10 dependente de care nu esti constient
Atunci cand ne referim la dependente, ne-am obisnuit sa le aducem in discutie numai pe cele care pot fi considerate extreme.
Exemple in acest sens pot fi drogurile, alcoolul sau mancarea. Insa cum am reactiona daca am sti ca zilnic suntem victimele unor dependente pe care nu le constientizam?
Noi am cules cele mai raspandite 10 dependete pe care multi dintre noi nu stim ca le detinem:
1. Dependenta de munca.
“Workaholic” este termenul cu care multi dintre noi suntem familiarizati. Dar faptul ca stam peste program sau ca suntem devotati profesiei noastre nu ne transforma in workaholici. Ci ideea de a gasi mereu un motiv pentru a munci, chiar si atunci cand nu este nevoie. Dependenta de munca este o tulburare compulsiva. Acest lucru inseamna ca un dependent nici macar nu trebuie sa-si iubeasca slujba. Aceste dependente reprezinta o parte din ceea ce esti, nu din ceea ce faci. Anumiti dependenti de munca “se hranesc” cu adrenalina provocata de stresul muncii lor. Totusi, aceasta experienta prezinta efecte negative in vietile noastre, afectandu-ne relatia cu familia, prietenii si chiar sanatatea fizica.
2. Dependenta de Internet.
Desi Internetul este prezent in vietile nostre de o buna perioada de timp, pentru unii dintre noi, acest hobby s-a transformat in dependenta. Cu siguranta acest lucru nu este greu de crezut daca ne raportam la numarul de ore petrecute in fata calculatorului. Vietile noastre persoanle si profesionale devin din ce in ce mai orientate spre tehnologie. Cercetarile arata ca intre 5 si 10 % dintre oameni sunt dependenti de Internet.
3. Dependenta de cofeina.
Precum alte droguri care provoaca dependenta, cofeina aduce un premiu creierului nostru. Ea are rolul de a accelera ritmul creierului nostru. De asemenea, mareste aportul de dopamina, ceea ce activeaza anumite puncte ale placerii regasite in creierul nostru – tocmai de aceea provoaca dependente.
Printre semnele dependentei de cafea putem include: neodihna, durerile in piept, oboseala si durerile de cap.
4. Dependenta de televizor.
Te streseaza faptul ca tocmai ai ratat emisiunea ta preferata? Ai fi morocanos daca ai ramane fara cablu TV o singura zi? Te gandesti adesea ca petreci prea mult timp in fata televizorului?
Anumite dependente joaca rolul unui auto-tratament. Cu alte cuvinte, sunt folosite pentru a inlocui negativitatea, tristetea, singuratatea. Cateodata, ne ajuta sa ne simtim relaxati si sa ne deconectam de propriile probleme. Televizorul joaca un rol important in acest sens.
Urmand exemplul altor dependete, a cincea ora petrecuta in fata televizorului nu mai aduce aceeasi satisfactie precum prima.
5. Dependenta de iubire.
Cercetarile arata ca anumiti oameni iubesc sa iubeasca. Atunci cand suntem indragostiti, simtim entuziasm si placere. Insa, atunci cand intervine dependenta, aceste emotii pozitive se pot transforma in obsesie. Astfel, putem simti ca ne este imposibil sa traim fara persoana de langa noi.
Oamenii de stiinta considera ca exista cateva aspecte care ne pot determina sa fim excesiv de preocupati de dragoste. Acestea pot fi interactiunile sociale sau o viata de familie timpurie. Pe de alta parte, altii considera ca exista o obsesie a culturii noastre de a idealiza iubirea.
6. Dependenta de negativitate.
Cu totii cunoastem pe cineva care pare sa fi scapat in butoiul cu melancolie. Sunt cei care par sa vada intotdeauna partea goala a paharului. Sunt cei care gasesc intotdeauna minusurile unei experiente. Studiile arata ca oamenii pot dezvolta in timp dependente de negativitate si indoiala.
Dependentii de negativitate aleg sa se planga mai mult decat sa caute o solutie. De asemenea, ei sunt preocupati de problemele trecutului si sunt adevarati cautatori ai criticilor si plangerilor.
Asadar, ce provoaca dependenta de negativitate? Faptul ca aceasta ofera un stimul mental. Acest fapt ii permite creierului nostru sa reactioneze mai mult la stimulii negativi decat la cei pozitivi Pe de alta parte, aceste dependente de negativitate pot avea radacini in traume emotionale traite in faza copilariei.
7. Dependenta de exercitii fizice.
Exercitiile fizice reprezinta o activitate sanatoasa a procesului nostru de dezvoltare personala. Din pacate, pentru unii dintre noi aceasta se poate transforma intr-o dependenta destul de periculoasa.
Anumiti oameni se pot simti inutili daca nu au facut exercitii nici macar o zi. De asemenea, iritabilitatea, anxietatea si chiar vinovatia isi au locul in aceasta ecuatie.
Dependentii de exercitii fizice vad in aceasta activitate o prioritate chiar si atunci cand corpul nu le permite. De exemplu, in urma unei accidentari. MaI mult decat atat, ei nu sunt niciodata multumiti cu numarul de exercitii efectuate.
8. Dependenta de “curatare” a pielii.
Multi dintre noi i-am observat pe cei care par sa aiba un radar al cosurilor de pe corpul lor sau al nostru. Si, fara sa ne ceara permisiunea, ne trezim brusc ciupiti sau raniti de acestia. Desi este enervant, acest obicei este unul patologic, chiar daca el cauzeaza sangerare sau durere.
Problema nu apare intr-o anumita zona a corpului, ci poate fi raspandita pretutindeni. Pentru multi dintre noi, ea reprezinta un tic nervos pe care nu il putem controla. Majoritatea celor care sufera de aceste dependente este reprezentata de femei.
9. Dependenta de cumparaturi.
Se pare ca dependenta de cumparaturi este un lucru real: 1 din 20 de oameni prezinta acest comportament. Aceasta activitate poate fi distructiva si nu doar la adresa cartii tale de credit.
Mai excat, ce se petrece in corpul tau atunci cand mergi la cumparaturi? Corpul elibereaza endorfine, ceea ce stimuleaza placerea. De asemenea, multi apleam la aceasta forma de dependenta pentru a inlatura diferite emotii negative cu care ne confruntam.
10. Dependenta de mancarea care iti dauneaza.
In mod ciudat, putem deveni dependenti de mancarea la care suntem alergici. Atunci cand avem o reactie alergica la mancare, corpul elibereaza o serie de endorfine. Acest lucru ne schimba dispozitia si ne face sa ne simtim mai fericiti. Ca o reactie, revenim la aceeasi mancare pentru a retrai toate acele emotiile euforice.
Tu esti constient de dependentele tale?