Personalitatea umana – o enigma continua

Publicat: 19 septembrie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

personalitatea umana o enigma continua

personalitatea umana o enigma continua

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au dezvoltat un interes evident fata de personalitatea lor.

Astfel, au descoperit o serie de informatii care au dus la conturarea acesteia. Iata cateva dintre ele:

1. Personalitatea copiilorpoate fi influentata de ordinea in care s-au nascut.

Poate ca ati mai auzit deja acest lucru despre personalitatea noastra: copilul care s-a nascut primul este vazut mai “autoritar” sau mai “responsabil”, in timp ce urmatorul este “iresponsabil” sau “impulsiv”. Dar cat de adevarate sunt aceste stereotipuri?

Timp de decenii, cartile de psihologie de masa au incercat sa evidentieze acesta conexiune, insa nu au existat fenomene care sa demonstreze acest fapt. Totusi, studii recente arata ca ordinea nasterii copiilor sau marimea familiei pot avea un impact major in personalitatea noastra. Mai mult decat atat, un alt studiu a aratat ca ordinea nasterii ne poate influenta alegerea prietenilor sau partenerilor de viata: primii nascuti sunt atrasi tot de primii nascuti, in timp ce mezinii sunt atrasi tot de mezini.

2. Personalitatea noastra este relativ stabila de-a lungul vietii noastre

Studiile pe termen lung despre personalitatea umana au aratat ca aceasta ramane destul de stabila pe parcursul vietii noastre. In schimb, exista 3 aspecte care au tendinta de a se modifica o data cu inaintarea in varsta: nivelul de anxietate, atitudinea prietenoasa si nerabdarea de a avea noi experiente.

Conform cercetatorului Paul T. Costa Jr., nu exista nicio dovada care sa arate ca personalitatea noastra se modifica de-a lungul procesului nostru de dezvoltare personala. Oamenii pot considera ca personalitatea lor se va schimba pe masura ce imbatranesc. De fapt, obiceiurile, sanatatea si responsabilitatile lor sunt cele care se schimba, personalitatea lor ramanand la fel.

3. Personalitatea umana este direct conectata cu o serie de boli

In trecut, o serie de caracteristici ale personalitatii noastre erau direct conectate cu anumite afectiuni. De exemplu, ostilitatea si agresivitatea meregeau mana in mana cu bolile de inima.

Recent, cercetatorii au folosit o tehnica de statistica numita meta-analiza pentru a reevalua cercetarile din trecut si pentru a gasi o legatura intre personalitatea noastra si boala. Ei au gasit anumite conexiuni neuronale intre personalitate si cinci afectiuni: durerile de cap, astmul, artrita, ulcerul si bolile de inima.

4. Personalitatea ne influenteaza preferintele.

Cu siguranta nu sunteti surprinsi atunci cand aflati ca personalitatea poate avea un efect profund asupra preferintelor noastre. De la muzica pe care o ascultam la prietenii pe care ni-i alegem, personalitatea noastra ne poate influenta aproape orice decizie pe care o luam in viata de zi cu zi.

5. Numerosi factori pot contribui la diferite tulburari de personalitate.

Intre 10 si 15% dintre adulti experimenteaza macar un simptom al unei afectiuni de personalitate. Cercetatorii au identificat un numar de factori care contribuie la diferite tulburari de personalitate cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiva. Acesti factori includ: genetica, relatia cu ceilalti, sensibilitatea, abuzul verbal sau traumele din copilarie.

6. Animalul tau iti poate oferi informatii despre personalitatea ta.

Te consideri mai mult o persoana de tip “pisica” sau “caine”? Potrivit unui studiu, raspunsul la aceasta intrebare ne ofera informatii importante despre personalitatea noastra.

Realizat pe 4500 de oameni, studiul arata daca avem mai mult trasaturi care ne-ar asemena cu o pisica sau cu un caine. Acestia au completat un sondaj in care au fost analizate trasaturi precum deschiderea, iritabilitatea sau conformitatea.
Cercetatorii au descoperit ca oamenii care au intrat in categoria “cainilor” aveau tendinta de a fi mai extravertiti si dornici sa-i multumeasca pe ceilalti in timp ce categoria cealalta se definea prin curiozitate si introspectie.

Dupa cum ati observat, studiile despre personalitatea umana au evoluat de-a lungul timpului in directii mai mult sau mai putin imprevizibile. Astfel, putem concluziona prin a afirma ca orice discutie despre acest subiect ramane deschisa.

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *