ce este mania controlului
Psihologie practica

Ce este mania controlului?

ce este mania controlului

ce este mania controlului

Mania controlului este un fenomen intalnit in special in randul persoanelor care incearca sa dirijeze actiunile si comportamentele celorlalti astfel incat acestia sa actioneze conform propriilor asteptari.

Controlul este cel mai adesea o reactie a fricii. Oamenii care se lupta cu mania controlului se tem adesea ca vor ajunge sa fie la mila celorlalti.

Mania controlului se poate dezvolta in urma unor evenimente traumatice care au dat nastere sentimentelor de neputinta si haos, ceea ce a determinat persoanele respective sa tanjeasca dupa control intr-o modalitate nesanatoasa.

De exemplu, in anumite cazuri mania controlului poate rezulta din faptul ca oamenii se simt abuzati sau au fost neglijati. Daca un copil este abuzat din punct de vedere fizic, verbal sau sexual, este posibil sa se regaseasca in pozitia in care sa simta ca are din nou nevoie de control in viata sa.

Ceea ce ar trebui sa stim inca de la inceput este ca mania controlului este un “obicei” obositor si coplesitor. Descoperirea sursei fricii care sta la baza acestui comportament ne va ajuta sa gasim o portita catre rezolvarea problemelor de control.

Care sunt factorii care pot cauza mania controlului?

• Experiente de viata traumatice sau abuzive
• Relatii care au esuat
• Un nivel scazut al stimei de sine
• Credintele si valorile unei persoane

Barbatii si mania controlului

Barbatii isi pot exercita controlul asupra celorlalti ca o metoda de a face fata propriilor temeri si nesigurante. Barbatii care abuzeaza verbal, fizic, sexual sau emotional oamenii pe care ii iubesc exercita durere asupra celorlalti deoarece ei insisi sunt indurerati. Pentru a-si demonstra puterea, ei nu isi dau voie sa se simta mai slabi sau mai vulnerabili decat oamenii din jurul sau.

Chiar daca durerea lor emotionala nu va fi evidenta, ei sunt constienti de ea, motiv pentru care se straduiesc si mai tare sa aiba control asupra situatiilor si oamenilor din viata lor. Exista barbati care dau dovada de mania controlului atunci cand nu le dau voie partenerelor lor sa vorbeasca cu anumite persoane, sa aiba un anumit comportament sau sa poarte o anumita vestimentatie.

Femeile si mania controlului

Nici femeile nu se las mai prejos din aceste puncte de vedere. Femeile care au fost abuzate pot abuza la randul lor de alte persoane pentru a simti ca isi recapata controlul. Abuzul, dependenta, problemele de incredere, neglijenta si abandonul pot determina femeile sa traiasca adevarate traume.

Cand o persoana nu isi poate controla starea emotionala, are tendinta de a se orienta catre exterior, pentru a vedea ce poate controla in afara ei. Foarte multe femei se lupta cu mania controlului in ceea ce priveste mancarea, imaginea asupra corpului, gelozia, vinovatia, nevoia de a fi protejare sau anxietatea.

Sanatatea noastra poate fi afectata de mania controlului?

Problemele legate de control pot fi daunatoare sanatatii noastre. Din punct de vedere fizic, ingrijorarea si anxietatea pot deteriora capacitatea corpului de a functiona corect, iar din punct de vedere emotional, aceleasi stari de ingrijorare si anxietate pot conduce la depresie.

In aricolul de maine, va vom oferi o serie de indicii care sa va ajute sa recunoasteti o persoana care sufera de mania controlului. Pana atunci, va invitam sa reflectati la rolul pe care controlul il ocupa in viata voastra.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *