Tarot si mitologie

Publicat: 3 noiembrie 2015
Comentarii: Fără răspunsuri

Articol scris de Georges Colleuil si tradus de Claudia Savu

Privind cu atentie Luna si Soarele din Tarotul de Marsilia, am fost intrigat de o analogie pe care nu o realizasem inainte. Prezenta lupilor in arcanul ce desemneaza “Luna”, si Romulus si Remus, fiii lupoaicei in arcanul ce intruchipeaza Soarele. Luna zamisleste Soarele in acelasi fel in care lupoaica ii creeaza pe fondatorii Romei.

Diferite alte observatii imi vor confirma aceasta legatura dintre Tarot si Mitologie. Potrivit psihanalistului Paul Diel, omul este prins intre tendintele sale contradictorii. Pe de o parte acesta aspira la restabilirea partii sale divine, pe de altă parte tinde sa se prabuseasca spre perversiunea naturii sale.

Icar, personaj cunoscut al mitologiei, incercand sa scape din labirintul in care propriul tata l-a inchis, ilustreaza perfect aceasta idee. O dorinta a spiritului de a se apropia de soare si un sfat parintesc: „Daca te apropii prea mult de soare, il previne Dedal, ceara ce tine atasate aripile din pene de corpul tau se va topi, iar tu vei cadea si te vei ineca in ocean. Daca insa vei zbura prea aproape de mare, umiditatea iti va ingreuna zborul si te vei prabusi in acelasi fel in abisul apei inversunate”.

Iata o alternativa ce incita la alegerea unei cai de mijloc, idealul grecesc! Insa copiii asculta rar de parinti! Icar se apropie prea tare de soare, ceara se topeste si Icar cade in marea ce mai tarziu ii va purta numele, Marea lui Icar. Paul Diel considera ca soarele simbolizeaza spiritul si ca ar fi greu de imaginat faptul ca Icar putea scapa labirintului inchis al inconstientului cu mijloace atat de limitate cum ar fi aripile din ceara, metafora ce simbolizeaza dupa parerea lui, intelectul uman.

Diavolul, arcanul XV din Tarot ilustreaza perfect mitul lui Icar. Aripile albastre de liliac ilustreaza functia exacta a acestei carti: intelectul. Diavolul marcheaza aceasta limita intre gandire si spirit. Alienarea celor doi dracusori prezenti in imagine intareste tema dualitatii proprie intelectului. Sabia din imagine pe care Diavolul o tine strans in mana de lama taioasa, aminteste planul mental, dublul transant al ratiunii, manifestarea gandirii creative.

Tarotul pune in scena toate arhetipurile inconstientului intalnite in mitologia greaca. Eremitul, spre exemplu, imagine tipica a ghicitorului Tiresias, devenit orb pentru ca destainuise secretul orgasmului feminin lui Zeus si Herei, care il consultasera in privinta acestui subiect, este insa inzestrat cu puterea clarviziunii pentru ca a spus adevarul. Tiresias va avea rolul de ghicitor si se va implica adesea in politica. El aminteste in multe aspecte de personajul lui Merlin Vrăjitorul.

Homer era de asemenea orb. Tiresias, Merlin, Mos Craciun, Eremitul din Tarot, Homer sunt cu totii proiectia aceluiasi arhetip, acela al cunoasterii ascunse. Prima scoala de Cabala aplicata a fost creata in 1160 de Isaac Orbul. Discipolii sai spuneau ca a fost orbit de propria sa lumina. Un alt personaj celebru ce sfarseste orb este Oedip. Istoria sa este de asemenea prezenta in Tarot.

Spre exemplu, in Roata Norocului, Oedip întalneste sfinxul. Acesta adresa mereu o ghicitoare locuitorilor Tebei: “Care este fiinta ce are patru picioare dimineata, doua la pranz si trei seara, si este cu atat mai puternic cu cat are mai putine picioare?”

“Este omul, raspunse fiul lui Laos. Omul care in dimineata vietii sale merge in patru labe, la miezul vietii lui se sprijina pe doua picioare si in amurgul vietii se ajuta de un baston, al treilea punct de sprijin.”

Oedip, de unul singur reuseste sa rezolve aceasta enigma. Oedip, cel al carui nume inseamna “picioare umflate”! A raspunde “este omul” la intrebarea “cine se sprijina pe picioarele sale?”, este ca si cum am raspunde “eu sunt” la intrebarea “cine esti tu?”

Despre autorul acestui articol si despre metoda pe care a creat-o pentru explorarea sufletului omenesc :

Psiholog, filosof si scriitor francez, Georges Colleuil dezvolta si rafinează de mai bine de 20 de ani propria-i cercetare asupra misteriosului Tarot de Marsilia devenind in momentul de fata unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in domeniu.

Pasionat de stiintele sufletului, Georges Colleuil a fost dintotdeauna interesat de limbajul misterios al simbolurilor. A scris pana in prezent nu mai putin de 10 carti despre functiile terapeutice ale simbolurilor si a dezvoltat idei originale, precum “Référentiel de Naissance”(Referentialul Arhetipurilor Personale), “Onomasophie”(procedeu de decodare a numelor si prenumelor) sau “Mitograma”, metode care au insotit mii de oameni in calatoria lor spre o mai buna cunoastere de sine.

Tarotul de Marsilia a fascinat dintotdeauna. Folosit in special in scopul divinatiei, acest fabulos instrument capata un cu totul alt sens in viziunea lui Georges Colleuil. Tarotul este o arta, insa nu este o arta a divinatiei. Georges Colleuil subliniaza acest lucru printr-un citat propriu, citat ce devine motto-ul prezentarilor sale:

“Tarotul nu serveste la a ghici viitorul ci, mai degraba, la a-l construi”

Georges Colleuil redescrie intreaga filosofie a umanitatii prin intermediul Tarotului. Tarotul ne vorbeste despre aici si acum. La ce ma ajuta sa aflu ce mi se va intampla mai tarziu daca ratez ocazia de a actiona chiar in momentul de fata? Secretul este ca viitorul ni-l construim chiar noi. Tarotul ne respecta mult prea mult pentru a ne inchide intr-o fatalitatepredestinata. Acesta ne poate ajuta sa constientizam situatiile prezente pentru a ne conduceprogresiv, pas cu pas, spre creionarea propriului destin.

“Lumea simbolurilor da sens existentei noastre solitare” G. Colleuil.

Metoda pe care Georges Colleuil o aduce si in Romania, creatie proprie, poarta denumirea originala de ” Référentiel de Naissance ” si a fost lansata la inceputul anilor ’80. Este practicata astazi in lume de aproximativ 7000 de specialisti in tari ca Franta, Belgia, Elveția, Maroc, Spania, Italia sau Canada si isi gaseste locul in domeniul psihoterapiei, coachingului sau resurselor umane.

In limba romana, Référentiel de Naissance devine Referentialul Arhetipurilor Personale. Ce altceva este Tarotul daca nu un catalog de arhetipuri, acele simboluri universale, imagini primordiale si arhaice adanc inradacinate in inconstientul colectiv?

RAP, acronim pe care Georges Colleuil il foloseste cu o jovialitate naturala, este o metoda elaborata de analiza personala in care, pornind de la data nasterii si folosindu-ne de principiile numerologiei vom calcula o tema personala, tema ce va putea fi interpretata prin prisma arhetipurilor continute de arcanele de Tarot.

De asemenea, este un instrument autentic de interpretare, traire si experimentare a simbolurilor. Prin perceperea, descifrarea si intelegerea simbolurilor putem accede la intelegerea propriului destin.

Ne sunt astfel prezentate, in mod simbolic, cartile ce ne-au fost date la nastere cu propunerea de a le juca cat mai bine pentru a deveni castigatori.

Georges Coleuil va fi prezent in Bucuresti in perioada 11- 15 noiembrie pentru a sustine o conferinta si o serie de workshop-uri. Cei interesati sa il întalneasca si sa afle mai multe despre metoda lui, pot afla detalii AICI.

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *