Ce poti gasi cand te opresti din cautare

Publicat: 15 iunie 2012
Comentarii: Fără răspunsuri

ce-poti-gasi-cand-te-opresti-din-cautare
ce-poti-gasi-cand-te-opresti-din-cautare


Lyndal era intr-o calatorie de autodescoperire si autoexplorare. Pana atunci avusese prea putin timp pentru a explora intrebarile mai adanci ale vietii sau a dobandi o intelegere a ei insesi. Fusese prea ocupata. Acum avea timp si dorinta de a se descoperi pe ea insasi. A cautat un guru, crezand ca de la intelepti ar putea descoperi intelepciunea. De-a lungul timpului, acesti guru fusesera ridicati pe piedestalul ei de veneratie si cazusera de pe el, caci ea privea mai mult la invatator decat la invatatura. De la iluminat sperase ea sa obtina iluminarea, asa cum un medic prescrie o pastila.

La un moment dat, un guru renumit in lume veni sa-i viziteze orasul. Se spunea despre el ca evoluase dintr-o lunga descendenta de predare de invataturi si ca era onorat de multi. De la acest guru, Lyndal spera sa obtina ceea ce ceilalti nu reusisera sa-i dea. Ea urmarea o audienta personala la guru si, spre surpriza si incantarea lui Lyndal, aceasta i s-a acordat.

– Calatoresc de mult pe o carare catre iluminare, ii explica ea gurului. Sunt o cautatoare de intelepciune si constiinta de sine. Vreau sa le fiu de folos semenilor mei – de fapt intregii lumi, animalelor si ecologiei sale. Ce sfat imi puteti da pentru a continua aceasta calatorie? Ce imi puteti spune ca sa ma ajute sa-mi ating aceste scopuri?

Gurul ii vazu sinceritatea, vazu ca si Lyndal se astepta sa i se dea un raspuns mai degraba decat sa si-l gaseasca singura. Stiind ca propria experienta este cea din care invatam cel mai mult, gurul ii recomanda o cale:

– Pentru a dobandi adevarata iluminare, ii spuse lui Lyndal, trebuie sa te indrepti catre o viata retrasa. Va fi nevoie sa renunti la toata averea, sa te eliberezi de toti guru si sa renunti la toate cele de care te-ai agatat din trecut. Va trebui sa te consacri rugaciunii si contemplarii. Doar procedand asa vei deveni iluminata. Aceasta este calea catre intelepciunea si constiinta de sine pe care le cauti.

Lyndal facu exact asa cum fusese instruita. Se separa de toate legaturile ei lumesti. Renunta la toate cele de care se agatase si indrepta catre o viata retrasa. La inceput nu i-a fost usor. Isi dorea fierbinte multe dintre lucrurile pe care le pierduse, dar cu cat se obisnuia mai mult cu viata retrasa, cu atat isi aprecia mai serios noul stil de viata. Lunile s-au scurs si s-au transformat in ani. An dupa an, a urmat instructiunile gurului. Se simtea in largul ei cu noul ei stil de viata, dar nu se simtea mai inteleapta, iar iluminata nici atat.

Intr-o zi auzi ca renumitul guru se intorcea in orasul ei. Neapreciind inca pe deplin diferenta dintre a urmari mesajul mai degraba decat mesagerul, Lyndal decise sa iasa din refugiul sau si sa ceara din nou sfatul gurului:

– Sunt ani deja, ii explica ea gurului, de cand ti-am urmat sfatul. Am renuntat la tot ce posedam. Am trait o viata eliberata de trecut. M-am rugat si am meditat cu daruire, dar tot nu ma simt mai aproape de a atinge iluminarea. Spune-mi ce trebuie sa mai fac.

– Imi pare rau, spuse gurul, in mod evident ti-am dat un sfat gresit. Te-ai devotat cu zel sarcinii. Nu incape indoiala. Adevarul adevarat este ca nu a mers. Nu mai am nimic de oferit, decat sa spun ca nu are rost sa continui sa faci ceea ce nu merge. Ma tem ca acum nu vei fi niciodata iluminata.

Lyndal era distrusa. Cazu, plangand la picioarele gurului:
-Ani din viata mea s-au dus degeaba. Am pierdut tot ce aveam. Mi-am irosit viata.
Implora mai multa indrumare.
-Nu mai am nimic de oferit, repeta gurul. Nu mai pot sa fac nimic.

Lyndal pleaca. Nu se simtise nicioadata atat de abatuta si deznadajduita. Pierduse contactul cu toti prietenii si cu familia ei. Nu avea nimic-nici macar speranta. Deprimata, hoinari pana la locul unde se retrasese. Nu mai era nimic altceva de facut. Se aseaza cu picioarele incrucisate pe podea si incepu sa mediteze. Nu stia ce altceva sa faca. In timpul acesta, o pasare se aseza pe o ramura afara. Topai de-a lungul crengii, usoara si lipsita de griji. Se repezi sa ciuguleasca o insecta din aer. Isi canta lumii veselia. De ce parea pasarica asta atat de fericita cu destinul sau?

In timp ce medita, lucrurile devenira mai clare. Intelepciunea, gandi ea, nu este ceva ce poseda o persoana ca un sac cu aur sau un cont bancar debordant. Iluminarea nu vine ca un titlu ce ti s-a acordat la sfarsitul unui curs scolar. Intelepciunea se refera desigur mai mult la combinatia de experienta si cunostinte. Si, daca e vorba de experienta, intelepciunea nu e ceva ce altcineva poate avea sau face pentru tine. A invata din experientele tale, a o proba pe baza cunostintelor tale si a introduce in mixtura si putin din compasiunea inimii tale: asta este intelepciune.

Iluminarea, cugeta ea, are mai mult de-a face cu a fi liber, precum pasarica aceea care continua sa topaie si sa cante in campul ei vizual. Pasarea se afla acolo acum si putea fi plecata in clipa urmatoare. Gasea bucurie in aprecierea momentului, fara sa se ingrijoreze ca acesta ar putea sa dispara si fara sa-si doreasca sa se agate de acest moment atunci cand el disparea.

Ceea ce cauta ea insemna sa te indepartezi de prejudecati si superstitii. Inseamna sa te simti eliberat de ritualuri si de indrumarile gurului. Ceea ce cauta ea nu insemna cautare.

Se ridica si pasi afara din refugiul ei. Pe cand facea asta incepu sa observe ceea ce fusese pana atunci neobservat. Pamantul mirosea a viata. Dulceata florilor imbalsama aerul. Nu-i venea sa creada ca cerul era atat de senin si azurul lui atat de proaspat. Soareleii incalzea gingas atat trupul cat si sufletul.

Poate, se gandi ea, impulsul ei de a poseda intelepciune si iluminare fusese exact lucrul care o impiedicase sa le obtina. Daca ceilalti puteau vedea sau nu diferenta, atunci cand ea se intorcea in lume, nu conta cu adevarat. Ceea ce conta era cum se simtea ea launtric.Ceea ce conta era realizarea ei ca viata poate fi si va fi diferita.

extras din “101 povesti vindecatoare pentru adulti”, George W. Burns, Editura Trei

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *