufele din masina de spalat, cand te duci la frigider – ai practic de-a face cu tot atatea ocazii minunate de a incetini ritmul si de a constientiza momentul prezent.

Remarca ce simti atunci cand te repezi sa raspunzi la usa sau la telefon chiar de la primul apel al soneriei.

De ce trebuie sa te grabesti atat de tare incat sa uiti cu desavarsire de ceea ce simteai cu numai o clipa inainte?

Poti face ceva pentru a deveni mai constient de aceste stari de tranzitie, pentru a ramane ancorat in momentul prezent, indiferent de ceea ce se intampla in exterior?

In mod similar, incearca sa ramai constient atunci cand faci un dus sau cand mananci.

De pilda, atunci cand faci dus, chiar te afli sub el?

Simti mangaierea apei pe piele, sau te afli altundeva, pierdut in gandurile tale si ratand complet experienta dusului?

Mesele reprezinta o alta ocazie excelenta pentru a fi constient. Simti gustul mancarii atunci cand mananci?

Esti constient de cat de repede sau de mult mananci sau de locul in care te afli?

Te poti folosi de toate evenimentele zilei pentru a te ancora in momentul prezent?

Asadar, toate aceste tehnici de meditatie ne arata inca o data ca adevaratul act al meditatiei se poate petrece oricand, oriunde, fara a necesita o practica anterioara, un cadru adecvat sau o anumita postura.

Adevarata meditatie are loc atunci cand noi ne gasim locul inauntrul nostru…

Meditatii preluate din cartea “Meditatia – arta de a fi constient” – Jon Kabat-Zinn

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *