stai in picioare in timp ce citesti acest articolPoate nu stiai, dar scaunul tau poate fi dusmanul tau.
Nu conteaza daca alergi in fiecare dimineata sau daca mergi in mod regulat la sala.
Daca iti petreci restul zilei stand jos – in masina ta, la birou, pe canapea sau acasa – nu faci decat sa cresti riscul de a avea diferite boli precum obezitatea, diabetul, afectiuni ale inimii, diferite tipuri de cancer sau o moarte timpurie.
Cu alte cuvinte, indiferent daca faci exercitii fizice in mod regulat, statul jos pe o perioada lunga de timp este daunator sanatatii tale.
Sau cel putin aceasta este concluzia celor mai recente studii in domeniu.
Totusi, desi anumiti oameni fac zilnic exercitii fizice, greutatea lor este identica cu cea a oamenilor care stau 3 ore pe zi in fata televizorului.
Brusc, statul jos pare sa aiba aceleasi beneficii ca alergatul.
Atunci de ce statul jos este atat de daunator?
Raspunsul poate fi privit din mai multe perspective:
Prima consta in faptul ca statul jos este unul dintre cele mai pasive lucruri pe care le putem face.
Consumam mai multa energie atunci cand mestecam guma sau cand ne enervam decat atunci cand stam jos.
Pentru a sta in picioare este nevoie sa ne incordam muschii picioarelor, spatele si umerii. Iar aceasta simpla activitate consuma energie.
Este posibil ca multi dintre noi sa credem ca nu prea avem de ales in ceea ce priveste statul jos. Insa acest lucru nu este adevarat.
Sa presupunem ca dorimim 8 ore pe noapte si ca o ora facem exercitii fizice. Desi facem sport, majoritatea energiei va fi consumata pe parcursul celor 15 ore ramase, asa ca luatul in greutate nu este altceva decat efectul unor decizii minore de tipul:
Luam scarile sau liftul?
Ii dam un email colegului de la parter sau ne ducem personal sa-i transmitem mesajul nostru?
Tinem totul la indemana pe birou pentru a nu ne deplasa sau avem anumite documente in sertarul care se afla la cativa metri de noi?
Atunci cand ajungem acasa, stam in fata televizorului sau facem curatenie?
Mergem pe jos pana la coltul blocului pentru a face cumparaturi sau luam masina?
Asadar, o problema principala legata de statul jos in exces este faptul ca nu consumam suficienta energie precum cei care stau in picioare.
Acest lucru favorizeaza luatul in greutate si devenim predispusi la diferite boli.
Insa vestile proaste legate de statul jos nu s-au incheiat
. Putem vorbi chiar de “o psihologie a inactivitatii”: in momentul in care statul jos devine “activitatea” noastra de baza, corpul nu mai reactioneaza asa cum am dori.
Sa luam un exemplu.
Exista o molecula care joaca un rol important in procesarea grasimilor din corpul nostru.Ea este produsa de diferite tesuturi, incluzand si muschii.Un nivel scazut al acestei molecule este asociat cu diferite afectiuni, printre care si bolile de inima.
Studiile realizate pe soareci arata ca muschii picioarelor produc aceasta proteina atunci cand picioarele sunt flexate.
Cu alte cuvinte, in momentul in care stam jos,metabolismul nostru incetineste.
Un studiu realizat in randul oamenilor care stau jos foarte multe ore pe zi a aratat ca cei care iau pauze mici si frecvente au talia mai mica si un metabolism mai bun decat cei care stau jos mai multe ore neintrerupte.
Cu siguranta nu putem renunta la slujbele noastre doar pentru a nu mai sta jos atatea ore.
Insa exista o serie de solutii (printre care cele amintite mai sus) pe care le putem pune in practica pentru a evita efectele nocive ale acestei (in)activitati.
Resurse: opinionator.blogs.nytimes.com