5 obiceiuri nesanatoase si modalitatile prin care putem scapa de ele
In procesul de dezvoltare personala al fiecaruia dintre noi, sanatatea merita toata atentia noastra. In articolul de mai jos, regasiti 5 obiceiuri nesanatoase cu care multi dintre noi ne confruntam si modalitatile prin care putem scapa de ele.
1. Obicei nesanatos: rontaiala non-stop, chiar si atunci cand nu ne este foame
De ce este periculos: Pierderea legaturii cu starea naturala de foame a corpului poate conduce nu numai la kilograme in plus, ci si la boli cronice precum diabetul, boli ale inimii sau alte afectiuni serioase.
De ce sa ne oprim: Cu determinare, oricine poate renunta la obiceiurile alimentare nesanatoase si isi poate imbunatati atat santatea, cat si conditia fizica. Fiind atenti la semnalele corpului nostru si schimband mancarea nesanatoase cu alimentele hranitoare. Greutatea noastra poate trece la un nivel mai sanatos prin inlocuirea grasimilor, zaharurilor si carbohidratilor cu nutrientii de care avem nevoie.
Schimbarea obiceiului:
- Este indicat sa mancam in momentul in care corpului ii este foame.
- Nu mai mancati o data ce v-ati saturat.
- Mancati cu un motiv evident: mancati pentru ca va este foame, nu pentru ca sunteti stresati, plictisiti, nervosi sau tristi.
- Inlocuiti mancarea nesanatoasa cu mancare sanatoasa: chiar daca mancati uneori intre mese, alegeti produse sanatoase precum fructele, nucile, produsele mai slabe.
2. Obicei nesanatos: petrecerea a prea mult timp pe canapea, in fata televizorului
De ce este periculos: pe masura ce petreci mai mult timp in fata televizorului, pe atat faci mai putina miscare. Un studiu recent a aratat ca cei care petreceau mai mult de doua ore in fata televizorului, mancau mai mult decat cei care petreceau mai putine ore.
De ce sa ne oprim: Prin inlocuirea timpului petrecut in fata televizorului cu o activitate mai antrenanta, putem arde mai multe calorii, ne putem mentine in forma si putem reduce aparitia altor afectiuni.Vom avea mai mult timp pentru somn, mai multa energie, o dispozitie mai buna si chiar o incredere in sine accentuata.
Schimbarea obiceiului:
- Regula 2/ 30. Stabiliti ca in fiecare zi sa petreceti doar 2 ore si jumatate in fata televizorului.
- Nu schimbati canalele: dati drumul la televizor doar in momentul in care doriti sa urmariti un program specific. Astfel, veti sta departe de ,,ispita”.
- Nu rontaiti in fata televizorului.
- Faceti exercitii fizice in timp ce va uitati la televizor.
- Faceti curatenie in timpul reclamelor.
- Incercati sa parasiti casa mai des: vizitati-va prietenii, faceti o plimbare scurta, stimulati-va mintea in fiecare zi.
3. Obicei nesanatos: cheltuirea exagerata a banilor si indatorirea
De ce este periculos: problemele legate de bani isi pot lasa cu usurinta amprenta asupra sanatatii noastre. Un sondaj a aratat ca stresul financiar contribuie la aparitia bolilor cardiace, insomniilor, durerilor de cap, problemelor digestive, durerilor, ulcerelor, cat si la scaderea sau cresterea in greutate.
De ce sa ne oprim: pe masura ce avem datorii, pe atat o sa ne afundam in ele crezand ca le vom da de hac. Putem insa intoarce lucrurile in favoarea noastra daca ne acordam timpul necesar pentru a renunta la acest obicei daunator.
Schimbarea obiceiului:
- Invatati mai multe despre managementul banilor: educati-va in legatura cu regulile de baza in ceea ce priveste controlul finantelor personale.
- Creati-va un buget. Pornind de la venitul pe care il aveti in fiecare luna, organizati-va banii calculand de cati aveti nevoie pentru cheltuielile de baza si cati va raman pentru imprevizibil.
- Schimbati-va prioritatile legate de bani: incercati sa nu mai faceti cumparaturi doar ca o forma de distractie, ci cumparati atunci cand aveti cu adevarat nevoie. Identificati din timp anumite obiecte de care aveti nevoie si incercati sa le achizitionati pe rand.
4. Obicei nesanatos: comportamentele care va ingrijoreaza sau va enerveaza
De ce este periculos: stresul creste tensiunea arteriala, scade imunitatea si incetineste digestia.
De ce sa ne oprim: este demonstrat stiintific faptul ca tehnicile de reducere a stresului imbunatatesc imunitatea, reduc depresia, usureaza durerile cronice si ne protejeaza inima, de asemenea. Readucerea controlului si a bucuriei in viata de zi cu zi ne va ajuta profitam de beneficiile acestora in ceea ce priveste starea noastra de sanatate.
Schimbarea obiceiului:
- Invatati sa nu va mai stresati atat de usor. Felul in care reactionati la mediul inconjurator va determina nivelul de stres. Solutia consta in a ramane relaxati.
- Redescoperirea optimismului: pesimismul este un obicei care se invata. Recastigarea sperantei poate duce in timp la recastigarea fericirii.
- Mancati sanatos si faceti exercitii fizice.
- Bucurati-va de un hobby relaxant.
5. Obicei nesanatos: folosirea excesiva a medicamentelor
De ce este periculos: atunci cand sunt luate pe un termen mai lung decat cel indicat, pastilele se pot transforma in dusmanul care in loc sa trateze bolile, ajuta la aparitia altora. Folosirea excesiva a unor medicamente precum aspirina poate duce in timp la aparitia ulcerelor, sangerarilor gastro-intestinale, infarcturilor.
De ce sa ne oprim: o data ce renuntam la folosirea repetata a pastilelor, ne putem bucura de mai multe avantaje. Pe langa faptul ca nu vom mai cheltui bani atunci cand nu este cazul, pastilele luate la timpul potrivit isi vor face efectul atunci cand vor fi administrate.
Schimbarea obiceiului:
- Cautati metode alternative daca este cazul: poate ca este nevoie sa mai dati cateva kilograme jos sau sa faceti exercitii fizice pentru a scapa de durerile musculare in loc sa luati o aspirina.
- Nu luati pastilele mai mult de 4 luni fara sa aveti si parerea avizata a medicului.
- Observati semnele in urma administrarii unor pastile: pierderea memoriei, somnul in exces, lipsa de raspuns pot fi reactiile adverse pe care supradozarea cu medicamente le pot da.
- Cereti ajutor daca nu puteti face fata acestui obicei. Fie ca este vorba despre familie sau despre un psiholog, ajutorul este binevenit in astfel de cazuri.
Sursa: www.rd.com