V-ati gandit vreodata cum va privesc acei ochi din umbra?
Pentru a intelege mai bine cat de importanta este umbra ta, incearca sa iti imaginezi o poveste fara un conflict sau un erou a carui virtute nu este niciodata pusa la incercare de un adversar de valoare. Practic, nu poate exista o poveste al carei erou pozitiv sa nu fie testat de eroii negativi de-a lungul ei.
Daca ceea ce afirma traditiile spirituale orientale este adevarat, cum ca “pacatosul si sfantul nu sunt decat doua note pe aceeasi claviatura”, rezulta ca tensiunea dintre natura noastra superioara si cea inferioara creeaza conflictul necesar pentru a ne dinamiza evolutia ca fiinte umane.
Acelasi principiu care sta la baza literaturii de buna calitate,sta si la baza vietii reale: un erou pozitiv nu poate fi mai puternic decat eroii negativi care i se opun.
De-a lungul dramei evolutiei noastre, umbra este eroul cel mai interesant. Ea nu este periculoasa decat daca o tinem incuiata in pivnita intunecata a reprimarii. Atat timp cat facem acest lucru, noi ne asumam riscul de a exploda, de a reveni la un consum excesiv de alimente dupa o dieta fortata, de a ne sabota singuri relatiile si de a ne ucide in fasa visele.
In schimb, daca le permitem eroilor din umbra sa de integreze in sinele nostru complet ca forte ale binelui, ei ne vor conduce la experiente mai bogate, la legaturi mai autentice, la mai multa distractie, mai multa sinceritate si la o mai mare libertate de expresie. Noi nu putem castiga batalia cu latura noastra intunecata prin ura si reprimare, caci intunericul nu poate fi contracarat tot de intuneric. Dimpotriva, trebuie sa ne acceptam cu compasiune umbra din interior, sa incercam sa o intelegem si, in ultima instanta, sa o transcendem.
In remarcabila sa carte, Arta razboiului, Sun Tzu afirma ca “pentru a-ti cunoaste dusmanul trebuie sa devii tu insuti una cu el.” In cazul nostru, dusmanul nu este decat un impuls interior pe care nu il intelegem sau pe care nu stim cum sa il interpretam. Atat timp cat negam, reprimam sau minimalizam importanta acestui impuls, continuand sa credem ca il vomputea mentine ascuns si ferit de ochii lumii,noi nu ne vom putea impartasi din intelepciunea lui.
Invers, prin cercetarea darurilor si a contributiei pe care doreste sa si-o aduca umbra in viata noastra, noi ii putem redirectiona puterea candva distrucitva, transformand-o intr-o forta benefica pentru viata noastra. In acest fel,devenim un exemplu inclusiv pentru alti oameni care pot gasi la randul lor supape sanatoase pentru acele parti din fiinta lor ce nu corespund asteptarilor societatii sau idealului stabilit de egoul lor.
Noi putem deveni sfinti numai daca ii permitem pacatosului din interiorul nostru libertatea de expresie de care are nevoie, nu printr-un comportament inadecvat, ci cautand noi modalitati prin care sa folosim aceste impulsuri intr-o maniera benefica, in favoarea noastra sau a societatii. Cu cat ajungem sa ne acceptam intr-o mai mare masura impulsurile intunecate, oferindu-le supape sigure de manifestare, cu atat mai mic devine riscul de a fi controlati de ele. Probabil ca te intrebi cum ti-ar putea sluji acele parti din fiinta ta de care te temi si pe care le dispretuiesti. Iti garantez insa ca daca vei parcurge procesul propus in continuare, vei putea insera aceste daruri in orice calitate, emotie si experienta pe care o traiesti.
Asumarea partilor pe care pana acum le-am respins, proiectandu-le in intunericul umbrei, reprezinta cea mai sigura modalitate de a ne actualiza intregul potential umam. Daca ne imprietenim cu ea, umbra devine o harta divina. Citita si urmata corect, ea ne poate reconecta cu viata pe care ar trebui sa o traim, cu personalitatea pe care ar trebui sa o avem si cu contributia pe care ar trebui sa o oferim societatii.
Metaforic vorbind, acceptarea bestiei interioare reprezinta biletul nostru catre libertate, catre maretia noastra interioara. Ea ne imbogateste viata launtrica si o face mai semnificativa. Simultan, viata noastra exterioara devine mai placuta. Daca o transformam intr-un aliat, umbra ne ajuta sa nu ne mai simtim limitati de constrangerile sinelui iluzoriu pe care ni l-am creat singuri.
De ce este iluzoriu? Deoarece noi ne-am creat imaginea publica tinand cont doar de acele calitati pe care le-am considerat acceptabile, lasand pe dinafara alte atribute pe care le avem si care reprezinta de multe ori cele mai importante, mai puternice si mai minunate parti ale fiintei noastre.
“Efectul umbrei. Revelarea partii ascunse a Sinelui tau real”, Deepak Chopra, Debbie Ford, Marianne Williamson, Editura Adevar Divin