Dar ce este viata, de fapt?
In calitatea noastra de fiinte umane, noi venim pe acest pamant pentru a invata anumite lectii, cea mai importanta fiind aceea de a ne aminti de natura noastra divina chiar in timpul experientelor noastre umane. Toate aceste lectii pe care trebuie sa le invatam reprezinta o scoala de evolutie spirituala pentru sufletul nostru. Unii au de invatat lectia iubirii, altii pe cea a prosperitatii sau a sanatatii fizice. Alte lectii se pot referi la incredere si angajament, sau la relatiile de familie. Exista lectii ale saraciei, abandonarii si pierderii, dar si lectii ale bogatiei, achizitiilor si devotiunii.
Indiferent care sunt toate acele lectii de viata pe care trebuie sa le invatam in aceasta experienta, exista cateva certitudini de care nu ne putem indoi:
• Mai intai de toate, putem fi siguri ca la nivelul sufletului, noi singuri ne-am oferit ca voluntari pentru a invata aceste lectii, oricat de dureros ni s-ar parea la ora actuala
• In al doilea rand, nu putem vorbi de o lectie prea dificil de invatat pentru sufletul nostru
• Putem fi siguri de faptul ca, daca invatam o lectie, urmeaza imediat o alta. Atat timp cat ramanem in viata, lectiile nu inceteaza niciodata
Principalul motiv pentru care ne-am asumat aceasta realitate fizica este necesitatea sufletului nostru de a creste si de a se maturiza, lucru care nu devine posibil decat prin confruntarea cu diferitele provocari ale vietii.
Viata este o scoala pentru suflet. De aceea, ea trebuie imbratisata si acceptata cu tot cu lectiile ei dificile. Spre deosebire de scolile de pe pamant, pe care le absolvim pentru a intra apoi in “lumea reala”, lumea “reala” a sufletului este aceea a lectiilor nesfarite, care se succed continuu pe intreaga durata a vietii noastre fizice si al caror scop unic este proclamarea divinitatii noastre.
Cu totii avem de prestat o anumita munca la nivelul sufletului. Cu totii avem de dezvoltat anumite aspecte ale personalitatii noastre pentru a ne putea maturiza din punct de vedere spiritual. De aceea, nu lasa aceste lectii sa te priveze de bucuria de a trai. Dimpotriva, cultiva aceasta bucurie a spiritului, pentru a putea trece cu succes prin examenele vietii.
Daca te privezi singur de iubire si de bunatate, vei trece prin viata fara sa inveti nimic. Este important sa iti iubesti spiritul si sa il asculti, caci altfel nu ai cum sa depasesti provocarile vietii. Iubirea de sine si manifestarea propriului spirit te pot invata lectiile pe care le ai de invatat.
Nu ii permite ego-ului sa te convinga ca problemele cu care te confrunti sunt mai grave decat in realitate sau mai serioase decat ale altor oameni, lamentandu-te din acest motiv.
Cea mai buna cale de a-ti pastra iubirea de sine si de a trai la unison cu spiritul tau atunci cand te confrunti cu diferite provocari ale vietii consta in a-ti aminti ca toate acestea sunt simple lectii in procesul tau de evolutie spirituala. Altfel spus, nu trebuie sa te simti ca o victima. Asta nu inseamna ca unele lectii nu pot fi extrem de dificile sau de dureroase. Inseamna ca nu le vei putea depasi niciodata pana cand nu vei accepta faptul ca aceste provocari au aparut in viata ta pentru a te invata ceva valoros pe nivelul sufletului. Oricare ar fi problema cu care te confrunti, porneste de la premiza ca ea a aparut numai ca sufletul tau sa invete o lectie importanta.
In ce domeniu din viata simti ca te victimizezi? Ce anume te frustreaza? Durerea? Dificultatile vietii? Iritarea? Plictiseala? Conflictele? Indiferent in ce consta raspunsul, aceasta este lectia sufletului tau.
In continuare, intreaba-te cine pe cine domina in viata ta: egoul sau spiritul? Lectiile vietii sunt percepute diferit din cele doua perspective. Ego-ul reactioneaza in fata dificultatilor vietii intr-un mod temperamental, critic, nerabdator, se simte ranit, manios, indignat, speriat sau dezgustat. Daca experimentezi aceste simptome, inseamna ca nu traiesti in spiritul iubirii de sine, la unison cu spiritul tau. Daca ne privim problemele din perspectiva ego-ului, noi le dam intotdeauna o interpretare foarte personala. Ne simtim coplesiti, demoralizati, slabiti si speriati. Daca le privim din perspectiva spiritului nostru, ca pe niste lectii ale sufletului, legate de spiritualitate, ele devin un fel de joc interesant, pe care ne propunem sa il castigam.
Asta nu inseamna ca nu vom simti deloc durere. Durerea face parte integranta din experienta umana. Inseamna doar ca nu trebuie sa uitam nici o clipa ca spiritul nostru este mai presus de durerea pe care o pot simti trupul sau ego-ul nostru.
La final, sa ne aducem aminte de fiecare data cand avem o problema: cu cat problema cu care ne confruntam este mai mare, cu atat mai important este sa te iubesti pe tine insuti.
Extras din cartea “Raspunsul este simplu…iubeste-te pe tine insuti, traieste la unison cu spiritul tau!”, Sonia Choquette, Editura Adevar Divin