Nu accepta sa fii victima nimanui! (partea I)

Publicat: 23 iunie 2008
Comentarii: Fără răspunsuri

nu accepta sa fii victima nimanui partea intai
nu accepta sa fii victima nimanui partea intai

Ce-ati face daca ati fi  victima? Cum ati reactiona si cum v-ati simti? Ce i-ati spune persoanei care v-a luat ostatic?

Din fericire, probabilitatea de a fi luati ostatici este foarte mica, totusi, putem fi luati ostatici la modul metaforic.

Putem fi detreminati sa ne simtim amenintati, manipulati si transformati în victime in fiecare zi de catre sefi, colegi, clienti, membri ai familiei sau de orice persoana cu care interactionam. De asemenea putem deveni ostatici ai evenimentelor si circumstantelor din viata noastra. Putem deveni chiar propriii nostri ostatici, lasandu-ne controlati de cadrul mental, emotiile si deprinderile noastre.

Oare cati dintre noi permitem evenimentelor exterioare sa preia controlul asupra noastra fara sa ne dam seama? Ati fost vreodata suparat ca vacanta v-a fost stricata de vremea rea? Atitudinea negativa a cuiva v-a indispus?

Senzatia ca suntem tinuti ostatici este evidenta mai ales cand relatiile interpersonale in care puterea, autoritatea sau pozitia de superioritate folosite in mod abuziv sau constituie o sursa de teama nejustificata.

Intrebarea este de ce atat de multe persoane indura situatii nefericite? De ce raman in relatii abuzive, fie cu un partener, fie la serviciu, fie cu un prieten? Motivele sunt complexe, dar in esenta este vorba de faptul ca aceste persoane si-au pierdut capacitatea de a-si controla mintea, astfel incat sa-si foloseasca puterea personala pentru a actiona pentru iesirea din situatia nefericita.

Potrivit neurologului Paul MacLean creierul uman este format din 3 creiere separate care se afla in stransa legatura:

• creierul reptilian, care se concentreaza asupra unui singur lucru: supravietuirea – este nonverbal, operand la nivelul stimulilor, este responsabil de nevoi elementare precum fuga, foamea, frica

• sistemul limbic, dedicat emotiilor si sentimentelor, principalul loc in care se regasesc emotiile, atentia, amintirile cu incarcatura emotionala – se exprima in mod exclusiv sub forma emotiilor si joaca rol de judecator intre creierul reptilian si neocortex

• neocortexul, cu care procesam gandirea abstracta, cuvintele, simbolurile, logica si timpul – este divizat in emisfera stanga (rationala, verbala) si emisfera dreapta (spatiala, artistica).

Neputinta este unul dintre primele semne ca te lasi luat ostatic. Neputinta otraveste persoana in cauza si ii provoaca sentimente de neajutorare si prizonierat. Care sunt cuvinetele si expresiile care insotesc sentimentul ca esti luat ostatic? „N-am de ales”, „ma simt prins in capcana”, „ma simt groaznic”, „urasc chestia asta”. Dialogul mental negativ pe care-l intretinem cu noi insine poate sa ne tina ostatici in acea situatie.

Sentimentul de prizonierat incepe cu un cadru mental conform caruia suntem obligati sa facem ceva ce nu dorim si continua cu atitudine negativa. Daca ascultam cuvintele pe care le folosim realizam otrava din mintea noastra. Indiferent de cultura din care facem parte, educatie sau varsta, cercetatorii au dovedit ca avem mai multe cuvinte care exprima emotii negative decat pozitive.

Ca o concluzie a acestui scurt rezumat, putem deveni ostatici atunci cand renuntam la puterea personala si ne permitem sa ne simtim captivi si neajutorati. Fie ca este vorba de o situatie grava, serioasa (pierderea cuiva drag, somajul, probleme financiare) sau ceva mai putin ireversibil (cearta cu un coleg, sef, prieten, partenerul, un vecin) faptul ca ne permitem sa fim luati ostatici de persoane sau circumstante inseamna ca vom avea dificultati in solutionarea problemei la modul productiv.

Gandirea negativa este otrava pentru mintea noastra. Antidotul pentru sentimentul neputintei este crearea unei legaturi emotionale prin relationarea cu oamenii sau cu anumite obiective, putem crea legaturi care sa ne asigure ca suntem suficient de puternici ca sa facem fata oricarei situatii. Stabilirea legaturilor reprezinta un mecanism de supravietuire pentru noi toti si prin intermediul acestui mecanism ne imbogatim vietile.

Omul este o fiinta sociala. Nu poate supravietui singur. Daca vreti neaparat sa ma contraziceti imi puteti da exemplu ascetii care aleg sa traiasca in pesteri, dar eu as spune ca ei sunt tocmai exceptia care confirma regula. Lloyd Douglas spune in cartea lui „Obsesia” urmatoarele: „I se parea straniu ca tine in mana lui textul unei carti de stiinta, referitoare la expansiunea si imbogatirea personalitatii omenesti”. Autorul ajunge la aceasta concluzie dupa ce intelege ca a oferi inseamna mult mai mult decat a primi.

Avem intotdeauna de ales cum gandim, cum ne realationam, cum actionam. Lumea poate fi foarte diferita in functie de starea noastra mentala. Faptul ca invatam sa nu devenim propriii nostri ostatici sau ai altora ne permite sa ne controlam vietile fara ca circumstantele exterioare sa se schimbe.

Daca vom cauta satisfactia numai in exterior vom avea numai satisfactii efemere. Cand suntem constienti ca avem de ales in orice situatie putem manifesta o atitudine pozitiva. Putem alege sa ne bucuram de relatiile noastre in libertate deplina.

Starea de spirit pozitiva ne va aduce bucurie si libertate, vom putea fi noi insine, vom putea oferi ceea ce avem ca ceilalti sa fie imbogatiti, iar prin aceasta devenim si noi mai bogati.

de Elena Reinerth

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *