Umor, ironie si sarcasm

Publicat: 13 mai 2007
Comentarii: Fără răspunsuri

Umorul este un mecanism de aparare al eu-lui matur spre deosebire de ironie si sarcasm… Ce inseamna oare ironia si sarcasmul decit frustrare si invidie puse in cuvinte? Ce e umorul si ce e comicul? Care e diferenta intre a ride cu cineva si a ride de cineva…? Cum se manifesta un om matur – dar unul imatur?

Cred ca fiecare dintre noi am fost macar o data rautaciosi cu cineva… malitiosi… Unii dintre noi o sa spuna ca nu isi amintesc sau ca nu au fost niciodata “rai” cu altii. Desigur nu prea ne place sa recunoastem despre noi insine ca ne manifestam citeodata asa deoarece dorim sa ne pastram o parere buna despre noi si nu dorim sa fim “catalogati” drept “persoane rele, egoiste” etc.

De ce nu dorim asta? Deoarece asa am fost invatati de mici: “E bine sa fii bun, e bine sa fii altruist, e bine sa…, nu e bine sa fii rau si egoist” Si astfel s-a petrecut scindarea!

Ceea ce pare a fi comportament “nedorit” de catre Instanta noastra parentala (adica de partea noastra de Parinte care stie cum “trebuie” sa fie oamenii, lucrurile si cum trebuie sa ne comportam) reprimam. Dar fiecare dintre noi, chiar daca nu am fost vreodata, putem fi rautaciosi.

Acum ne intrebam: de ce sint unii oameni rautaciosi si mai ales cind se intimpla sa fie? De obicei cind se “compara” cu altul si crede depre el ca nu e egal cu acela.

Acum mi-a venit in minte un alt cuvint: birfa. Cred ca multa lume a birfit macar o data in viata. Birfa, dupa mine, este diferita de rautate. Deja cind birfa devine rautate atunci cred ca frustrarea persoanei in cauza este foarte mare.

Birfa e o modalitate mult mai putin nociva de a indeparta distanta intre noi si persoana care este birfita (de exemplu: multa lume o birfeste pe Andreea Marin – persoana publica, dar multa lume doreste sa fie in locul ei de fapt). Birfa are un rol important in comunitate: desfiinteaza barierele psihosociale si creste liantul intre persoane.

Atunci ce diferenta este intre birfa si ironie, sarcasm? Ce inseamna oare ironia si sarcasmul decit frustrare si invidie puse in cuvinte? Daca simtim ca vocea are un ton sacadat, ridicat si persoana mai mult “scuipa cuvintele” sau “le suiera printre dinti”, atunci s-ar putea sa simtim si veninul… Si ce e invidia pina la urma? Inclin sa cred ca partea frumoasa a invidiei este admiratia…

Ce e umorul si ce e comicul? Care e diferenta intre a ride cu cineva si a ride de cineva? Cum se manifesta un om matur – dar unul imatur? Simtul neostil al umorului – e o trasatura a personalitatii mature care foloseste mai curand umorul filozofic profund care de obicei trezeste mai curand zambetul decat rasul, care este mai curand intrinsec situatiei decat adaugat ei, care este mai curand spontan decat pregatit si care farte adesea este irepetabil “decat glumele si ironia ostila” (Allport).

Umor: este capacitatea de a rade de lucrurile pe care cineva le iubeste (inclusiv desigur propria persoana si tot ceea ce tine de ea) si totusi sa le iubesti (Meredith, Allport).

Simtul umorului nu este acelasi lucru cu simtul comicului. In cea mai mare parte comicul consta in degradarea unui aparent imaginar. Impulsul agresiv este doar usor deghizat – comicul fiind un simt mai brut decat simtul umorului. Legat de inteligenta agresiva (care ia in deradere pe celalalt) este rasul, declansat de ceea ce este picant, ras care pare sa se datoreze relaxarii, reprimarii.

Agresivitatea si sexul stau la baza a mare parte din ceea ce numim comic. Exista dovada ca oamenii care sunt mai putin inteligenti, care au valorile estetice si teoretice scazute, prefera comicul si sunt lipsit de un simt al umorului bazat pe relatiile reale din viata – observa C. Landis si J. W. Ross.

A-ti bate joc de… altul nu arata decit frustrare, complex si invidie… A-l judeca pe altul mereu si mereu nu inseamna decit a te judeca te tine. A ride de altul – nu inseamna decit a ride de tine.

Un om rautacios de fapt e un om trist! De cele mai multe ori nu vedem birna din ochii nostri. Sa invatam sa-i apreciem pe ceilalti, sa invatam sa gasim punctele forte ale lor, nu sa-i criticam sau sa le gasim nod in papura… si daca vreodata sintem rai cu altii macar sa constientizam ce se intimpla cu noi. Daca nu reusim, poate ii lasam pe cei din preajma sa ne spuna cind “sarim calul”…

Poate ca uneori “ne ajuta” sa fim rautaciosi, dar daca acest lucru devine obisnuinta se prea poate sa raminem fara prieteni.

Fiti blinzi cu voi insiva si cu altii 🙂

de Cristiana Alexandra Levitchi
Psiholog clinician-psihoterapeut
www.sensart.ro

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *