Obiceiuri toxice pe care le consideram normale in relatiile noastre

Publicat: 29 august 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

obiceiuri toxice pe care le consideram normale in relatiile noastre

obiceiuri toxice pe care le consideram normale in relatiile noastre

Orice relatiile are propriile obiceiuri.

Unele ne sunt trasmise prin intermediul educatiei noastre, in timp ce alte obiceiuri se formeaza incetul cu incetul. Adesea, preluam diferite modele comportamentale fara a ne intreba daca ne sunt cu adevarat benefice.

Insa, o mare parte din acele obiceiuri toxice pe care le interiorizam fac parte din cultura noastra. Valorizam iubirea romantica pentru ca asa am fost invatati. Barbatul si femeia reprezinta mai mult o achizitie unul pentru celalalt decat un sprijin emotional pentru ca asa ni s-a spus candva.

Nici literatura de specialitate nu ne ofera un ajutor prea mare. Anumite carti creaza o separare deloc contructiva intre barbat si femeie. Astfel, se creaza o generalizare deloc benefica al carei scop final este indepartarea de celalalt.

In cele ce urmeaza, va prezentam 6 obiceiuri toxice pe care le consideram firesti in relatiile intalnite in procesul nostru de dezvoltare personala:

1. Relatia in care cei doi parteneri “tin scorul”

  • Ce este: Fenomenul “de a tine scorul” apare atunci cand partnerii se blameaza pentru greselile pe care le-au facut in trecut in relatia lor. Astfel, legatura celor doi devine un camp de lupta in care fiecare contorizeaza greselile celuilalt.
  • De exemplu, o astfel de relatie se regaseste in scenariul urmator: femeia isi aminteste cum sotul ei a facut-o de ras la o petrecere acum multi ani, iar acesta inca rememoreaza cum un necunoscut ii facea ochi dulci sotiei sale. Chiar daca a trecut mult timp de atunci, ei inca sunt macinati de aceste intamplari. Astfel, cei doi nu pierd nicio ocazie de a-i scoate ochii celuilalt. Rezultatul? Relatia devine din ce in ce mai distanta.
  • De ce este toxica: Acest tip de legatura se dezvolta in timp deoarece unul sau ambii parteneri folosesc greselile trecutului pentru a se justifica in prezent. Nu numai ca intorci pe toate partile o situatie de mult apusa, dar incerci sa-ti manipulezi partenerul.
  • Daca acest tip de relatie rezista suficient de mult, partnerii isi vor consuma energia incercand sa-I demonstreze celuilalt ca el este mai putin vinovat. Astfel, nu vor cauta o solutie, ci se vor adanci in mai multe obiceiuri daunatoare.
  • Ce putem face: Rezolva problemele la nivel individual. Daca o persoana are obiceiul de a insela, atunci cu siguranta ca aceasta intamplare va reveni. Insa, faptul ca te-a facut de ras acum 3 ani este un lucru pe care tu ti-l amintesti. Acesta tine in totalitate de tine, asa ca nu-l readuce in discutie.
  • Este necesar sa intelegem ca atunci cand alegem sa avem un partener, ii alegem si obiceiurile. Daca nu i le accepti, de fapt, nu il accepti pe el. Daca ceva te-a deranjat atat de mult acum un an, atunci aceea ar fi fost perioada in care ar fi trebuit sa rezolvi problema respectiva, nu acum.

2. Relatia pasiv-agresiva sau “Incearca sa te prinzi singur”

  • Ce este: intr-o astfel de relatie, intalnim obiceiuri de tipul: partenera isi doreste sa calatoreasca si ii trimite partenerului diferite oferte de vacanta. Sau partenerul vrea sa petreaca o seara cu prietenii sai si isi intreaba sotia daca nu vrea sa se duca la coafor. In loc sa rosteasca dorinta, partenerii isi trimit unul altuia o serie de aluzii.
  • De ce este toxica: Deoarece arata ca nu puteti comunica deschis unul cu celalat. O persoana nu are de ce sa fie pasiv-agresiva daca se simte libera cu celalat. Si nici nu va face aluzii decat in momentul in care ii este teama ca va fi judecata.
  • Ce putem face: Putem incerca sa ne exprimam deschis dorintele si sentimentele. Astfel, celalat va intelege exact mesajul pe care dorim sa i-l transmitem. Si, de asemenea, il vom incuraja sa actioneze in aceeasi maniera.

3. Relatia celor doi ostatici

  • Ce este: Apare in momentul in care un partner se foloseste de o simpla critica pentru a ameninta intreaga relatie. De exemplu, daca iubitul tau simte ca ai fost rece cu el, in loc sa spuna: “Simt ca uneori ai o atitudine rece fata de mine”, el spune: “Nu ma pot intalni cu cineva care este rece cu mine tot timpul.”
  • De ce este toxica: Deoarece reprezinta definitia santajului emotional. Si pe deasupra, creaza multe momente dramatice deloc necesare. De asemenea, orice intamplare minora se poate transforma intr-o adevarata criza. Este important ca cei doi parteneri sa inteleaga ca pot comunica fara a ameninta relatia lor. Altfel, in timp, aceste obiceiuri pot crea un camp al neintelegerii si manipularii.
  • Ce putem face: Este in regula sa ne suparam pe partnerul nostru sau sa ne deranjeze anumite obiceiuri ale acestuia. Insa trebuie sa intelegem ca a ne lua un angajament fata de o persoana si a o placea tot timpul nu reprezinta acelasi lucru. Chiar daca suntem devotati celuilalt, tot ne putem simti deranjati de anumite gesturi ale sale din cand in cand.

Unele ne sunt trasmise prin intermediul educatiei noastre, in timp ce alte obiceiuri se formeaza incetul cu incetul.
obiceiuri in relatiile noastre

4. Relatia “Tu esti vinovat pentru emotiile mele”

  • Ce este: Sa ne imaginam urmatorul scenariu. Astazi nu este chiar cea mai fericita zi din viata noastra. Iar partenerul nostru nu isi arata deloc empatia fata de noi. De fapt, el a vorbit la telefon intreaga zi cu partenerii sai de afaceri. A fost distras de aceasta intamplare atunci cand tu l-ai imbratisat. Tu ai vrea sa petreceti ziua impreuna, insa ei deja au stabilit sa iasa in oras.
  • Astfel, consideri ca el da dovada de insensibilitate fata de tine. Tu ai avut o zi proasta, iar el nu a facut nimic in acest sens. Desigur, nu i-ai cerut nicio clipa asta, insa el pur si simplu nu a facut-o. Te asezi bosumflata in fata televizorului, dar situatia te macina in continuare.
  • De ce este toxica: In momentul in care iti invinovatesti partenerul pentru propriile emotii, dai dovada de egoism. Daca acest scenariu se va repeta, vei dezvolta tendinte de co-dependenta. Astfel, chiar si cele mai nevinovate obiceiuri (precum cititul ziarului sau micul dejun) pot fi compromise. Pe termen lung, acestea creeaza o serie de resentimente.
  • Ce putem face: Asuma-ti responsabilitatea pentru propriile emotii. De asemenea, asteapta-te ca partenerul tau sa actioneze in aceeasi maniera. Orice compromis trebuie sa vina din propria dorinta, nu ca o forma de a indeplini asteptarile celuilalt. Daca eu ma simt vinovata pentru comportamentul tau, atunci vom ajunge cu siguranta sa ne ascundem adevaratele emotii.

5. O relatie de…gelozie.

  • Ce este: Gelozia dusa la extrem dezvolta obiceiuri periculoase. Iti poti privi partenerul cu suspiciune de fiecare data cand scrie, priveste sau pur si simplu vorbeste cu o alta femeie. Astfel, vei simti nevoia sa recurgi la gesturi necugetate. Exemple? Sa verifici e-mailul, sa-i citesti mesajele sau chiar sa-l urmaresti cand pleaca de acasa.
  • De ce este toxica: In mod surprinzator, unii percep gelozia ca pe o forma de afectiune. De dapt, aceasta atitudine ascunde tendinta noastra de a-l controla pe celalat. Si, desigur, ascunde lipsa noastra de incredere in el si in noi insine.
  • Ce putem face: Ai incredere in partenerul tau. Stim, este o idee radicala. Dar, din pacate, gelozia extrema il va indeparta pe celalat de langa tine.

6. Relatia “Rezolv totul cu un cadou”

  • Ce este: In momentul in care apare un conflict, metoda de a-l rezolva este printr-un cadou. Astfel, comunicarea este inlocuita de cea mai frumoasa pereche de pantofi. Problema apare in momentul in care incercam sa inlocuim adevaratele probleme cu placeri superficiale.
  • De ce este toxica: Nu numai ca ascunde adevarat problema, dar creaza un context nesanatos. Sa presupunem ca anumite obiceiuri ale sotului tau te deranjeaza. Daca de fiecare data el iti cumpara un cadou, atunci nu ii vei oferi vreodata sansa de a-si schimba atitudinea fata de tine. Din contra, el va continua in aceeasi maniera deoarece nu va vedea nimic in neregula.
  • Ce putem face: Cu siguranta ati mai auzit asta, dar comunicarea este cheia. Pur si simplu, vorbiti despre ceea ce se petrece cu voi in relatia voastra. Aceasta este singura cale de a-l cunoaste pe celalat si de a-i intelege nevoile.

Asadar, este indicat sa ne reamintim ca cele mai inofensive obiceiuri pot prinde viata in relatia noastra. Daca astazi nu suntem deranjati de acestea, maine s-ar putea sa vedea ca relatia incepe sa scartaie. Tocmai de aceea, constientizarea acestor este primul pas catre transformare.

Voi sunteti de acord?

Resurse: www.filmsoraction.org

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *