Asa cum v-am promis, in articolul de fata va vom oferi o serie de remedii pentru a face fata stresului in viata de zi cu zi.
Stresul cronic poate duce la o serie de probleme fizice si emotionale, femeile fiind cele care reactioneaza mai repede in fata factorilor de stres decat barbatii. Mai jos regasiti o serie de probleme care apar atunci cand suntem stresati si cum le putem ameliora, scopul fiind acela de a ne pastra o stare optima de sanatate din toate punctele de vedere:
Durerile de cap
Candva, cercetatorii au considerat ca durerile de cap provin in mare masura din cauza tensiunii musculare a fetei si a gatului. Acum insa, ei au descoperit ca fluctuatiile induse de stres in neurotransmitaori sunt declansatorii durerilor de cap.
Solutia? 10 minute pe zi de relaxare a mintii ar fi ideale. Oricare dintre urmatoarele exercitii – fie meditatia, fie respiratia profunda – va vor fi de ajutor in a elibera tensiunea musculara care poate provoca o durere de cap. Incercati urmatoarea tehnica de relaxare: stati intr-un loc linistit si inchideti ochii. Respirati profund pe nas pana lasati aerul sa ajunga in abdomen; mentineti-va respiratia 5 secunde dupa care expirati. Studiile au demonstrat ca exercitiile simple precum acesta scad tensiunea arteiala si induc o stare de bine intregului organism.
Eruptiile
O zi proasta se poate vedea cu usurinta pe fetele noastre. Stresul cronic poate creste producerea de ulei in glandele pielii, iar rezultatul poate fi o acnee adolescentina.
O solutie a acestui aspect se regaseste in traditia chineza : de a bea apa fierbinte cu lamaie, ceea ce ajuta la detoxifierea pielii. De asemenea, va puteti curata intregul corp cu un burete uscat de baie, incepand de la glezne. Aceasta actiune ajuta circulatia sangelui si va revigora corpul.
Intepenirea gatului
Uneori tensiunea pe care o simtim la serviciu in zona gatului ne poate insoti si acasa sub forma de intepenire musculara. Dupa tensiunea acumulata intreaga zi, dispozitivele din interiorul muschilor se pot transforma in spasme micute care cauzeaza dureri in zona gatului.
Masajul – de la cel cu pietre pana la presopunctura – ne poate ajuta sa ne relaxam muschii incordati din zona gatului sau a partii de sus a spatelui. De asemenea, putem incerca urmatoarea varianta: sa facem o baie in care apa sa fie atat de rece pe cat o putem tolera, dupa care adaugam incetul cu incetul apa calda. Putem alterna de trei, patru ori. Nici un dus rece in zonele incordate tinut intre 10 si 60 de secunde nu poate fi trecut cu vederea. Schimbarea dramatica de temperatura deschide vasele sanguine, indepartand toxinele precum acidul lactic si imbunatatind circuitul sangelui si al limfei.
Oboseala
Daca nu ne oprim din cascat, este posibil sa fie de la faptul ca mai mult ne-am intors de pe o parte pe alta a patului decat sa dormim. Psihologii considera ca exista regiuni ale creierului care sunt stimulate de gandurile anxioase si impiedica odihna. Din cauza prea multor nopti nedormite, memoria are de suferit si ne putem simti mai indispusi si mai iritati.
Psihologii ne sfatuiesc ca in momentul in care nu reusim sa dormim, ideal ar fi sa practicam ,,oprirea gandurilor”: ,,imaginati-va un semn de circulatie pe care scrie STOP de fiecare data cand incepeti sa va ingrijorati”. Relaxarea progresiva a muschilor este o alta tehnica de anti-insomnie: incepand cu degetele de la picioare, incordati-le pentru cinci secunde dupa care relaxati-va; continuati cu fiecare grupa musculara pana parcurgeti intreg corpul. Respirati calmi in timpul acestui exercitiu.
Menstruatia si infertilitatea
Se intampla sa aveti crampe sau chiar sa nu aveti un ciclu menstrual regulat? Cercetatorii sustin ca sistemul reproducator feminin este punctul 0 pentru majoritatea femeilor. ,,Totul incepe in momentul in care tinerele femei sangereaza in mod excesiv sau nu sangereaza deloc”, sustin acestia. Dr Nedrow, specialist in sanatatea femeii, sustine ca exista o conexiune stransa intre minte si corp care poate interveni in ceea ce priveste ferilitatea sau functiile sexuale.
Acupunctura ajuta la echilibrarea ciclului menstrual, la diminuarea durerilor si mareste posibilitatea femeilor de a ramane insarcinate. De asemenea, acupunctura ajuta la deblocarea energiilor stagnante.
Kilogramele in plus
Potrivit unor studii, corpurile noastre stresate devin la un moment dat imune la secretia continua de adrenalina din corp. In loc sa arda mai multe calorii, sistemul nostru dezechilibrat produce mai mult cortizol, un hormon al stresului care incurajeaza depunerea grasimii. La acest lucru putem adauga faptul ca unele femei au tendinta de a manca in exces atunci cand sunt stresate, rezultatul fiind doar asigurarea unor kilograme in plus.
In loc sa ne lasam supuse in fata unei pungi cu junk food data viitoare cand suntem stresate, am putea alege sa facem o plimbare. Studiile spun ca plimbarile ne elibereaza de stres si ard caloriile. De asemenea inlocuirea obiceiurilor daunatoare precum devorarea fast food-urilor cu unele sanatoase ne ajuta sa ne si relaxam. Mancarurile bogate in carbohidrati precum cartofii cresc cantitatea de serotonina, ceea ce poate induce o stare de buna dispozitie. Totodata, cerealele, bananele, avocado, puiul, spanacul si broccoli contin vitamina B, care creste senzatia de bine.
Intarirea sanatatii
Stresul slabeste sistemul imunitar si inrautateste bolile cronice precum astmul, diabetul, hipertensiunea arteriala.
In schimb, rasul poate creste puterea anticorpilor si chiar detensiona apasarea pe care deseori o simtim in piept. S-a demonstrat ca pana si rasul fals este observat in momentul scanarii creierului. Asadar, sa incercam sa gasim diferite modalitati prin care sa ne simtim bine in propria piele, cat si cu cei din jurul nostru.
Dureri de umeri
Nu numai gentile xxl sunt aducatoare de dureri de umeri, ci si statul prea mult in fata calculatorului sau vorbitul la telefon. Aceasta pozitie face ravagii in ceea ce ne priveste postura corpului, fortand capul sa se duca in fata si creand o situatie SOS pentru umeri si muschii spatelui.
Ne putem relaxa umerii si deschide pieptul printr-o simpla intindere ce provine din yoga: stati cu mana dreapta deasupra capului, indoiti mana astfel incat cotul sa fie orientat in sus, astfel incat mana dreapta sa ajunga in spatele capului. Indoiti cotul stang intr-o parte, dupa care aplecati-l astfel incat sa ajunga in spatele coloanei vertebrale. Acum incercati sa prindeti degetele celor doua maini.
Balonarile
Raspunsul corpului la stres poate cauza probleme digestive, ceea ce impiedica sangele sa ajute la desfasurarea normala a procesului digestiv si sa largeasca grupele musculare in alte parti. Rezultatul? Dureri, constipatie, diaree, balonari, uneori si sindromul de colon iritabil.
Plasarea unei sticle cu apa fierbinte in dreptul buricului ajuta la relaxarea muschilor abdomenului si elimina durerea si balonarile. De asemenea, consumarea unor mancaruri bogate in fibre cum sunt nucile, migdalele,alunele sau ceaiul de anghinare pot ajuta la prevenirea durerilor.
Inflamarea picioarelor
Fie mergem prea repede, fie purtam tocuri, fie purtam pantofi cu marimi mai mici decat picioarele noastre…nu e de mirare ca 8 din 10 femei acuza dureri de picioare. Vestea proasta este ca atunci cand cand avem probleme cu picioarele, ne este si mai greu sa facem fata stresului la care este expus intregul organism.
Daca nu aveti posibilitatea sa va lasati periodic in mainile unui reflexoterapeut, atunci va puteti achizitiona o perie de masaj cu ajutorul careia sa va masati talpile. Nu numai ca picioarele voastre vor fi mai frumoase si mai sanatoase, dar prin masarea talpilor, atingeti anumite puncte care corespund diferitelor organe ale corpului. Astfel, prin masarea degetelor de la picioare, calmati si zona capului, prin masarea bazei talpii, calmati pieptului, iar prin masarea centrului talpii, actionati si asupra partii abdominale.