ochii sunt oglinda sufletului si nu numai
Psihologie practica

Ochii sunt oglinda sufletului…si nu numai

ochii sunt oglinda sufletului si nu numai

ochii sunt oglinda sufletului si nu numai

Intotdeauna am avut convingerea ca nu poti patrunde in esenta unei persoane daca nu ii privesti ochii.

Oricat de obositi sau agitati am fi, dupa ce expasiunea unui astfel de moment se rispiseste, privirea este cea care ne tradeaza transparenta.

In acest articol, va vom prezenta o serie de miscari ale ochilor si ce spun acestea despre starea noastra de spirit:

1. Marimea pupilei.

Oricat de mult am incerca sa ne controlam expresia faciala, pupilele noastre vor spune intotdeauna o alta poveste. Multe studii au demonstrat ca in momentul in care privim un obiect drag sau o persoana care ne incanta, pupilele noastre se maresc. Pe de alta parte, ochii ne tradeaza atunci cand ceva ne displace, iar pupilele noastre se micsoreaza. De asemenea, pupilele mari ne fac mai atragatori in ochii celorlalti. In acest scop, egiptenii obisnuiau sa-si puna in ochi o planta numita belladonna pentru a obtine dilatarea acestora.

2. Incruntarea.

Atunci cand ne incruntam, ochii nostri se miscoreaza. Oare acest lucru inseamna ca nu ne place ceva? “Cand ochii se micsoreaza, acestia reprezinta indicatori ai stresului sau ai unei probleme medicale”, sustine doctorul Sandy T. Feldman. Aceasta expresie se intalneste in cazul unei iritatii la ochi sau in cazul abuzului de cafea sau alcool.

3. Ochii miscatori.

Adresati cuiva o intrebare si vedeti daca ochii acelei persoane se indreapta in sus atunci cand va da raspunsul. Anumiti traineri considera ca in momentul in care cineva priveste in sus si in dreapta, atunci minte. Pe de alta parte, daca priveste in sus si in stanga, atunci spune adevarul. Totusi, alti cercetatori considera ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Ei considera ca privim intr-o anumita directie in functie de felul in care procesam informatia, lucru care variaza de la persoana la persoana. De exemplu, anumiti oameni isi pleaca ochii atunci cand au o problema emotionala, insa acest lucru nu este general valabil. Asadar, nici privitul in sus nu este neaparat un semn ca o persoana minte.

4. Clipitul.

Oare clipitul poate fi corelat cu minciuna? Destul de posibil. Oamenii clipesc mai putin in anumite situatii (de exemplu cititul, visatul cu ochii deschisi sau lucratul in fata computerului) si mai mult atunci cand sunt stresati. In mod normal, oamenii clipesc de 21 de ori pe minut.

5. Blocarea ochilor.

Daca ii ceri unui prieten o favoare, iar acesta isi freaca ochii in timp ce ne raspunde, atunci el nu este confortabil cu propunerea noastra, sustine cercetatorul stiintific Navarro. Denumita “blocarea ochilor”, aceasta manevra a limbajului nonverbal este destul de bine interpretata. “Aceasta modalitate este intalnita chiar si in cazul copiilor care se nasc orbi si carora nu le place ceea ce aud”, sustine cercetatorul.

6. Contactul vizual.

Totusi, daca o persoana ne priveste in ochi, acest lucru nu inseamna neaparat ca ne spune adevarul. De fapt, uneori se intampla exact opusul. “Atunci cand oamenii mint, ei ne privesc si mai mult in ochi pentru a vedea daca le inghitim povestea.” Adesea, atunci cand esti relaxat si confortabil cu o anumita persoana, nu o vei privi neaparat in ochii sai.

7. Ridicarea sprancenelor

“In momentul in care suntem fericiti sau multumiti, ne ridicam sprancenele”, sustine Navarro. Este acelasi obicei ca acela in care ne ridicam mainile dupa ce am trecut linia de sosire. De asemenea, atunci cand vedem pe cineva pe care nu l-am mai vazut de multa vreme, recurgem la acest gest. Mamele recurg la acest gest in mod natural. Este “o intelegere” a mai multor culturi.

8. Ochii larg deschisi.

Acest gest poate fi interpretat abia in momentul in care privim intreaga expresie faciala a unei persoane. “Ochii larg deschisi pot indica o serie de lucruri diferite in functie de ce arata restul fetei.” Sprancenele ridicate, ochii larg deschisi si paloarea obrajilor pot fi un indicator al fricii. Pe de alta parte, aceleasi gesturi (cu exceptia palorii) insotite de zambete indica fericire si interes fata de subiectul abordat. De asemenea, o licarire insotita de ochii larg deschisi arata surpindere.

Asadar, acest articol ne demonstreaza inca o data ca generalizarea nu este o solutie nici in cazul limbajului nonverbal. Un gest va fi insotit intotdeauna de amprenta culturii si educatiei oamenilor.

Resurse: http://healthyliving.msn.com/

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *