cum ne afecteaza depresia corpul fizic
Depresia este o afectiune preoponderent mentala, dar acest lucru nu inseamna ca nu ne poate afecta si coprul fizic.
In cele ce urmeaza, regasiti felul in care depresia pune stapanire pe starea noastra de sanatate fizica:
1. Problemele de somn
Acestea pot fi un simptom al depresiei. A adormi rapid sau din contra, a ramane treji atunci cand ar trebui sa dormim sunt probleme comune la oamenii care sufera de depresie.
2. Durerile in piept
Durerile in piept pot fi un semn al unei probleme legate de inima sau de plamani. Daca aveti astfel de dureri, este indicat sa va consultati medicul. Pe de alta parte, insa, durerile in piept pot fi un semn al depresiei. De asemenea, exista o conexiune intre depresie si afectiunile inimii. Mai mult decat atat, oamenii care au suferit atacuri de cord sunt mult mai predispusi catre depresie.
3. Oboseala si epuizare
Daca va simtiti epuizati si nu aveti energie pentru sarcinile pe care le aveti de indeplinit in fiecare zi – chiar daca dormiti suficient sau va odihniti din plin – poate fi un semn al depresiei. Depresia si oboseala se hranesc una cu cealalta, fiind adevarate piedici in procesul nostru de dezvoltare personala. Conform unui studiu, oamenii care sufera de depresie sunt de patru ori mai predispusi sa se confrunte cu o oboseala inexplicabila, iar oamenii care sufera de oboseala sunt de trei ori mai predisupsi catre depresie.
4. Durerile musculare
Durerea si depresia sunt strans conectate. Atunci cand traim cu o durere mare, creste si riscul depresiei. Iar depresia poate conduce la durere deoarece ambele conditii deloc favorabile trimit creierului anumite mesaje care il determina sa reactioneze astfel. De fapt, oamenii care sufera de depresie sunt de trei ori mai predispusi sa dezvolte dureri cronice.
5. Problemele digestive
Sistemul nervos si sistemul digestiv sunt puternic interconectate, tocmai de aceea este posibil sa avem arusri stomacale atunci cand suntem stresati sau ingrijorati. Depresia este corelata cu senzatia de greata, indigestia, diareea sau constipatia.
6. Durerile de cap
Oamenii care sufera de depresie se plang adesea de dureri de cap cronice. Un studiu recent a demonstrat ca oamenii cu depresie majora sunt de trei ori mai predisupsi catre migrene, iar oamenii care sufera de migrene sunt de cinci ori mai predisupsi catre a dezvolta o depresie.
7. Schimbari de greutate
Atunci cand se confrunta cu depresia, multi oameni isi pierd pofta de mancare in timp ce altii nu se mai pot opri din a manca. Rezultatul este unul previzibil, acela de a pierde in greutate sau de a castiga kilograme in plus. Depresia este strans legata de probleme precum bulimia sau anorexia, in special in randul femeilor.
8. Durerile de spate
Durerile cronice de spate sunt un alt factor al depresiei la fel cum depresia poate creste riscul unei persoane de a dezvolta dureri ale spatelui. Oamenii care sunt deprimati sunt predispusi sa dezvolte de patru ori mai multe dureri de spate.
9. O stare de agitatie
Iritabilitatea si agitatia pot fi conectate cu probleme ale somnului, cat si cu alte simptome ale depresiei. Aceasta din urma creste riscul abuzului de alcool sau de alte substante nefavorabile, care de asemenea contribuie la starile mai sus amintite. Barbatii sunt mai predispusi catre iritabilitate decat femeile atunci cand sunt deprimati.
10. Problemele sexuale
Daca sunteti deprimati, va puteti pierde cu usurinta interesul in ceea ce priveste viata sexuala. In special depresia severa are un impact puternic asupra vietii sexuale. Oamenii care sunt deprimati pot recurge la alcool sau medicamente care le pot reduce apetitul sexual. In cazul in care simtiti acest lucru, este indicat sa consultati medicul care v-a oferit tratamentul care v-a indus aceste stari.
11. Lipsa miscarii
Cercetatorii sugereaza ca un program de exercitii fizice regulate nu numai ca ne ajuta sa ne mentinem in forma, dar elibereaza de asemenea anumite substante in creier care ne ajuta sa ne simtim bine, reducand sensibilitatea la durere. Chiar daca exercitiile fizice nu vindeca depresia, ele o pot reduce pe un termen indelungat. Tineti minte ca atunci cand sunteti deprimati, va puteti starni cu greu catre a face sport, insa exercitiile fizice va pot imbunatati energia, reduce oboseala, creste vitalitatea si va pot ajuta sa dormiti mai bine.