15 sfaturi pentru o sanatate de invidiat
Sanatate

15 sfaturi pentru o sanatate de invidiat

15 sfaturi pentru o sanatate de invidiat

15 sfaturi pentru o sanatate de invidiat

Sanatatea noastra are de suferit in conditiile in care tehnologia si sedentarismul ajung sa ne domine procesul de dezvoltare personala. Pentru a preveni aceasta realitate deloc placuta, iata o serie de sfaturi pentru o mai buna functionare a organismului nostru:

1. Urmeaza modelul pisicii.

Obisnuieste-te sa faci exercitii de intindere in fiecare dimineata. Acestea imbunatatesc circulatia si digestia, cat si diminueaza durerile de spate.

2. Nu sari peste micul dejun.

Studiile arata ca si in cazul in care ne dorim sa slabim, micul dejun este recomandat. Persoanele care neglijeaza micul dejun au tendinta de a se ingrasa.

3. Spala-te corect pe dinti.

Poate ca nu stiati ca un spalat incorect pe dinti dauneaza acestora, cat si gingiilor mai mult decat in cazul in care nu ne-am spala deloc. Ceea ce trebuie sa retinem este ca in cazul dintilor de sus, miscarea periutei trebuie sa fie de sus in jos, dinspre gingii spre dinti in timp ce in cazul dintilor de jos, miscarea va fi invers, de jos in sus, tot dinspre gingii spre dinti.

4. Exercitii pentru sistemul nervos.

Putem face exercitii astfel incat sa ne antrenam si emisfera dreapta. Ce spuneti sa ne spalam pe dinti cu mana stanga, sa incercam o alta ruta spre locul de munca sau sa ne alegem hainele pe care vom purta a doua zi avand ochii inchisi si bazandu-ne numai pe simtul tactil. E si distractiv pe deasupra, nu-i asa?

5. Primeste ceea ce dai.

Esti obisnuit sa dai, dar in momentul in care ti se ofera, refuzi politicos? Ei bine, ai putea incerca “scurtatura catre compasiune”. Cu alte cuvinte, invata sa primesti. Si mai ales, intreaba-te: cum vor reusi ceilalti sa primeasca ceea ce le oferi daca tu nu primesti ceea ce ii iti ofera?

6. Ai grija de oasele tale.

Dupa 30 de ani, structura oaselor incepe sa se modifice, asa ca putem preveni deteriorarea acestora prin a consuma necesarul zilnic de calciu fie sub forma de pastila, fie din alimente precum iaurtul, branza, laptele.

7. Un pahar de vin pe zi.

Antioxidantii din vin au atat efect anticancerigen, cat si impotriva altor factori toxici din natura.

8. Ce zici de condimente?

Mancarea condimentata stimuleaza endorfinele, hormonii bunei dispozitii. Endorfinele au un efect puternic pentru starea de bine, asa ca ar trebui sa ne gandim data viitoare inante de arefuza piperul si curry-ul.

9. Nu manca atunci cand esti stresat.

Iar atunci cand mananci, ai grija sa fie in portii mici si dese. Nu uita sa tii legumele si fructele aproape deoarece ele sunt prietenele de nadejde ale sanatatii tale.

10. Minunile hidratarii.

In locul sucurilor acidulate sau in locul apei minerale, cea mai buna varianta ramane totusi apa plata. Minim 2 l pe zi. Incearca macar o data, vei vedea ca nu e imposibil.

11. Incearca sa nu mai fumezi.

Nu numai ca fumatul creste riscul de cancer si de boli ale inimii, dar s-a demonstrat ca accelereaza si pierderea densitatii oaselor, lucru care nu este deloc placut. Ce parere ai?

12. Relaxeaza-te.

Studiile arata ca stresul, copiii si munca sunt factorii principali care anunta pierderea apetitului sexual. Deoarece in ziua de astazi ne permitem sa lucram de acasa, raftul lenjeriei poate fi comun cu cel al lapopului, iar discrepanta dintre locul de munca si spatiul personal este din ce in ce mai putin evidenta.

13. Odihna cea de toate zilele.

Daca ne odihnim suficient in intervalul de care avem nevoie pentru a ne lua portia zilnica de somn, vom rezista altfel la activitatile din ziua urmatoare decat in cazul in care pierdem noapte dupa noapte.

14. Oamenii puternici cer ajutor.

Cand simti ca nu te descurci intr-o anumita situatie, spune acest lucru sau lasa de inteles ca ai nevoie de ajutor. Oamenii cu adevarat puternici sunt cei care recunosc ca le este greu si nu se simt rusinati sa-si asume greselile.

15. Plimba-te des.

Plimbarea este relaxanta nu numai pentru corpul nostru, ci si pentru mintea si sufletul nostru. O scurta plimbare dupa fiecare masa ajuta sistemul digestiv si ne limpezeste mintea, iar noi putem reveni la treburile zilnice.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Livia spune:

    Multumesc,o sa incerc sa le respect pe toate si sa le aplic in viata de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *