ritualuri ale feminitatii
Spiritualitate

Ritualuri ale feminitatii

Astazi vreau sa va aduc in atentie un aspect cu care feminitatea moderna a intrerupt de mult legatura: existenta acelor ritualuri ale feminitatii care ne conecteaza pe noi, ca femei, cu esenta feminitatii noastre.

In cultura vestica, femeile au pierdut dreptul de a manifesta si celebra acele ritualuri  menstruale ancestrale, deoarece e nevoie ca ele sa functioneze in societate.

In timp ce in multe culturi ancestrale, femeile primesc prin mostenirea culturala ritualuri feminine precum“ceremonia sangerarii”, femeile din ziua de astazi pur si simplu se duc la serviciu atunci cand sunt la menstruatie.

In multe traditii, aceste ritualuri legate de menstruatia femeii sunt considerate un moment sacru.

Pentru ca femeile sa-si canalizeze energiile cosmice in timpul acestor momente de “nastere si renastere”, au nevoie de spatiu in care sa desfasoare aceste ritualuri precum si sa-si tina rugaciunile si meditatiile.

Cat de multe femei in societatea noastra sunt complet constiente de cele 4 faze ale ciclului care se intampla in fiecare luna? Cat de mult am uitat sa ne educam fetele astfel incat sa fie constiente de propria fertilitate si de deplinatatea importantei ciclului menstrual si a tuturor fortelor naturii care sunt puse in joc?

Cat de ridicol pare, in ziua de azi, ca o femeie sa se duca la seful sau, in prima zi de menstruatie si sa-i spuna: “De astazi am menstruatie si nu voi mai veni la serviciu urmatoarele cinci zile.”

Iar atunci cand fetele noastre au prima menstruatie, cum procedam: le facem o ceremonie de initiere in tainele feminitatii sau le inmanam, pur si simplu, foarte practic si foarte sec, o cutie de tampoane?

Ritualuri feminine in traditiile indigene

Aceste exemple vorbesc  despre cat de instrainata este societatea noastra de ceremoniile fundamentale si practicile care se intampla natural in societatile indigene in privinta menstruatiei si a fertilitatii.

In aceste traditii, exista o serie de ritualuri si ceremonii legate de aceste aspect feminine: in cultura ebraica exista Cortul Rosu, in traditia Lakota o femeie care sangereaza are rezervat un loc special in timpul ceremoniei. In cultura ayurvedica, ca in majoritatea culturilor vechi, o femeie are sarcini restrictive pe perioada menstruatiei.

Aceste practici pot parea patriarhale si opresive pentru cineva din afara. Toate aceste practici vorbesc insa despre recunoasterea acelei puteri feminine ascunse care se manifesta in perioada menstruala.

Culturile ancestrale stiu asta iar noi, cei obisnuiti cu alt mod de a functiona, e nevoie sa fim deschisi si sa ne lasam conditionarile deoparte.

In tribul Washoe din Nevada, femeia posteste atunci cand are prima menstruatie, dupa care are o initiere intensa pe varful muntelui, acolo unde aprinde aprinde un foc pentru  ca tribul sau sa vada varful muntelui. Aceasta este initierea ei in feminitate.

In multe culturi indigene americane  se crede ca momentul menstruatiei este momentul suprem de comunicare cu spiritele si de comuniune cu cosmosul si ca ceremonia Dansului Soarelui in sine a fost creata pentru barbati, in scopul de a onora sacrificiul de sange pe care femeile il ofera in fiecare luna.

Dansul Soarelui din culturile indigene este un mod de a spune:

“Cel mai mare sacrificiu si dar pe care il putem face in aceasta lume este acela al sangelui. Sangele nostru si carnea noastra este singurul lucru din intreaga creatie asupra caruia avem dreptul de a il oferi. Femeile isi ofera sangele lor o data pe luna si in timpul nasterii si de aceea exista ritualuri sacre pentru a celebra acest lucru si onoarea de a fi femeie. Iar barbatii au creat o ceremonie in semn de respect pentru sangerare si nastere, ca expresie a puterii feminine in Univers. “

In perspectiva vestica insa, se naste multa neintelgere in privinta acestor obiceiuri. Nu suntem complet constiente de puterea noastra, nu o respectam si nu o recunoastem complet. Din acest motiv alegem sa inlocuim aceste ritualuri si ceremonii ancestrale cu un mod de viata rapid si sec, care nu ne permite sa ne simtim propria putere.

In Vest, metodele contraceptive inlocuiesc constientizarea fertilitatii si intreaga inteligenta naturala aflata acolo, tampoanele si rusinea inlocuiesc timpul ceremonial al comuniunii cu natura si cu puterea feminina, munca si datoriile din societate sunt puse mai presus decat abilitatea femeilor de a se scufunda complet in sincronizarea spirituala cu sinele si cu cosmosul.

In Vest, majoritatea femeilor sunt indepartate de la asemenea ritualuri, iar mentalitatea de putere feminina este preocupata mai mult de feminism decat de feminitate. Din ce in ce mai multe femei se simt suprimate, pe masura ce societatea a dat nastere unui mod de a trai detasat de natura, in care trebuie sa ne inscriem intr-o cursa de sobolani pentru a ne mentine pe linia de plutire in sistem.

Ideea ca femeile sunt suprimate si ca trebuie sa muncim si  sa ne fortam pentru a ne demonstra ca suntem egale cu barbatii nu este un concept cu care rezonez personal. Nu simt ca noi am fost suprimate. Dar am adoptat aceasta idee si asta este cu adevarat radacina ignorantei pe care multe din noi, femeile, o avem in privinta sacralitatii feminitatii noastre.

Tehnologiile menstruale pe care le-am adoptat sunt socante uneori. Promovam folosirea tampoanelor de introdus in canalul vaginal pentru a bloca fluxul sangelui, ceea ce a dus la cazuri serioase de sindrom de soc toxic, prin care femeile si-au pierdut membrele inferioare.

Am invatat din traditia Vedica ca exista practici ancestrale pentru a controla fluxul sangelui in timpul ciclului. O femeie poate face mudre, posturi yoga si mantre pentru a canaliza eliberarea sangelui,  prin ghemuirea pe pamant. Nu este nevoie de nicio tehnologie menstruala.

In experienta mea, nu este o practica comuna pentru femeia vestica sa-si urmareasca ciclul, sa-si cunoasca propria fertilitate si modul in care se aliniaza cu luna si cu fortele naturale unice fiecarei femei.

Prin constientizarea fertilitatii, putem sa devenim constiente de perioadele cand suntem fertile si putem de asemenea sa incepem sa recunoastem natura intrinseca a fiecarei faze a ciclului: Fecioara/Razboinica/Primavara (post menstruatie, preovulatie), Mama/Vara (ovulatie), Femeia saman/Toamna (post ovulatie, pre menstruatie), si Batrana/Iubirea interioara/Iarna (menstruatie).

Fiecare din aceste faze pot fi observate in fiecare luna, reflectand totalitatea naturii, a intelepciunii si a comunicarii care poate fi canalizata in aceste timpuri. Fiecare faza este unica in energie si de aceea ne transformam pe masura ce corpurile noastre trec prin aceste cicluri.

Cu toate astea, majoritatea femeilor din vest nu cunosc aceste lucruri. De aceea, am preferat sa inlocuim aceasta constientizare cu metodele contraceptive, singurul scop modern pentru care am putea sa ne straduim sa intelegem complexitatea ciclului menstrual.

Cand femeile din vest sangereaza pentru prima oara, nu sunt intampinate cu o ceremonie sau cu ritualuri de initiere, ci cu o cutie de tampoane si cu absenta evidenta a unor femei in varsta, capabile sa le ghideze prin experienta de insusire a ritualurilor feminine. Suntem o natiune pierduta a femeilor.

Femeile Washoe nu sunt singurele femei care au ritualuri si ceremonii de initiere, aceste ritualuri sunt gasite peste tot in lume. In aceste societati exista si femei mai in varsta, femei intelepte cum sunt numite in general. Cand o femeie inainteaza in varsta, incepe sa transmita mai departe arta de a fi femeie si isi canalizeaza energia conform obiceiurilor culturale.

Cum ar fi lumea noastra moderna daca am incepe scoaterea la suprafata a obiceiurilor ancestrale privind spiritualitatea feminina si conexiunea cu corpul si cu Cosmosul? Cum ar fi lumea noastra daca fetele noastre ar fi initiate in arta comunicarii cu natura prin intelepciunea ciclurilor?

In ce fel s-ar schimba societatea noastra daca femeile ar invata sa stea in puterea lor, fara sa cedeze asteptarilor societatii? Cum ar fi viata ta daca o femeie inteleapta ti-ar oferi indrumare in arta de a fi femeie, inmanandu-ti torta sacra a ritualului, a ceremoniei si a puterii?

Cum ar fi lumea noastra daca femeile s-ar aduna pentru ritualuri, rugaciuni, suport si sustinere si si-ar sustine una alteia, in fiecare zi, magia din interior?

Cred ca lumea s-ar schimba. Si cred acest lucru pentru ca aceste practici sunt derivate din culturile indigene  ancestrale, care ne transmit faptul ca putem vedea dincolo de valul iluziei conditionate atunci cand descindem in natura complexa a obiceiurilor feminine.

Si astfel, concluzionand, incurajez femeile sa-si contempleze propriul ciclu menstrual, fertilitatea si ritualurile legate de menstruatie, cautand in ele intelepciunea ancestrala pe care sa o aduca apoi in viata lor de zi cu zi.

Surorile care se ridica in puterea lor, in toata lumea vestica, pot constitui o retea puternica care poate scoate la suprafata drepturile noastre autentice de femei.

Sursa: https://earthmedicine2015.wordpress.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Anna Maria spune:

    Foarte frumos. Este prima oară cand cites un astfel de articol. Intr-adevăr foarte multe femei si-au pierdut din feminitate. Important este sa o recapete. Suntem minunate si ar trebui sa ne apreciem mai mult. Felicitari pentru toate articolele publicate! ?❤️

    1. Da, Ana Maria, e nevoie sa ne aducem aminte cine suntem. Multumesc pentru aprecieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *