un introvertit si un extravertit se pot intelege
Inca din momentul in care Jung a conturat diferentele de personalitate ale oamenilor, a existat o discrepanta evidenta intre un introvertit si un extravertit.
Un introvert poate simti o presiune in ceea ce priveste socializarea cu un numar mai mare de oameni. In schimb, extravertul nu se simte in largul lui daca sta singur pentru prea mult timp. Desigur, scenariul de mai sus este o exagerare a fiecarui rol.
Insa, care este, de fapt, diferenta dintre un introvertit si un extravertit?
Poate ca ar trebui sa stabilim inca de la inceput urmatoarele aspecte: “introvertit” nu este un cod pentru “nu imi plac oamenii”, in timp ce nici “extravertit” nu inseamna ca poti zbura de la un subiect la altul. Poate ca cea mai buna modalitate de a descoperi diferenta dintre cele 2 concepte este sa ne intrebam care este cea mai buna metoda a fiecaruia de a se relaxa.
Ceea ce trebuie sa urmarim este felul in care fiecare isi incarca bateriile. Care este mediul in care te simti cel mai bine? Anumiti oameni isi incarca bateriile atunci cand se inconjoara cu altii oameni; acestia sunt extravertitii. A sta singuri nu este o experienta placuta pentru extravertiti. Pe de alta parte, un introvertit isi incarca bateriile petrecand timp de unul singur.
La fel de util este sa comparam aceste doua concepte cu a fi dreptaci sau stangaci. Majoritatea suntem ori stangaci, ori dreptaci. Dar faptul ca scriem cu mana dreapta nu anuleaza ideea ca putem scrie si cu mana stanga. Astfel, un introvert se poate adapta unor scenarii extravertite, chiar daca acestea nu au loc in mod natural. In aceeasi maniera, un extravert poate realiza activitati care nu ii sunt specifice.
Cea mai buna modalitate de a gasi un punct comun cu cei care sunt diferiti de tine este sa-ti personalizezi experienta. Lucrul cel mai putin recomandat pe care il poti face este sa folosesti un singur cuvant pentru a-ti defini abordarea. Daca cineva iti spune: “Sunt un introvertit”, nu interpreta acest lucru astfel: “Vreau sa fiu lasat in pace tot timpul.” In aceeasi maniera, “Sunt un extravertit” nu inseamna :”Wow! Hai sa petrecem mereu!”
Asadar, sa luam un exemplu concret prin care putem observa relatia dintre cei doi:
“Este vineri seara. Stam in casa sau iesim in oras?”
Perspectiva introvertitului: Pentru acesta, o idee buna poate fi o carte interesanta. Sau poate vizionarea ultimelor episoade ale serialului tau preferat. In orice caz, este important ca nimeni sa nu te deranjeze. Acest lucru se intampla pana in momentul in care un prieten te suna si te invita in oras. Ii spui ca ai prefera sa ramai in casa, dar dupa ce inchizi telefonul, te simti vinovat(a). Maine va trebui sa te duci deoarece nu poti refuza mereu invitatiile care ti se ofera.
Perspectiva extravertitului: Daca un introvertit va cauta sa ramana in casa, un extravertit isi va aduna rapid prietenii si va parasi taramul sufocant al locuintei. Poate ca vei iesi intr-un bar in seara asta. Nu mai stai pe ganduri si iti suni cei mai buni prieteni. Doi sintre ei spun ca deja au alte planurile, in timp ce altul este deja ocupat. Nu suna bine deloc. Esti gata de plecare, insa nu te insoteste nimeni.
Solutia: Pentru inceput, un introvertit ar trebui sa stie sa-si prioriteze energia in functie de prieteni si iubit. Poate suna ciudat, insa daca iti folosesti toata energia cu un necunoscut, nu vei mai putea sa te bucuri asa cum ti-ai dori de compania iubitului tau. La fel de util pentru un introvertit este sa isi stabileasca granitele persoanle deoarece are nevoie de timp cu el insusi. Asadar, stabileste-ti macar o zi pe saptamana pe care sa o petreci doar cu tine.
In acest caz, sfatul pentru un extravertit este sa gaseasca timpul in care prietenul sau introvertit este disponibil si sa planifice ceva impreuna. Daca iubita ta este introvertita si isi doreste sa petreaca seara de sambata de una singura, atunci stabileste o intalnire pentru vineri seara. A le expune celorlalti programul tau este mai important decat sa ii suni pe ultima suta de metri pentru a stabili un plan impreuna.
O alternativa pentru extravertiti este ca acestia au o multime de optiuni. In exemplul de mai sus, extravertul se frustreaza pentru ca nu poate iesi cu prietenii sai. Daca acest caz se repeta, atunci fa-ti mai multi prieteni. De asemenea, incearca sa-ti faci un grup de prieteni pentru diferite activitati astfel incat sa stii de fiecare data pe cine te poti baza.
Poate ca cel mai important aspect pe care atat un introvertit, cat si un extravertit ar trebui sa-l stie este ca nu este deloc util sa il insulti sau sa il judeci pe celalalt. Spunandu-i unui introvertit ca este un fraier daca sta acasa vineri seara nu il va determina decat sa iti refuze invitatiile pe viitor. De asemenea, a-i spune unui extravertit ca petrecerea la care te-a invitat suna foarte plictisitoare nu este decat o modalitate de a nu-ti mai aigura vreo invitatie pe viitor.
A intelege felul in care cele doua modalitati de exprimare functioneaza este un prim pas pe care il putem face pentru a ne pune in pielea celuilalt. Important este sa accepti ca celalalt este diferit de tine si sa ii respecti felul de a fi.