memoria in 6 intrebari simple
Sanatate

Memoria in 6 intrebari simple

memoria in 6 intrebari simple

memoria in 6 intrebari simple

Poate ca multi dintre noi am dori sa stim cum functioneaza memoria, care sunt factorii naturali care o afecteaza si care sunt elementele care ar trebui sa ne provoace ingrijorare.

Am cules pentru voi 6 intrebari despre memorie care poate s-au regasit pe buzele multora dintre noi:

1. Cum proceseaza creierul informatia?

Informatia este inmagazinata in diferite parti ale memoriei noastre. Informatia regasita in memoria de scurta durata poate include numele unei persoane pe care ai intalnit-o acum cateva minute. Informatia inmagazinata in memoria recenta se refera la ceea ce ai mancat la micul dejun, in timp ce in memoria indepartata se regasesc o serie de informatii pe care le avem de cativa ani, de exemplu amintirile din copilaria noastra.

2. Cum se schimba creierul uman pe masura ce imbatranim?

In momentul in care suntem in preajma varstei de 20 de ani, creierul nostru incepe sa piarda celule incetul cu incetul. De asemenea, corpul nostru incepe sa produca din ce in ce mai putine chimicale astfel incat celulele creierului nostru sa functioneze. Cu cat esti mai batran, cu atat aceste schimbari iti afecteaza memoria.

De asemenea, imbatranirea iti poate afecta memoria prin schimbarea modalitatii in care creierul retine informatia si prin a ingreuna procesul inmagazinarii informatiei.

Totusi, nici memoria de lunga durata si nici cea de scurta durata nu sunt afectate de procesul imbatranirii. In schimb, memoria recenta este cea mai afectata. De exemplu,poti incepe sa uiti numele oamenilor pe care abia i-ai cunoscut. Insa toate aceste schimbari sunt normale.

3. Dar ce se intampla atunci cand stii un cuvant, insa nu reusesti sa ti-l amintesti?

Aceasta este in mod obisnuit “o eroare” a memoriei noastre. Aproape intotdeauna ne amintim cuvantul o data cu trecerea timpului. Acest lucru poate fi din ce in ce mai comun pe masura ce imbatranim. Chiar daca este o situatie frustranta, nu ar trebui sa ne facem probleme.

4. Ce alte cauze in afara de imbatranire ne afecteaza memoria?

Acestea pot include depresia, dementa (o problema severa legata de procesul gandirii si de memorie), drogurile, ranile la cap, alcoolismul sau infarcturile.

5. In ce modalitate boala Alzheimer ne influenteaza memoria?

Boala Alzheimer incepe prin schimbarea memoriei recente. Pentru inceput, o persoana care sufera de aceasta afectiune isi va aminti chiar si cele mai indepartate amintiri din trecutul sau, insa nu-si va aminti evenimente sau conversatii recente. In timp, boala ajunge sa afecteze intreaga memorie.

6. Cum imi pot da seama daca am probleme serioase de memorie?

O problema serioasa de memorie ne afecteaza viata de zi cu zi. Daca ti se intampla sa uiti din cand in cand cate un nume, atunci esti in regula. Dar s-ar putea ca memoria ta sa se confrunte cu o problema serioasa in momentul in care uiti lucruri pe care inainte le faceai in mod constant. De exemplu, sa uiti drumul spre locul de munca la care ajungeai zilnic poate fi o problema cu adevarat serioasa.

O alta diferenta intre problemele normale de memorie si dementa este ca cele dintai nu ne afecteaza de-a lungul timpului. In schimb, dementa se agraveaza in cateva luni sau in cativa ani.

Adesea, poate fi destul de dificil sa descoperim pe cont propriu daca avem o problema serioasa. In cazul in care avem dubii, este indicat sa vorbim cu medicul de familie. Acesta ne poate ajuta in cazul in care problemele noastre privind memoria sunt cauzate de anumite medicamente, de depresie sau de alti factori.

Resurse: http://psychology.about.com/

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *