Hrisca: aliment si medicament in acelasi timp

Publicat: 17 octombrie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

hrisca aliment si medicament in acelasi timp

hrisca aliment si medicament in acelasi timpTrece sezonul legumelor si fructelor proaspete. Cu ce le putem inlocui?

Un element generos pentru dieta noastra, indiferent de anotimp, este Fagopyrum Esculentum. Este un vechi “medicament” asiatic cunoscut sub numele de HRISCA.

Ce este hrisca?

Desi la prima vedere (propriu-zis datorita aspectului) e considerata o cereala, hrisca este o planta, inrudita cu stevia, rubarba, macrisul. Are un gust interesant, care poate fi accentuat sau imbunatatit de diferite mirodenii. Se poate prepara fiarta sau prajita, piure, supe, garnitura sau fel principal, turte sau painici din faina integrala, simpla sau asociata cu diferite ale alimente. Personal, mi se pare foarte aromata supa-crema improvizata din hrisca si linte rosie.

Se foloseste sub forma de faina integrala sau de seminte. Consumata ca planta verde are un continut crescut de toxina, care ii da si numele-fagopyrina, care induce risc crescut de fotosensibilitate (aparitia de pete rosii pe piele, cu senzatie de arsura, mai ales vara pe zonele neprotejate de soare).

Hrisca, un „medicament” oferit de natura

In primul rand este o vegetala gluten-free, foarte indicata persoanelor cu intoleranta la gluten (boala celiaca) si diabetici. Contine foarte multe proteine importante, minerale (Fier, Seleniu, Zinc, etc) si antioxidanti. Agreata de persoanele care urmeaza o dieta de scadere in greutate sau vegetariene sau pur si simplu de cele care vor sa manance sanatos.

Hrisca, ca relaxant pentru piele

Hrisca se mai poate folosi si direct, extern, pentru piele, in masti de fata cu efect relaxant, hranitor, folosita ca atare sau efect combinat, daca se asociaza cu alte produse.

Precautii in consum

Desi are o compozitie complexa, est modus in rebus.

In primul rand, nu se recomanda curele mono-aliment. Sau in cel mai rau caz, nu fara un surplus polimineral si vitaminic luat ca tablete cu atenta monitorizare din partea medicului.

O alta atentionare este referitoare la potentialul alergenic. Este o planta acceptata la pacientii cu alergii incrucisate la cereale si fibre alimentare, dar contraindicata la cei cu intoleranta la proteine vegetale

Dr. Marie-Jeanne Petricu, Medicina de Familie, Dermatologie, Medicina Muncii –
Loxan Magnus Medical
www.loxan.ro

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *