de ce se inrosesc oamenii atunci cand se simt stanjeniti
Sanatate

De ce se inrosesc oamenii atunci cand se simt stanjeniti?

de ce se inrosesc oamenii atunci cand se simt stanjeniti

de ce se inrosesc oamenii atunci cand se simt stanjeniti

Colorarea obrajilor in diferite nuante de rosu se potriveste de minune cu rusinea pe care o traim in anumite momente.

Poate ca multi dintre noi exprimentam rusinea atunci cand nu reusim sa avem un control asupra cuvintelor care ne ies pe gura. Sau poate ca rusinea apare in momentul in care o persoana draga ne atentioneaza asupra unei greseli pe care tindem sa o repetam. Cu siguranta fiecare dintre noi poate continua aceasta lista legata de momentele in care s-a aflat fata in fata cu aceasta traire deloc placuta, rusinea.

Emotia pe care o resimtim este reactia naturala a corpului nostru in astfel de momente. Insa inrosirea asociata cu aceste trairi a devenit rapid un aspect al vietii noastre carora oamenii de stiinta i-au oferit un studiu pe masura.

Chiar daca psihologia inrositului ramane un subiect ambiguu, putem intelege felul in care corpul nostru fizic reactioneaza. Iata cum:

Inrosirea obrajilor asociata cu rusinea este guvernata de acelasi sistem care activeaza raspunsul lupta sau fugi: sistemul nervos simpatic.

Procesul are loc involuntar, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa ne gandim prea mult la modalitatea in care il ducem la bun sfarsit. In momentul in care simtim rusinea, corpul nostru elibereaza adrenalina. Acest hormon actioneaza ca un stimulant natural, prezentand o serie de efecte asupra corpului nostru.

Adrenalina accelereaza bataile inimii, pregatindu-ne sa fugim de pericol. De asemenea, tot adrenalina are rolul de a ne mari pupilele, permitandu-ne sa captam cat mai multe informatii vizuale. Oamenii simt toate aceste stari atunci cand interactioneaza cu rusinea.

Mai mult decat atat, adrenalina determina vasele sanguine sa se dilate pentru a imbunatati fluxul de sange. Astfel se explica fenomenul “inrosirii” obrajilor. Venele de pe fata noastra se dilata, permitandu-i sangelui sa curga spre ele mai mult decat de obicei si creand acea infatisare care le arata celorlalti ca ne simtim stanjeniti.

Cu alte cuvinte, adrenalina un flux mai mare de sange la nivelul obrajilor.

Desi acest proces pare destul de logic, este interesant sa aflam ca raspunsul este unul neobisnuit pentru venele noastre.

Exista alte tipuri de vase sanguine care reactioneaza la adrenalina, insa venele nu raspund in general in fata acesteia. In alte regiuni ale corpului, venele nu reactioneaza in momentul in care adrenalina este eliberata.

A ne inrosi din cauza ca ne simtim stanjeniti reprezinta un fenomen unic.

Exista si alte “practici” care ne pot determina sa rosim precum a consuma alcool sau a fi atrasi sexual de o persoana, insa numai atunci cand ne simtim rusinea, ne inrosim ca efect al eliberarii de adrenalina.

Inrositul este cu siguranta o experienta puternica, insa de ce am dezvoltat aceasta reactie a corpului exact in momentul in care suntem stanjeniti? Stiinta nu a reusit sa raspunda cu exactitate acestei intrebari, daca examinam fenomenul inrosirii in mod obiectiv, acesta pare cel putin ciudat.

Ce scop poate exista astfel incat sau circule mai mult sange prin obrajii nostri atunci cand simtim rusinea? De unde provine inrositul si de ce am dezvolta un proces fizic prin care sa tradam faptul ca suntem stanjeniti?

Ray Crozier este psiholog la Universitatea de Est din Anglia. In urma studiilor sale, el a concluzionat ca inrositul a evoluat ca un cod social acceptat de oameni astfel incat societatea sa functioneze intr-un mod echilibrat. In momentul in care ne inrosim, le aratam celorlalti ca ne recunoastem greseala pe care am savarsit-o.

De asemenea, alte persoane care ne vad in timp ce ne inrosim inteleg ca trecem printr-o serie de momente neplacute, iar inrositul poate fi o scuza “nonverbala” adresata acestora.

Asadar, rusinea se poate recunoaste cu usurinta pe chipurile noastre. In ciuda faptului ca un astfel de moment pare sa dureze o vesnicie atunci cand este resimtit din plin, tot ce putem face este sa… il lasam sa treaca.

Resurse: http://science.howstuffworks.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *