noi-suntem-ceilalti
Spiritualitate

Noi suntem ceilalti…

noi-suntem-ceilalti
noi-suntem-ceilalti

Poate ca multi dintre noi ne-am confruntat in drumul spre spiritualitate, nu de putine ori, cu incercarea de a distinge intre noi si ceilalti in ceea ce priveste actul decizional in viata noastra.

Regasindu-ne la rascrucea unor pareri diferite, am cazut adesea in capcana de a actiona conform gandurilor celorlalti, chiar daca ne-am mintit ca acestea ne apartin.

Inca din adolescenta, m-am intrebat de ce fiinta mea este atat de plina de contradictii. Cum este posibil sa imi exprim o parere cu atata convingere pentru ca mai apoi sa fie rasturanta de ceea ce gandesc ceilalti? Raspunsul pe care doresc sa-l aflu nu are in vedere faptul ca nu pot merge pana la capat cu propriul punct de vedere. De fapt, eu m-am intrebat cum pot crede cu ardoare in doua pareri atat de diferite si cum le pot sustine in circumstante la fel de diferite.

O buna perioada de timp am dat vina pe influenta pe care ceilalti o exercita asupra mea. Intr-o alta perioada, am crezut ca tot acest amalgam provine dintr-o lipsa de incredere in propria persoana. Desigur ca modul meu de a gandi s-a reflectat cu usurinta in modul meu de a ma purta: am avut slujbe care apartineau unor domenii diferite, am avut prieteni pe care n-as fi putut sa-i asez unul langa celalalt din cauza diferentelor evidente, am luat decizii importante pe baza unor ganduri fugare, iar propunerile care nu ar fi necesitat accentuarea dilemelor mele au devenit nopti albe. Multa vreme am dat vina pe Luna in Balanta, insa nici acest aspect nu imi oferea raspunsul pe care il cautam.

De fapt, nici azi nu am reusit sa gasesc acel ceva pe care il cautam. Poate ca acest articol se vrea a fi raspunsul spre care tanjesc…

Ecuatia eu – ceilalti are un numitor comun pe care uneori nu-l putem percepe. In subtilitatea lui, acesta ne poate determina sa traducem contradictia drept influenta. Insa un element din exteriorul nostru ne poate face inima sa tresara daca nu corespunde propriei realitati? Tind sa cred ca nu. Astfel, acest joc de zaruri intre noi si ceilalti face ca noi sa fim cei la care ajung zarurile de fiecare data. Si oricat de mult am incerca sa le indreptam spre ei, acestea se vor intoarce intotdeauna spre noi insine. Intrebarea este daca avem puterea de a ne asuma in totalitate acest lucru.

Nu stiu voi cum sunteti, insa stiu ca eu nu pot ajunge la mine fara ceilalti.

Dar, din pacate, acestia nu se prezinta intotdeauna sub forma firimiturilor din poveste care imi arata drumul spre casa. Ei pot reprezenta glasul pe care daca il asculti, iti vei pierde auzul pentru totdeauna. Sau pot avea chipurile unor vrajitoare rele, dar care ascund licori magice. Si toate aceste lucruri sunt valabile deoarece exista momente in care refuzam sa ne mai intersectam cu noi insine. Asa apare momentul cand intalnirea cu noi insine se realizeaza prin ceilalti. Si nici noi, nici ei habar n-avem unde ne purtam unii pe altii.

Ma gandesc la toti acesti oameni in fata carora mi-am dus mainile la urechi pentru ca nu imi doream sa ii mai aud. Si la toti acesti oameni pe care doar daca ii privesc, imi limpezesc sufletul. Toti oamenii acestia traiesc in mine. Si chiar daca ii neglijez, ii invinovatesc sau ii ignor, ii simt in fiinta mea in orice moment.

Cu adevarat, noi suntem ceilalti.

Andreea

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. Insa un element din exteriorul nostru ne poate face inima sa tresara daca nu corespunde propriei realitati?
    … profund adevarat . tresarim doar cand rezonam cu acel sentiment fie el nobil sau mai putin nobil …
    sa fim sinceri e frumos cand iubim si suntem indragostiti eheeee si tresarim la alte iubiri neconditionate …
    astazi am rezonat cu tine … ma bucur da cu bucurie vin la tine suflete desi nu te cunosc …Laura ptr Andreea

    1. se pare ca principiul rezonantei ramane “ghidul” nostru. si eu ma bucur ca v-ati regasit in acest articol:) Cu drag, Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *