Sanatate

Hrisca: aliment si medicament in acelasi timp

hrisca aliment si medicament in acelasi timp

hrisca aliment si medicament in acelasi timpTrece sezonul legumelor si fructelor proaspete. Cu ce le putem inlocui?

Un element generos pentru dieta noastra, indiferent de anotimp, este Fagopyrum Esculentum. Este un vechi “medicament” asiatic cunoscut sub numele de HRISCA.

Ce este hrisca?

Desi la prima vedere (propriu-zis datorita aspectului) e considerata o cereala, hrisca este o planta, inrudita cu stevia, rubarba, macrisul. Are un gust interesant, care poate fi accentuat sau imbunatatit de diferite mirodenii. Se poate prepara fiarta sau prajita, piure, supe, garnitura sau fel principal, turte sau painici din faina integrala, simpla sau asociata cu diferite ale alimente. Personal, mi se pare foarte aromata supa-crema improvizata din hrisca si linte rosie.

Se foloseste sub forma de faina integrala sau de seminte. Consumata ca planta verde are un continut crescut de toxina, care ii da si numele-fagopyrina, care induce risc crescut de fotosensibilitate (aparitia de pete rosii pe piele, cu senzatie de arsura, mai ales vara pe zonele neprotejate de soare).

Hrisca, un „medicament” oferit de natura

In primul rand este o vegetala gluten-free, foarte indicata persoanelor cu intoleranta la gluten (boala celiaca) si diabetici. Contine foarte multe proteine importante, minerale (Fier, Seleniu, Zinc, etc) si antioxidanti. Agreata de persoanele care urmeaza o dieta de scadere in greutate sau vegetariene sau pur si simplu de cele care vor sa manance sanatos.

Hrisca, ca relaxant pentru piele

Hrisca se mai poate folosi si direct, extern, pentru piele, in masti de fata cu efect relaxant, hranitor, folosita ca atare sau efect combinat, daca se asociaza cu alte produse.

Precautii in consum

Desi are o compozitie complexa, est modus in rebus.

In primul rand, nu se recomanda curele mono-aliment. Sau in cel mai rau caz, nu fara un surplus polimineral si vitaminic luat ca tablete cu atenta monitorizare din partea medicului.

O alta atentionare este referitoare la potentialul alergenic. Este o planta acceptata la pacientii cu alergii incrucisate la cereale si fibre alimentare, dar contraindicata la cei cu intoleranta la proteine vegetale

Dr. Marie-Jeanne Petricu, Medicina de Familie, Dermatologie, Medicina Muncii –
Loxan Magnus Medical
www.loxan.ro

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *