Astazi va voi adresa o intrebare retorica care revine periodic in viata mea.
Aceasta se naste si renaste atat din propriile experiente, cat si din ceea ce observ in exteriorul meu.
Aflandu-ne in fata sifonierului plin de haine, poate ca multi dintre noi am spus: “Iar nu am cu ce sa ma imbrac astazi.” Privind frigiderul plin de bunatati, tot ne-am permis sa trantim usa si sa spunem indiferenti: “Iar nu e nimic in firgider.” Si chiar daca suntem inconjurati de prieteni, nu ezitam sa ne plangem cat suntem de singuri.
Va adresez o intrebare care isi contureaza raspunsul pe masura ce este adresata:
De ce nu suntem niciodata multumiti cu ce avem?
“Unul dintre cele mai mari obstacole care sta in calea fericirii noastre este incapacitatea noastra de a fi recunoscatori”, sustine Dennis Prager, autorul cartii “Fericirea este o problema serioasa”. Un semn de intrebare vine din lipsa noastra de recunostinta pentru ceea ce avem.
Niciodata nu suntem cu adevarat multumiti de noi insine, de partenerul nostru, de venitul nostru, de slujba noastra, de casa noastra, de corpurile noastre sau de hobbyurile noastre. Niciodata nu suntem cu adevarat multumiti de intreaga experienta a vietii noastre. Iar daca luam in calcul natura noastra umana, poate ca niciodata nu vom fi…
Prager sustine ca “ar trebui sa avem capacitatea de a-i transmite naturii noastre umane ca mintea noastra va fi intotdeauna cea care va determina daca suntem satisfacuti sau nu.”
Capacitatea noastra de a alege sa fim fericiti apare adesea prin comparatia cu ceilalti. Insa de ce popoarele mai sarace decat noi reusesc adesea sa fie mai fericite? Sau de ce oamenii despre care noi consideram ca au fost mai putini binecuvantati decat noi stiu sa se bucure mai mult de viata?
Poate ca, fericirea este intr-adevar o alegere…
Desigur ca exista si o parte pozitiva a acestei lipse de satisfactii. Ea ne poate motiva sa cautam schimbarea in viata noastra atunci cand este cazul. Daca nu am regasi acest aspect in vietile noastre, noi nu am cauta sa ne imbunatatim diferite aspecte ale vietii noastre.
Dincolo de acesta idee, o intrebare ar fi de ce nu reusim sa fim multumiti desi viata pare sa ne surada. Poate ca, fara a constientiza, o data ce dobandim o stare de satisfactie, aceasta creaza o dependenta de o “falsa si mult asteptata fericire”. De fapt, obisnuinta de a fi mai mereu satisfacuti ne creste orizontul de asteptare in aceasta directie incat uitam sa mai fim recunoscatori. Si poate de aceea propria stare momentana de multumire creaza un amalgam de nemultumiri…
Fara sa ne dam seama, in superficialitatea ei, insatisfactia noastra sfideaza adevarata tristete regasita in sufletele celorlalti. Poate ca din respect pentru acestia, putem sapa mai adanc pentru a gasi multumirea ce ar trebui uneori sa existe in noi. Cine stie…poate nici nu e nevoie sa o dezgropam…Poate e atat de evidenta incat cere doar sa fie privita…
Asadar, sa ne acordam astazi cu totii un moment in care sa ne adresam intrebari precum cea pe care v-am adresat-o eu voua. Iar atunci cand ii vom gasi raspunsul, sa nu uitam sa actionam cu blandete si recunostinta…
Andreea
Resurse: yourtango.com