umorul si personalitatea noastra
Psihologie practica

Umorul si personalitatea noastra

umorul si personalitatea noastra

umorul si personalitatea noastra

Pentru ca astazi este 1 aprilie, va dedicam acest articol pentru a afla in ce categorie se incadreaza umorul personal al fiecaruia dintre noi.

In zilele noastre, simtul umorului este una dintre cele mai apreciate trasaturi atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Consideram ca o persoana care are simtul umorului este fericita, increzatoare in fortele proprii si are o perspectiva sanatoasa asupra vietii.

Aceasta atitudine i-ar fi surprins pe grecii din antichitate deoarece ei consideram umorul drept un element agresiv. De fapt, admiratia noastra pentru umor este relativ noua. Rays Martin este un psiholog care a studiat felul in care oamenii se folosesc de umor, iar ceea ce a descoperit a fost ca umorul este o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte, ne poate ajuta sa cooperam cu viata, iar pe de alta parte ne indreapta catre a-i ironiza pe ceilalti.

Chiar daca umorul este esential din punct de vedere social, felul in care fiecare alege sa il foloseasca spune ceva despre eul nostru. Cei care folosesc umorul ca mecanism de aparare si cei care rad de ei insisi pentru a-i amuza pe ceilalti pastreaza o tendinta de ostilitate fata de ei insisi, chiar si atunci cand sunt singuri. Pe de alta parte, cei care vad viata cu o toleranta usor amuzanta sunt iertatori cu ei insisi si cu cei din jurul lor in schema cea mare de umor numita dezvoltare personala.

Regasim in cele ce urmeaza tipurile de umor descoperite si analizate de acesta:

1. Umorul umilitor

Acest tip de umor agresiv este folosit pentru a-i critica si manipula pe ceilalti prin intermediul sarcasmului si ridicolului. De asemenea, este folosit pentru a-i pune pe ceilalti intr-o postura nefavorabila pentru ca noi sa iesim in evidenta.

Atunci cand sunt provocati de interlocutorii lor, acestia folosesc replica de aparare: ,,Glumeam doar.”

2. Umorul care creaza conexiuni

E placut sa avem in jurul nostru oameni care folosesc umorul pentru a crea legaturi cu ceilalti: ei vad lucruri amuzante,spun bancuri si in general inveselesc atmosfera. Acestia sunt oamenii care ofera umorului un renume pozitiv. Sunt perceputi de ceilalti drept calzi, potriviti in a reduce tensiunea in situatiile stanjenitoare si capabili sa rada de propriile greseli.

3. Umorul de tipul ,,Uraste-ma”

In ceea ce priveste acest tip de umor, persoana ,,alege” sa rada de ea insasi pentru a-i amuza pe ceilalti. In aceasta categorie se incadreaza ,,clovnul” sau ,,baiatul gras” care sufera in spatele amuzamantului lor. O doza din acest tip de umor este fermecatoare, insa cealata nu este deloc asa. Atunci cand ne oferim celorlati pentru a ne umili de bunavoie si nesiliti de nimeni, ne putem pierde cu usurinta respectul de sine si putem dezvolta stari de depresie sau anxietate.

4. A rade in fata vietii.

Atunci cand admiram pe cineva care ,,nu se ia prea in serios”, acesta este temperamentul despre care vorbim. Mai mult decat o modalitate de a relationa cu ceilalti, este ca o culoare care inveseleste intreaga atmosfera. O astfel de persoana, alege umorul atunci cand are in fata provocari, facand un pas in spate si a se detasa pentru a rade de absurditatea vietii din fiecare zi.

Studiile care creaza o conexiune intre sanatatea buna si umor probabil ca masoara acest fenomen: atunci cand avem o perspectiva confuza asupra vietii, este greu sa ramanem anxiosi pe termen lung. Martin numeste acest proces ,,umor care ne imbunatateste stima de sine” (self-enhancing humor) deoarece nu avem nevoie de cineva care sa ne binedispuna, ci reusim sa facem acest lucru folosind propriul umor.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *