Mai mult decat o nevoie de dezvoltare personala si de spiritualitate, meditatia transcedentala este un indemn pentru omul agitat al zilelor noastre. Filmuletul de mai jos este o invitatie de a ne linisti propria minte prin reinterpretarea meditatiei. Este o modalitate de a ne opri si de a face putin timp pentru a privi in noi insine:
,,Traim intr-o lume extrem de ocupata. Ritmul vietii este adesea frenetic, mintile noastre sunt intotdeauna ocupate si mereu gasim cate ceva de facut.
Cu aceste lucruri in minte, mi-ar placea sa va luati un moment in care sa va ganditi: cand a fost ultima data cand nu ati facut absolut nimic? Doar 10 minute, fara sa fiti deranjati? Si cand spun nimic, ma gandesc la nimic. Asta inseamna fara emailuri, fara scris, fara internet sau televizor, fara chat, fara mancare, fara citit, nici macar rememorarea trecutului sau planificarea viitorului.
Pur si simplu nimic. Vad multe fete intrebatoare (rasete). Consider ca trebuie sa priviti putin mai mult in urma.
Si acest lucru este extraordinar, nu-i asa? Ne referim la mintile noastre.
Mintea, cea mai valoroasa si pretioasa resursa, prin intermediul careia experimentam fiecare moment al vietii noastre, mintea – pe care ne bazam sa fim fericiti, multumiti, stabili emotionali ca indivizi si in acelasi timp draguti si ganditori in relatia cu ceilalti.
Este aceeasi minte de care depindem pentru a ne concentra, pentru a fi creativi, spontani si pentru a da tot ce-i mai bun in ceea ce facem. Cu toate acestea, nu ne acordam timp pentru a o ingriji. De fapt, petrecem mai mult timp avand grija de masina noastra, de hainele si de parul nostru – bine, poate nu chiar de parul nostru – dar intelegeti unde vreau sa ajung.
Rezultatul este, desigur, ca devenim stresati.
Stiti, mintea este ca centrifuga unei masini de spalat, rotindu-se continuu printre multe emotii confuze si dificile si nu prea stim cum sa-i facem fata, iar lucrul cel mai trist este ca suntem atat distrasi incat nu mai suntem prezenti in lumea in care traim.
Pierdem cele mai importante momente pentru noi si lucrul cel mai nebunesc este acela care ia forma: ,,ei bine, asta-i viata, asa ca nu avem decat sa-i facem fata”. Nu asa ar trebui sa stea lucrurile.
Cred ca aveam in jur de 11 ani atunci cand m-am dus prima data la ceea ce se numeste meditatia zilei.
Si credeti-ma, sunt incluse acolo toate stereotipurile pe care vi le puteti imagina: pozitia cu picioarele incrucisate pe podea, aroma, ceaiul de plante, vegetarienii. Dar mama mea se ducea acolo si eram intrigat, asa ca am mers impreuna cu ea. De asemenea, vazusem filme kung-fu si in secret consideram ca pot sa invat sa zbor, eram tanar la vremea aceea. Acum, pe masura ce sunt aici, cred ca este o aspirina pentru minte. Esti stresat, faci o meditatie.
Nu credeam in elementul preventiv pana in momentul in care aveam 20 de ani, cand mai multe intamplari au intrevenit in viata mea intr-o succesiune destul de rapida, intamplari care mi-au intors viata pe dos si care m-au inundat cu o serie de emotii dificile cu care nu stiam cum sa cooperez. De fiecare data cand reuseam sa indepartez una, alta ii lua locul imediat. A fost o perioada cu adevarat stresanta.
Cred ca facem fata stresului in modalitati diferite. Unii se ingroapa in munca, multumiti ca sunt distrasi. Altii se vor intoarce catre prietenii si familia lor pentru spijin. Alti oameni beau frecvent, altii incep sa ia medicamente.
Modalitatea prin care eu am facut fata stresului a fost prin a deveni calugar. Asa ca mi-am abandonat studiile, am pornit catre Himalaia, am devenit calugar si am inceput sa studiez meditatia.
Oamenii ma intreaba adesea ce am invatat din acea perioada. Ei bine, lucrurile s-au schimbat in mod evident. Sa recunoastem, faptul ca devii un calugar schimba o serie de lucruri. Dar a fost mai mult decat atat.
M-a invatat sa apreciez si sa inteleg momentul prezent. Prin acestea, nu ma refer numai la a nu fi pierdut in propriile ganduri, la a nu fi distrat, la a nu fi colpesit de anumite emotii, ci mai mult la a invata sa fii aici si acum, la cum sa fii atent, la cum sa fii prezent.
Cred ca momentul prezent este atat de nebagat in seama. Suna atat de normal, dar noi petrecem atat de putin timp in momentul prezent incat nu este altfel decat obisnuit.
De curand, a fost realizat un studiu la Harvard care spunea ca mintile noastre se pierd printre ganduri in apoximativ 47% din timp. 47%. In acelasi timp, faptul ca ne fuge mintea in mod constant este o cauza directa a nefericirii.
Acum nu suntem aici de prea multa vreme, dar sa ne petrecem mai mult de jumatate din viata noastra pierduti printre ganduri si nefericiti este poate pare destul de tragic, mai ales ca exista . posibilitatea de a face ceva, atunci cand exista o tehnica pozitiva, practica, usor de obtinut si dovedita stiintific care permite mintii noastre sa fie mai sanatoasa si mai putin distrata. Si frumusetea acestui lucru consta tocmai in faptul ca desi necesita doar 10 minute pe zi, are impact asupra intregii vieti.
Dar este nevoie sa stim cum sa o facem. Avem nevoie de un exercitiu. Avem nevoie de o rama pentru a invata cum sa fim mai atenti. Aceasta este de fapt meditatia. Ne familiarizeaza cu momentul prezent. Dar este nevoie sa stim cum sa o abordam pentru a o realiza la modul cel mai potrivit. Acesta este punctul cel mai important, in cazul in care va intrebati asta.
Majoritatea oamenilor considera ca meditatia se refera la oprirea gandurilor, la eliminarea emotiilor, cumva o controlare a mintii, dar de fapt este destul de diferit de asta. Este mai mult vorba despre a privi inapoi , despre a vedea lucrurile cu claritate, despre a vedea emotiile venind si plecand fara a judeca, dar cu o minte relaxata si concentrata.
De exemplu, daca acum ma concentrez prea mult pe mingii, atunci nu este nicio modalitate de a ma relaxa si de a vorbi cu voi in acelasi timp. Totodata, daca ma relaxez prea mult in timp ce vorbesc cu voi, nu ma pot concentra in acelasi timp si pe mingii. O sa le scap. Atat in viata, cat si in meditatie, vin momente in care concentrarea este prea intensa si viata incepe sa fie cam asa.
Este o modalitate destul de neconfortabila de a trai viata atunci cand esti stresat. Pe de alta parte, ne putem indeparta prea mult, iar viata incepe sa fie asa. Desigur ca in meditatie (sforaieli) vom termina prin a adormi. Asadar, cautam echilibrul, o relaxare concentrata unde le permitem gandurilor sa vina si sa plece fara implicarea obisnuita.
Acum, ceea ce se intampla de obicei atunci cand incercam sa invatam sa fim atenti este ca suntem distrasi de un gand. Sa zicem ca acest gand este unul anxios. Deci totul merge bine si dintr-odata vedem acest gand anxios si spunem: ,,Oh, nu mi-am dat seama ca sunt ingrijorat din cauza asta.” Te intorci si repeti: ,,Oh, sunt ingrijorat. Oh, sunt cu adevarat ingrijorat. Wow, cata anxietate.”
Si inca dinainte sa constientizam, suntem anxiosi pentru ca ne simtim anxiosi. Stiti, este ceva nebunesc. Facem asta tot timpul, chiar in fiecare zi. Daca va ganditi, de exemplu, la ultima data cand vi s-a miscat un dinte. Stiti ca este instabil si stiti ca va doare. Dar ce faceti la fiecare 20, 30 de secunde? (mormaie)Doare. Si ne spunem asta in continuare, dar il miscam tot timpul.
Este vorba doar despre a invata sa inceapem sa renuntam la aceste patternuri ale mintii. Dar cand stati jos si va priviti mintea din punctul acesta de vedere, puteti vedea multe tiparuri. Puteti gasi o minte care nu se odihneste mai deloc. Nu fiti surpinsi daca simtiti agitatie in corp atunci cand nu faceti nimic, dar mintea isi doreste sa actioneze.
De asemenea, puteti gasi o minte care este foarte plictisitoare, aproape mecanica. Este ca atunci cand va treziti, mergeti la lucru, mancati, dormiti,va treziti, mergeti la lucru…
Sau puteti descoperi genul acela de minte cu multe ganduri nastrusnice care se invart continuu. Oricare dintre acestea ar fi, meditatia va ofera oportunitatea, potentialul de a privi in urma si de a avea o alta perspectiva pentru a vedea ca lucrurile nu sunt de multe ori asa cum par.
Nu putem schimba fiecare lucru minor care ni se intampla in viata, insa putem schimba modalitatea in care il experimentam.
Acesta este potentialul meditatiei, al atentiei.
Nu trebuie sa ardeti nicio betisor parfumat si cu siguranta nu trebuie sa stati pe podea. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa va rezervati 10 minute pe zi pentru a va detasa si a va familiariza cu momentul prezent pentru a experimenta un simt mai maret al concentrarii, calmului si claritatii in viata.
Va multumesc foarte mult. (Aplauze)”