gandirea convergenta si gandirea divergenta
Gandirea convergenta si divergenta reprezinta doua modalitati diferite de a vedea lumea din jurul nostru. Un ganditor convergent vede un numar limitat si determinat de optiuni, in timp ce un ganditor divergent cauta intotdeauna mai multe optiuni. Multi dintre noi ne blocam in gandirea convergenta si nu reusim sa vedem si alte posibilitati care exista in drumul nostru de dezvoltare personala.
Sa analizam aceste tipuri de gandire si felul in care actioneaza asupra noastra:
Gandirea convergenta
In ceea ce priveste gandirea convergenta, incepem prin a pune accentul pe un numar limitat de posibilitati. Apoi alegem raspunsul pe care il consideram ,,corect” avand anumite optiuni date.
Sa luam un exemplu: ,,Oamenii sunt bolnavi sau oamenii sunt sanatosi.” Dupa ce o persoana este bolnava o perioada buna de timp, ea tinde sa vada 2 posibilitati: este bolnava sau este sanatoasa. Nu exista o cale de mijloc.
De asemenea, un alt exemplu de gandire convegenta este in momentul in care, fiind bolnavi, avem impresia ca oamenii se impart doar in 2 categorii: cei care au grija de noi si sunt alaturi de noi in aceste momente si cei care nu sunt alaturi de noi. Excludem astfel o categorie importanta si anume cei care ar vrea sa fie alaturi de noi, dar din cauza altor contexte, pur si simplu nu sunt acolo.
Desi gandirea convergenta are minusurile sale, ea nu ar trebui neglijata. Ramane un instrument cognitiv deosebit de important, in special in ceea ce priveste stiintele exacte, cum sunt matematica sau fizica. In mod teoretic si concret, adunarea 2+2 poate avea ca rezultat doar 4.
Depasind sfera realista, gandirea convergenta poate fi o sursa de suferinta deoarece ne impiedica sa ne largim orizonturile catre ceea ce este nou si neasteptat in viata noastra.
Beneficiile gandirii convergente
Gandirea convergenta se bazeaza pe aspecte precum analiza, judecata, eliminarea sau selectia. Este ideal sa aplicam acest tip de gandire in evaluarea unei idei care dispune de anumite criterii prestabilite pentru a fi analizata. Astfel, folosim gandirea convergenta pentru a dobandi claritate, pentru a trage concluzii si pentru a selecta ideile cele mai potrivite.
Gandirea divergenta
Prin contrast, divergenta se refera la ideea de ,,a descoperi directii diferite” ale unei probleme, asadar trimite la ideea de a vedea o luminita intr-o mare de intuneric. Acest tip de gandire ne deschide posibilitatile in fata vietii deoarece ne indeamna sa cautam optiuni pe care la o prima vedere nu le-am accesa.
Ganditorul divergent alege sa caute optiuni in loc sa decida una dintre cele doua variante pe care un ganditor convergent le-ar avea. Asadar, pornind de la exemplul de mai sus, este ideal sa ne intrebam daca in loc sa spunem ca suntem ,,bolnavi” sau ,,sanatosi”, ne putem intreba daca nu cumva sunt si alte optiuni, cum ar fi posibilitatea de a imbolnavi si de a ne insanatosi in acelasi timp.
Mai mult decat atat, gandirea divergenta ne determina sa depasim acea zona de confort si sa ne adresam o serie de intrebari legate o situatie in care ne aflam, descoperind ca solutiile si oportunitatile de iesire sunt nelimitate fata de ceea ce noi ne imaginam in prima faza.
Beneficiile gandirii divergente:
Cu cat grupul de oameni este mai mare, cu atat exista mai multe idei, iar gandirea divergenta isi face aparitia. In timpul acestui proces, orice judecata este suspendata, grupul fiind incurajat sa aduca in prim plan cantitatea de idei, nu calitatea lor, bazandu-se spontan unul pe ideea celuilalt, dincolo de orice limita a imaginatiei. De fapt,motto-ul gandirii divergente este: ,,Totul este posibil”, ideile fiind imbratisate in mod egal. Putem asemana gandirea divergenta cu imaginea de ansamblu pe care deseori nu reusim sa o mai vizualizam.
Echilibrarea celor doua metode de gandire este solutia ideala in ceea ce ne priveste. O constientizare si o intelegere a acestor tipuri de gandire pot avea un impact profund si benefic asupra noastra, atata timp cat reusim sa ne pliem pe contextele in care ele pot fi aplicate.