“The shift” este un film care reprezinta o schimbare in constiinta umanitatii. Bazat pe ideile lui Wayne Dyer, si beneficiind de participarea scriitorului in calitate de actor in propriul sau rol, filmul evidentiaza o perspectiva benefica in aceasta epoca de mari schimbari pe Pamant. Iata mai jos cateva idei extrase din discursurile lui Wayne Dyer din cadrul acestui film:
“Intotdeauna am fost de parere ca adevaratul scop al vietii este doar sa fii fericit, sa te bucuri de viata ta. Sa ajungi intr-un loc de unde sa nu incerci sa ajungi altundeva. Atata lume isi petrece viata luptand, incercand sa fie intr-un loc unde nu sunt. Niciodata nu li se pare ca ajung acolo.
Indiferent care ar fi definitia cuvantului ” ego ” in Dex, stim cu totii ca una din formele de a intelege cum sa iti gasesti scopul tau in viata este sa te intorci la natura. Sa iti gasesti propria ta natura. In primele noua luni ale vietii tale, in momentul conceptiei tale, pana in momentul nasterii tale, totul a fost aranjat pentru tine. Nu era nimic de facut. Nu trebuia sa te preocupi gandindu-te la ce culoare vor avea ochii tai, sau cum va arata corpul tau. S-a avut grija de tine. Tot ce urmeaza sa fii este acolo, inauntru. Daca doar permiti.
Si asa ne nastem. Si ne uitam la aceasta mica creatura frumoasa, ca parinti, il privesti si zici:” Doamne, grozava treaba ai facut! Nu putea sa fie mai bine! Ne ocupam noi de aici incolo.” Si apoi suntem inconjurati de toti acesti oameni, familia noastra, cultura noastra, oriunde mergem.
Si incepe sa ni se spuna ca nu putem avea cu adevarat incredere in ceea ce suntem. Trebuie sa ne incredem in ceva exterior noua insine. Si calatorim astfel spre ambitie. Si odata ce incepi sa zici: “Ne ocupam noi de aici incolo, introduci ceva…pur si simplu iei aceasta perfectiune si dai la o parte Creatorul Edge God Out si ajungi la Ego. Acest Ego este partea din noi care incepe sa ne spuna ca cine esti nu este aceasta creatie perfecta, divina, particica de Dumnezeu din care ai venit.
Si ne identificam cu ideea : “Esti ceea ce ai.” Si ne identificam cu jucariile noastre si apoi cu conturile noastre bancare si cu posesiunile pe care le detinem. Inainte sa ne dam seama incepem sa ne judecam pe noi insine in functie de posesiunile noastre. Incepem sa avem un set de credinte precum: cu cat am mai mult, cu atat sunt mai valoros ca persoana. Si asa ne irosim vietile, luand acesti tineri copii si aruncandu-i intr-o cultura care pune accentul pe … MAI MULT. Devine aproape o mantra a ego-ului: Trebuie sa ai mai mult. Si cu cat ai mai mult, cu atat esti mai constient de felul in care alte persoane vor sa iti ia ceea ce ai.
Si incepi sa te intrebi: Cum sa protejez ceea ce am? Cum sa fac mai mult din ceea ce am? Dilema aici este ca daca esti ceea ce ai si lucrurile dispar, atunci si ceea ce esti dispare in acelasi timp.
Al doilea aspect al ego-ului este ideea ca nu sunt doar ceea ce am-dar sunt si ceea ce fac.
Si ceea ce fac se numeste realizare. Si in toata aceasta lume in care cred ca sunt ceea ce fac, ne consumam cu toata ideea asta ca succesul meu, valoarea mea, meritul meu ca fiinta umana se bazeaza pe cat de mult realizez. Asa ca trebuie sa fac mai multi bani, sa obtin o promovare, sa concurez cu toata lumea care incearca sa obtina ceea ce eu am. Ne regasim in notiunea de competitivitate din nou, de a crede ca lumea noastra este un loc in care trebuie sa concuram. Asta spune ego-ul.
Al treilea aspect este ideea ca sunt ceea ce altii cred despre mine. Adica, eu sunt reputatia mea.
Asta este relevant pentru tinerii care au fost invatati ca trebuie sa se imbrace dupa cum cred ceilalti. Si daca cei din jur nu te plac, inseamna ca este ceva in neregula cu tine.
Mai exista un aspect al ego-ului, care ne vorbeste despre ceva numit separatie. Ego-ul are un sistem de credinte foarte puternic, in care cine sunt este separat de toti ceilalti. Apoi, alta componenta a ego-ului ne invata ca sunt, de asemenea, separat de tot ceea ce imi lipseste in viata mea si de tot ceea ce mi-ar placea sa am.
Si apoi, in fine, egoul ne invata eroarea cea mai scandaloasa dintre toate. Ne invata sa suntem separati de Dumnezeu. Si unul dintre conceptele simple pe care le inveti in dupa-amiaza vietii tale, cand te muti in etapa de sens a vietii tale, este sa realizezi ca ai venit dintr-o Sursa. Putem sa o numim Dumnezeu, putem sa o numim Tao.
Aceasta Sursa este pretutindeni. Nu exista loc unde sa nu fie. Trebuie sa fie, pentru ca creeaza totul. Totul vine din aceasta sursa. Si atunci trebuie sa fie si in mine, daca nu exista vreun loc in care sa nu fie. Trebuie sa fie si in mine si trebuie, totodata, sa fie si in orice am impresia ca lipseste din viata mea. Daca stii asta, atunci, esti deja conectat in Spirit, cu tot ceea ce lipseste din viata ta si ti-ar placea sa ai. Si tot ceea ce trebuie sa faci, este sa iti dai seama de o maniera in care sa te aliniezi pe tine insuti cu asta si sa detii intelegerea ca esti deja conectat, ca doar trebuie sa aduci totul pe calea sa.
Pe masura ce ne indreptam spre dupa-amiaza vietii noastre, luam cu noi aceleasi structuri ale ego-ului pe care le-am invatat in dimineata vietii noastre. Care sunt toate despre competitie, castig, sa fim mai buni decat toti ceilalti. Si incercam sa aplicam aceste structuri in dupa-amiaza vietii noastre. Si terminam traind o minciuna. Ceea ce era adevarat dimineata, seara a ajuns o minciuna.
Important e ca ego-ul sa nu mai fie forta conducatoare in viata ta. Sa incepi sa recunosti ca exista o inteligenta puternica si organizatoare, care este in toate lucrurile. Si lucreaza, cu tine si pentru tine. Aproape ca si cum tu faci ca acele lucruri sa se intample, doar fiind conectat cu Sursa ta. Asta inseamna evolutie spirituala.