boala din perspectiva ambelor sexe
V-ati adresat vreodata intrebarea legata de o boala pe care ati depistat-o prea tarziu ca ar fi putut fi diagnosticata altfel doar pentru ca sunteti femeie?
Dupa ce a fost martora suferintei bunicii sale, Paula Johnson si-a adresat aceasta intrebare. Iata care a fost rezultatul:
“Unele dintre cele mai frumoase amintiri din copilaria mea o au in centru pe bunica mea, Mamar, care locuia in Brooklyin, New York.
Apartamentul ei era o adevarata oaza.
Era locul in care ma puteam furisa pentru a bea o ceasca de cafea, care era de fapt un amestesc de lapte cald cu o atingere de cafea. Ea a iubit viata. Si chiar daca lucra intr-o fabrica, a strans banut cu banut pentru a calatori prin Europa. Imi amintesc cum priveam impreuna fotografiile facute in excursii si cum dansam impreuna pe muzica ei preferata.
Mai tarziu, cand eu aveam 8 ani, iar ea avea 60 de ani, ceva s-a schimbat.
Ea nu mai lucra si nici nu mai calatorea. Nici macar nu mai dansa. Nu mai aveam pauze de cafea. Mama mea lipsea de la munca si o purta din doctor in doctor deoarece acestia nu reuseau sa puna un diagnostic.
Iar tatal meu, care lucra pe timp de noapte, isi petrecea toate dupa-amiezile cu ea doar pentru a se asigura ca va manca ceva. Ingrijirea ei devenea coplesitoare pentru toata familia.
Poate ca multi dintre voi recunoasteti aceste simptome.
Bunica mea suferea de depresie.
O depresie puternica din care nu si-a revenit niciodata. Si in acea vreme se cunoasteau foarte putine lucruri despre depresie.
Dar chiar si astazi, 50 de ani mai tarziu, mai sunt atat de multe de invatat despre acest subiect.
Astazi cunoastem faptul ca femeile sunt cu 50% mai predispuse decat barbatii sa sufere de depresie.
De asemenea, stim ca femeile pot experimenta mai usor oboseala, turbulente ale somnului, durerea sau anxietatea.
Insa nu numai in cazul depresiei exista aceste diferente intre barbati si femei, ci in cazul mai multor boli.
Asadar, luptele bunicii mele m-au determinat sa dau nastere acestei provocari.
Iar astazi, conduc un centru care are ca scop descoperirea diferentelor pe baza de sex si incerc sa folosesc acea cunoastere pentru a imbunatati sanatatea femeilor.
Astazi, cunoastem faptul ca fiecare celula are un sex.
Acest lucru ne ajuta sa afirmam ca barbatii si femeile sunt diferiti pornind de la cel mai de baza nivel, de la nivelul celular.
Acest lucru inseamna ca suntem diferiti in ceea ce priveste toate organele.
De la inimile noastre pana la plamanii sau umerii nostri.
Abia acum 20 de ani am aflat mai multe informatii despre functia de reproducere a femeii. Insa abia in 1993, acestea au fost trecute in randul legii. Tocmai de aceea, in prezent, femeile se pot bucura de o alta ingrijire medicala decat barbatii.
Insa ar trebui sa ne adresam niste intrebari de tipul:
De ce femeile isi lasa sanatatea “in mainile destinului”?
Femeile fac acest lucru in doua modalitati: pe de o parte, sunt prea multe lucruri de invatat despre corpul nostru incat nu depunem suficient efort pentru a-l intelege, iar pe de alta parte, nu reusim sa punem in practica ceea ce invatam. Cu alte cuvinte, nu facem atat cat ar fi trebuit.
In cele ce urmeaza, va voi prezenta un exemplu in care diferenta de sex a avut un impact diferit asupra sanatatii femeilor si care ar fi zonele in care ar trebui sa “lucram” mai mult.
Sa incepem cu bolile de inima.
Acestea sunt “ucigasul” nr 1 al femeilor in SUA. Aceasta este fata bolilor de inima.
Linda este o femeie de varsta a doua care are probleme de inima. In momentul in care simptomele au reaparut, ea s-a dus la doctor. Doctorul ei i-a facut un test standard, insa acesta nu arata nicio urma de blocaje.
Cu toate acestea, simptomele Lindei au continuat sa revina. Ea a incetat sa lucreze, iar acesta a fost momentul in care a aflat mai multe despre boala sa.
Atunci cand Linda a venit la noi, am facut testul standard, insa mai era nevoie si de un alt test pentru a reusi sa stabilim diagnostoicul. Asa ca am folosit ultrasunete pentru a privi artera din interior.
Ceea ce am aflat a fost ca boala Lindei nu arata ca boala unui barbat. Boala unui barbat arata astfel. Boala Lindei, precum in cazul altor femei, arata astfel.
Placa arteromatoasa este mai intinsa si mai difuza de-a lungul arterei, ceea ce ne permite sa vedem mai greu acest lucru. Asadar, pentru Linda, ca si pentru alte femei, testul standard nu era de ajuns.
Acum, Linda a primit tratamentul potrivit. S-a intors la viata ei normala si din fericire, astazi este bine. Dar Linda a fost norocoasa. Ea ne-a descoperit pe noi, iar noi ne-am descoperit boala.
Dar acesta nu este cazul multor femei. Cu totii detinem tehnologia si instrumentele pentru a pune diagnosticul corect. Insa de prea putine ori diferentele de sex sunt constientizate.
Dar in ceea ce priveste tratamentul?
Un studiu realizat acum 2 ani adreseaza o intrebare importanta: care este cel mai eficient tratament in cazul bolilor de inima in randul femeilor?
Autorii au analizat documente scrise de mai bine de 10 ani, iar sutele dintre ele au trebuit sa fie aruncate.
65% dintre acestea au fost indepartate deoarece nu faceau nicio diferenta intre barbati si femei! Ce oportunitate pierduta!
Dar sa ne intoarcem acum la depresie.
Depresia este cauza numarul 1 a instabilitatii femeilor in zilele noastre.
Cercetarile noastre arata ca exista diferente intre creierul femeilor si cel al barbatilor in ceea ce priveste suprafetele conectate cu starea lor.
Daca punem atat femeile, cat si barbatii la un scanner care arata cat de expusi sunt la stres, putem observa cu adevarat diferenta dintre acestia.
Oamenii ma intreaba adesea: Ce pot face?
Iata ce sugerez eu: in primul rand, va sugerez sa va ganditi la santatea femeilor la fel ca la orice lucru care conteaza pentru voi.
In al doilea rand,ar trebui sa intrebati doctorii cine are grija de cei pe care ii iubiti: este aceasta boala sau tratamentul ei diferita fata de cel al barbatilor?
Acum, aceasta intrebare este destul de profunda deoarece raspunsul poate fi “Da”, dar doctorul tau nu poate sti inca acest raspuns.
Insa daca vei insista cu aceasta intrebare, cu siguranta doctorul tau va incerca sa afle mai multe despre acea boala.
Atunci cand va ganditi la acest lucru, nu o faceti numai pentru voi, ci si pentru cei dragi voua: poate fi mama, sora, fiica sau chiar bunica voastra.
Suferinta bunicii mele m-a inspirat sa cercetez mai mult pentru a imbunatati starea de sanatate a femeilor.
Acesta este meritul ei. Iar meritul nostru poate fi acela de a imbunatati sanatatea femeilor pentru generatiile care vor veni.
Va multumesc. (Aplauze)”