exista-o-garantie-a-faptelor-noastre
Spiritualitate

Exista o garantie a faptelor noastre?

exista-o-garantie-a-faptelor-noastre
exista-o-garantie-a-faptelor-noastre

Zilele trecute ma intrebam daca poate exista cu adevarat o garantie a vietii: a cuvintelor, a gesturilor sau a faptelor noastre.

O anumita parte a fiintei noastre va cauta intotdeauna o garantie pentru ceea ce traieste zi de zi.

Poate ca aceasta garantie va lua forma etichetelor pe care le lipim in jurul nostru precum cele de “prieten”, “iubit”, “tata”. Sau poate ca va lua forma promisiunilor sau juramintelor pe care le facem pentru a-i tine pe ceilalti aproape.

Insa fiecare garantie nu face altceva decat sa contureze si mai profund imprevizibilitatea fiecarui moment.

I-ati dat vreodata cuiva cuvantul vostru pentru a afla subit ca nu-l veti mai vedea niciodata? Ati simtit candva ca ati face orice pentru fiinta draga, insa in momentul in care v-a tradat, toate acele sentimente au pierit? V-ati promis voua insiva ca va veti iubi mai mult, insa neincrederea si dispretul v-au dat tarcoale mai repede decat credeati?Ati simtit vreodata cum intensitatea lui “Te iubesc” a palit pe masura ce o alta persoana a aparut in viata voastra?

Mai mult decat atat, ne repetam adesea diferite minciuni doar pentru a incerca sa ne convingem ca suntem in siguranta.

Cream legaturi bolnavicioase cu cei din jurul nostru doar pentru a nu simti singuratateacare ne apasa. Oare avem vreodata curajul sa afirmam cele mai dureroase lucruri pe care le-am ascuns atat de bine incat am ajuns sa ne traim minciuna?

Din punctul meu de vedere, avem o singura garantie in aceasta viata: momentul prezent.

Insa ironia face ca aceasta garantie sa fie atat de plapanda incat sa ceara o reinoire continua de parca este amenintata tot timpul de termenul de expirare. Intr-adevar, prezentul nostru este amenintat constant de imprevizbilitate si contradictii.

Insa, poate ca un singur lucru este cel care ne poate oferi acea garantie pe care o cautam, iar acesta consta in intensitatea trairilor noastre.

Cu siguranta ca trairea lor in cel mai profund mod cu putinta nu va alunga iminenta sfarsitului lor. Cu siguranta ca va veni un moment in care ne vom desparti de cei pe care ii iubim, in care ne vom simti mai singuri decat am fost vreodata sau in care cei care odinioara ne ghidau se vor indeparta de noi.

Dar toate aceste fapte nu vor anula niciodata importanta pe care acestia au avut-o candva in viata noastra.

Chiar daca aceste emotii sunt la fel de persiabile precum lumina unei lumanari, trairea lor profunda da nastere aceluiasi efect pe care lumanarea il are in intuneric. Si desi stim de la inceput ca lumanarea se va stinge, merita sa contemplam flacara in timp ce arde…

Voi ce parere aveti?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *