Spiritualitate: intre autentic si contrafacut

Publicat: 27 aprilie 2015
Comentarii: 6 Răspunsuri

Conform sondajului pe care l-am facut pe site-ul nostru, cei mai multi dintre vizitatorii site-ului vor sa scriem mai multe articole despre spiritualitate.

Intr-o perioada in care se vorbeste peste tot despre spiritualitate, constat ca exista o nevoie din ce in ce mai mare de spiritualitate autentica.

Intrebarea legitima pe care multi cititori ne-o adreseaza este: Ce inseamna spiritualitate autentica?

As incepe cu ce nu inseamna ea, in opinia mea:

 • nu inseamna sa pretinzi ca esti un maestru care poate vindeca oamenii de absolut orice
 • nu inseamna sa propovaduiesti faptul ca tehnica pe care o practici este cea mai buna
 • nu inseamna sa profiti de pe urma faptului ca oamenii care te cauta sunt intr-un moment greu din viata, in care anumite filtre nu mai functioneaza si ar accepta sa li se spuna orice, doar pentru a scapa de durerea prin care trec
 • nu inseamna sa te folosesti de oameni ca sa-ti lustruiesti orgoliul spiritual
 • nu inseamna sa crezi ca poti spune orice celui care vine la tine, doar pentru ca esti investit de omul din fata ta cu o putere mult prea mare, care de multe ori nici nu este reala decat in ochii celui care te ridica pe piedestal
 • nu inseamna ca ai dreptul sa le spui celorlalti ce e mai bine pentru calatoria sufletului lor

Despre spiritualitate intre autentic si contrafacut

Spiritualitatea, in opinia mea, inseamna sa ai acces la un nivel de cunoastere si de constientizare a unor informatii pe care le poti impartasi apoi, intr-o forma sau alta cu cei din jur.

Modul cum impartasim aceste informatii face insa diferenta intre ceea ce numesc spiritualitate autentica si spiritualitate contrafacuta.

As recomanda fiecarei persoane care isi aduce contributia in acest domeniu legat de spiritualitate ca, din cand in cand, sa-si adreseze, cu sinceritate, urmatoarele intrebari:

Care este intentia reala din spatele a ceea ce fac?
Ce urmaresc cu adevarat?
Cat dau si cat iau de la cei care vin la mine?
Cat de constient sunt de ceea ce se intampla intre mine si cei care vin la mine ca la o autoritate in domeniu?
Cat de constient sunt de “capcana maestrului” sau a orgoliului spiritual?
Care este granita intre a-mi accepta darul si a-l manifesta in lume si a-i agresa pe ceilalti in numele adevarurilor spirituale pe care mi se pare ca le stapanesc?
Cat de mult respect destinul fiecaruia din cei care vin la mine?
Cat de mult respect adevarul celorlalti si cat de mult vreau sa impun adevarul meu?
Oare vreau sa par sau sa fiu mai mult decat sunt?

Atunci cand nu ne facem aceasta verificare periodica pentru a observa care sunt aspectele de umbra neasumate care ne pot sabota autenticitatea, aceste aspecte vor iesi la suprafata fara a mai putea fi controlate.
Atunci, partea contrafacuta din noi, pe care nu avem curajul sa o privim in fata in intimitatea fiintei noastre, va iesi la suprafata pentru a fi vazuta de cei din jur.
Atunci vom incepe sa oferim mesaje amestecate, lipsite de claritatea esentei pure a fiintei noastre autentice. Intre spiritualitatea autentica si cea contrafacuta este o granita foarte fina, trasata de lipsa unei practici permanente de constientizare si de asumare.

Resurse de spiritualitate

Despre spiritualitate, in acest context, se poate vorbi foarte mult. Va recomand si alte articole scrise de mine de-a lungul timpului pe aceasta tema:

Despre posibile capcane pe drumul nostru spiritual
De ce avem nevoie de maestri spirituali: despre asumarea propriei puteri
Tu pe cine vrei sa vindeci?

Pentru a veni in sprijinul ideii de spiritualitate autentica, va recomand si cateva resurse de spiritualitate care m-au ajutat de-a lungul anilor.

Desigur, ceea ce numim spiritualitate nu este ceva ce putem deprinde din carti, este ceva ce suntem si devenim in fiecare clipa a vietii noastre. Insa ideile din cartile si filmele de spiritualitate pot veni in sprijinul calatoriei noastre.

Cateva din cartile de spiritualitate pe care le pretuiesc in mod deosebit si care mi-au oferit repere de spiritualitate autentica:

 • Un curs de miracole
 • Cartile lui Byron Katie:
  Am nevoie de iubirea ta
  Iubeste ceea ce este
  Cine ai fi tu, fara povestea ta?
  Cele o mie de nume ale bucuriei
 • Cartile lui Debbie Ford:
  Partea intunecata a cautatorilor de lumina,
  Secretul umbrei
 • Cartile din Colectia Osho:
  Constientizarea
  Intuitia
  Intimitatea
  Curajul
  Inteligenta
  Indreptar spiritual
  Adevaratul Intelept
  Eu sunt poarta
  Cand pantofii ti se potrivesc
  Psihologia ezotericului
 • Anthony de Mello, Constienta
 • Cartile lui Paul Ferrini:
  Puterea Dragostei
  Vindeca-ti viata

Filme de spiritualitate pe care vi le recomand:

Nosso Lar

La Belle Verte

Celestine Prophecy

Conversations with God

Iata si o lista completa cu filme de spiritualitate, motivationale si dezvoltare personala si o lista cu cele mai bune filme pe care le-am vazut.

Ne-am bucura sa primim parerile voastre despre ce inseamna spiritualitate autentica si care este diferenta intre un mesaj autentic si unul contrafacut in domeniul spiritual, din ceea ce ati trait, vazut, auzit, cunoscut. Asteptam comentariile voastre.

 • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

 • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

  Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *