si barbatii raman insarcinati
Psihologie practica

Si barbatii raman…insarcinati

si barbatii raman insarcinati

si barbatii raman insarcinatiPresupunem ca v-ati frecat la ochi suficient de tare pentru a va asigura ca titlul nu este scris gresit.

Pentru a nu va tine in suspans, o sa va anuntam inca de la inceputul acestui articol ca afirmatia de mai sus nu este concluzia vreunei descoperiri stiintifice recente despre barbati.

Ci este incercarea noastra de a pune accent pe faptul ca rolul tatalui este la fel de important ca cel al mamei in ceea ce priveste cresterea unui copil sanatos si echilibrat.

Foarte multi barbati traiesc cu convingerea ca “Mama ar trebui sa aiba grija de copil”, ceea ce va da nastere unui gol imens atat in educarea copilului, cat si in modalitatea in care acesta isi construieste perspectiva despre viata.

Erik Erikson, specializat in psihologia copilului, sustine ca iubirea tatalui este diferita de cea a mamei.

Tatii iubesc mai “periculos” deoarece iubirea lor este mai “instrumentala” decat iubirea mamei. In randurile urmatoare, va vom prezenta modalitatea in care tatal isi lasa amprenta asupra copilului sau:

1. Barbatii isi cresc copiii in mod diferit.

Tatii au un stil diferit de a comunica si de a interactiona cu copiii lor.

Studiile arata ca incepand cu varsta de 8 saptamani, copiii pot face diferenta intre mama si tatal lor.

Inca de la aceasta varsta frageda, copilul capata o experienta ampla in ceea ce priveste interactiunea umana.

Desi nu sunt constienti, ei “observa” ca barbatii si femeile sunt diferiti si ca au modalitati diferite de a se raporta la viata.

Intelegerea acestui fapt este cruciala pentru dezvoltarea lor.

2. Barbatii se joaca altfel cu copiii decat femeile.

Tatii au obiceiul de a gadila mai mult, de a-si provoca copilul la “lupta” sau de a-l arunca in aer (in timp ce multe mame striga “Nu atat de sus!”).

Psihologii sustin ca majoritatea copiiilor care “s-au luptat” cu tatii lor invata ca loviturile sau alte forme de violenta fizica nu sunt acceptabile.

Ei invata autocontrolul in momentul in care li se spune “este de ajuns”.

De asemenea, atat baietii, cat si fetele pastreaza o balanta sanatoasa intre timiditate si agresivitate.

3. Tatii construiesc increderea copilului.

Duceti-va in orice loc de joaca si observati cum reactioneaza parintii.

Cine incurajeaja copiii sa invete sa inoate, sa urce putin mai sus sau sa mearga pe bicicleta mai tare?

Si cine ii incurajeaza sa fie mai atenti?

De obicei, mamele sunt cele care ofera protectie, iar tatii sunt cei care-i incurajeaza sa-si depaseasca limitele.

Dus la extrem, niciunul dintre aceste stiluri de parenting nu este prea sanatos.

Acest lucru este valabil deoarece unul poate incuraja riscul fara a avea in vedere consecintele acestuia in timp ce altul poate duce la evitarea riscului, ceea ce poate avea ca efect incapacitatea copilului de a fi independent sau increzator in fortele proprii.

4. Tatii comunica diferit.

Atunci cand comunica cu copilul lor, barbatii si femeile se raporteaza diferit la acesta.

Daca mamele isi vor simplifica termenii, incercand sa comunice la nivelul copilului, tatii nu au tendinta de a-si modifica limbajul in preajma copiilor.

Modalitatea in care mamele se adreseaza copiluluui usureaza comunicarea imediata, in timp ce modalitatea in care tatal alege sa vorbeasca cu acestia ii determina sa-si imbunatateasca vocabularul sau capacitatile lingvistice.

5. Educatia oferita de barbati este diferita.

Psihologul Carol Gilligan sustine ca barbatii au tendinta de a pune accentul pe corectitudine si responsabilitate, in timp ce mamele acorda mai multa atentie ajutorului si ingrijirii copilului.

Tatii ii invata adesea pe copii cre este diferenta dintre “bine si rau”, in timp ce mamele sunt cele care le aduc in prim plan gratia si speranta.

Prin intermediul acestui articol, ne dorim ca tatii sa inteleaga ca prezenta lor nu este trecuta cu vederea de cel mic si ca amprenta pe care ei o lasa in viata acestuia este de necuprins, indiferent daca acesta a fost pozitiva sau negativa.

Resurse: http://www.focusonthefamily.com/

 

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *