Process Communication Model® – ,,Cu ce va poate ajuta?”

Publicat: 26 martie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

process communication model cu ce va poate ajuta

process communication model cu ce va poate ajuta

Ce este Process Communication?

Process Communication Model (PCM) a fost dezvoltat de catre Dr. Taibi Kahler, in Statele Unite ale Americii, la inceputul anilor ’70, si deriva din descoperirea stiintifica pentru care a şi fost premiat, “Miniscenariul”. Dr. Kahler are o capacitate extraordinara de a observa comportamentul uman secunda cu secunda, si de a determina din observatiile sale o multime de lucruri despre persoane.

De exemplu, felul in care sa comunicam cu ele, despre ce le va placea sa vorbeasca, cum pot fi motivate, cat si o predictie clara a modului in care se vor purta in situatii de stres. Din observatiile sale la adresa comportamentului uman, munca lui s-a intors catre definirea comportamentelor unice ale celor sase tipuri de personalitate.

Datorita aspectului de observatie al PCM, cat si abilitatii sale de a prezice si de a face fata stresului pozitiv si negativ, Dr. Kahler i s-a cerut sa lucreze cu Psihiatrul Principal al Programului pentru Zborul Cosmic cu Echipaj Uman de la NASA, pentru a aplica PCM in profilarea astronautilor, in procesului initial de selectie a echipei, cat si mai tarziu in cadrul pregatirii. Imaginati-va cat de importanta este selectia oamenilor potriviti pentru a lucra impreuna stand unul aproape de altul intr-un spatiu stramt, in conditii de stres ridicate.

Cele 6 tipuri de personalitate principale:

Dr. Kahler numeste cele 6 tipuri de personalitate: Empatic, Perseverent, Promotor, Imaginator, Ganditor si Rebel.

Un aspect important in PCM este faptul ca nu ne lansam in etichetarea oamenilor. Vorbim mai degraba de ,,tipuri existente in oameni” decat de ,,tipuri de oameni”. Fiecare dintre noi are cele sase tipuri de personalitate, iar ele sunt structurate sau ordonate in functie de felul nostru unic de a fi, care in PCM se numeste Imobilul de Personalitate.

In Imobilul Personalitatii noastre avem un etaj de baza, acela pe care il aratam lumii cel mai des si cu care ne place sa comunicam. Avem toate caracteristicile celorlalte 5 tipuri si cantitatea de energie pe care o avem la fiecare etaj este masurabila. PCM poate realiza un inventar al raspunsurilor tale la o serie de afirmatii si prin acestea poate determina felul in care Imobilul tau de Personalitate este structurat.

Regasiti mai jos un desen al unui exemplu de Imobil de Personalitate.

exemplu de Imobil de Personalitate
exemplu de Imobil de Personalitate

In Imobilul din figura vedem o baza tipica si vedem un lift (la stanga Imobilului). Liftul ilustreaza faptul ca putem folosi energia noastra interna pentru a experimenta toate etajele, chiar daca acest lucru presupune consum de energie, la fel ca in cazul unui lift care se deplaseaza intre etajele unui imobil. Putem simti ca este dificil sau usor de stat pe un etaj care se afla deasupra bazei noastre in functie de cat de multa energie am dezvoltat in acel etaj si de cat de incarcati suntem cu energie psihologica pozitiva, prin satisfacerea cu regularitate a nevoilor noastre psihologice. Dat fiind ca exista 6 tipuri posibile, combinatiile posibile din baza si celelalte etaje sunt in numar de 720.

In Process Communication Model, filosofia noastra de baza este centrata pe respectul pentru oameni, tocmai de aceea nu facem nicio diferenta intre tipuri de personalitate (sau etaje), nu consideram ca un tip (etaj) este bun sau rau, ci pur si simplu ca fiecare tip (etaj) este diferit. Fiecare persoana are propriul fel de a fi, propriile puncte forte si simptome potentiale la stres. Cu toate acestea, tipologia de baza este intotdeauna foarte clara.

Comunicarea si canalele:

Dupa cum am mentionat mai devreme, avem tendinta de a comunica prin tipul nostru de personalitate de baza, iar atunci cand comunicam cu persoane care au aceeasi baza ca si noi, ne conectam cu usurinta.

Pe de alta parte, atunci cand cealalta persoana are baza foarte diferita de a noastra, este posibil sa descoperim ca procesul de comunicare este ratat. Atunci cand comunicarea este ratata, avem tendinta de a fi tensionati si devine dificil sa relationam cu persoanele care sunt foarte diferite de noi.

Putem examina cat de bine comunicam prin observarea in fiecare secunda a cuvintelor, tonului vocii, gesturilor, posturii sau expresiei faciale. Cuvintele reprezinta ceea ce dorim sa spunem sau ,,continutul”, iar celelalte componente sunt ceea ce numim ,,procesul” sau ”cum spunem ce spunem”.

Cu PCM putem demonstra cat de mult comunicarea ratata este determinata de lipsa procesului adecvat. Cu alte cuvinte, oamenilor le place sa primeasca continutul prin intermediul unui proces in fata caruia se simt deschisi.

Putem demonstra ca exista ,,canale” de comunicare specifice pe care fiecare tipologie il prefera, iar in momentul in care ne obisnuim sa selectam si sa schimbam canalul potrivit pentru cealalta persoana, atunci descoperim ca reusim sa comunicam mai eficient cu ea. Acest fapt este asemanator cu a forma numarul corect de telefon sau cu selectarea canalului corect intr-o comunicatie radio.

Pe langa faptul ca este deschisa catre anumite Canale, fiecare tipologie se deschide pentru a da si a primi informatii, in contexte diferite ale perceptiei realitatii.

Perceptiile sunt Ganduri, Opinii, Emotii, Actiuni, Inactiuni (sau Reflectii)si Reactii (“imi place” sau “nu-mi place”). Ca urmare, atunci cand comunicam trebuie sa fim capabili sa identificam tipologia de baza a persoanei careia dorim sa-i vorbim si apoi sa incadram ceea ce-i spunem (continut) in modalitatea in care ea are nevoie sa i-o spunem (canalul si perceptia).

Aceste aptitudini se pot invata in cadrul unui seminar condus de un Trainer Certificat PCM. Trainerii certificati si coach-ii PCM pot fi gasiti prin intermediul site-ului PCM din Romania, www.process-communication.ro. Numai persoanele mentionate pe acest site sunt calificate si autorizate sa sustina traininguri, coaching sau alte serivicii ce includ PCM. Persoanele care ofera servicii de acest gen si nu se regasesc in lista, nu au calificarea necesara, iar certificatele oferite de aceste persoane nu au valoare.

Nevoile psihologice:

Un alt aspect important in PCM este intelegerea nevoilor psihologice diferite ale fiecarei tipologii. Cercetatorii au concluzionat ca in cazul in care nevoile noastre nu sunt implinite in mod pozitiv, vom cauta sa indeplinim aceleasi nevoi in mod negativ.

Cu ajutorul modelului PCM putem prezice ce tipuri de comportament afiseaza oamenii atunci cand sunt sub stres, stresul fiind determinat de nesatisfacerea nevoilor noastre psihologice. Satisfacerea acestor nevoi este un factor important in ceea ce priveste motivarea, si putem vedea ca devenim mai putin motivati si mai irascibili ca raspuns la stres, demonstrand comportamente negative previzibile atunci cand nevoile nu sunt indeplinite in mod pozitiv.

Astfel, PCM te poate ajuta sa inveti sa faci fata stresului din tine, cat si sa oferi un sprijin considerabil celor dragi, colegilor si prietenilor atunci cand se confrunta cu o situatie nefavorabila.

Inventarul Profilului de Personalitate

Dr. Kahler a dezvoltat un chestionar online cu ajutarul caruia puteti identifica aspecte foarte concrete ale personalitatii Dvs. si care genereaza un profil detaliat.

Profilul PCM cunoscut sub numele de KeyToMe® (rom. “Cheia catre mine”) ofera detalii despre energia existenta in imobilul tau de personalitate, canalul si perceptia preferate, nevoile tale psihologice, patternul tau de stress, preferintele tale de mediu si stilul preferat de interactiune (stilul de management). Profilul a fost supus de-a lungul timpului unui riguros proces de validare, care ii confera un coeficient ridicat de siguranta.

In Romania, acest profil este valabil numai prin intermediul trainerilor si coachilor certificati Process Communication Model, ale carora nume apar pe site-ul Process Communication Romania. Feriti-va falsuri!

Ce poate face PCM pentru mine?

PCM este un set cuprinzator de instrumente care ne ajuta in comunicarea eficienta, management, team building, managementul relatiei si in imbunatatirea calitatii relatiilor noastre. Oamenii care participa la seminarii sunt surprinsi de cat de multe are de oferit PCM si cat de usor de invatat si folosit sunt instrumentele acestuia. Daca vreti sa aveti o intelegere mai profunda si caldura in relatiile voastre, daca va doriti sa stiti cum sa faceti fata angajatilor sau managerului dificili, daca doriti sa aveti o conexiune mai buna cu clientii vostri, daca vreti sa va cunoasteti pe voi insiva mai bine sau daca pur si simplu sunteti atrasi de psihologia comportamentului uman, atunci acest seminar este pentru dumneavoastra.

Exista de asemenea posibilitatea de a deveni calificati in a preda PCM sau sa folositi profilurile in practica de coach. Pentru mai multe informatii despre training sau cum sa gasiti un trainer, il puteti contacta pe John Parr la adresa johnparr@psdci.co.uk.

John Parr MSc. este Certifying Master Trainer  si detinatorul Licentei pentru PCM in Romania. Este co-autorul celei mai noi carti despre PCM “Parlez-vous Personality”. De asemenea, conduce PCM in Marea Britanie.

Continutul acestei mici discutii despre PCM este publicat cu permisiunea generoasa a Kahler Communication Inc. Hot Springs, Arkansas, USA.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *