Mastile furiei: fricile pe care le ascunde furia

Publicat: 10 octombrie 2013
Comentarii: 1 Răspunsuri

mastile furiei fricile pe care le ascunde furia

mastile furiei fricile pe care le ascunde furia

Probabil ca furia reprezinta una dintre emotiile umane pe care nu le putem ascunde in totalitate.

Din moment ce furia este o emotie vitala pentru supravietuirea noastra, poate ca multi ne intrebam de ce nu am invatat sa o folosim intr-un mod constructiv pana in prezent. Din pacate, noi inca o privim ca pe o invazie militara care nu ar trebui sa ne disturbe linistea…

Insa furia are un loc bine plasat in vietile noastre. Oricat am incerca, nu putem reusi sa o ascundem.

Furia nu “favorizeaza” nicio persoana indiferent de cultura, educatia, rasa sau pozitia sa sociala. De asemenea, furia este o emotie necesara pentru protectia, siguranta si afirmarea identitatii noastre.

Adesea, multi oameni simt o nevoie mai acuta de a se apara deoarece investesc emotii in credintele proprii sau in felul lor de a fi.

Ceea ce vom incerca sa conturam prin acest articol este o manifestare constructiva a furiei.

Insa, primul lucru pe care ar trebui sa-l aflam este elementul care a declansat furia. Ganditi-va la exemplele in care multi dintre noi ne aducem acasa problemele de la locul de munca si izbucnim atunci cand ceilalti se asteapta mai putin.

Astfel, devenim mai fragili si suntem mai predispusi spre conflicte cu cei din jurul nostru. Daca dorim cu adevarat sa ne controlam furia, este necesar sa stim ce poate ascunde aceasta pentru a evita situatiile in care o exprimam in locul si momentul nepotrivit.

Ce este, de fapt, furia?

Exista o relatie foarte stransa intre furie si frica. Furia este partea “luptatoare” a reactiei “Lupta sau fugi” in momentele in care ne simtim amenintati. Majoritatea animalelor raspunde in fata amenintarii fie prin lupta directa, fie prin evitarea acesteia. Dar nu avem intotdeauna optiunea de a lupta cu lucrurile de care ne simtim amenintati. In schimb, avem furia la dispozitie. Aceasta devine modalitatea corpului nostru de a se apara in fata potentialului pericol.

In trecut, furia era folosita pentru a supravietui la nivelul cel mai de baza. Insa, in zilele noastre, situatia are un alt context. Astfel, “atacarea” principiilor, credintelor, nevoilor sau dorintelor noastre reprezinta baza care contureaza furia. Vom ajunge sa ne protejam identitatea asa cum in trecut luptam pentru mancare, adapost sau pamant. Din cauza naturii noastre defensive, vom simti nevoia sa ne aparam de ceilalti pentru a nu ne simti slabi, rusinati sau stanjeniti.

5 masti ale vulnerabilitatii pe care furia le poate lua

Masca 1: Furia poate fi o masca pentru a ne acoperi ranile.

Pentru anumite persoane, este mai putin amenintator sa reactioneze cu furie decat sa arate ca sunt ranite. Pentru ele, durerea poate fi un indicator al slabiciunii si al lipsei de control. Asadar, furia poate declansa o cearta de mari proportii.

Subestimarea, devalorizarea propriei persoane si lipsa de iubire fata de noi insine sunt trasaturi care se nasc inca din copilarie, dar care pot reaparea in relatiile noastre prezente. Atunci cand respectul nostru da piept cu respingerea sau criticismul, el da nastere indoielii fata de propria persoana.

Daca simtim o lipsa intr-un anumit domeniu al vietii noastre, este posibil ca in mod inconstient sa cautam situatii prin intermediul carora sa ne exprimam furia fata de ceilalti.

Masca 2: Furia poate fi o masca a unei tensiuni interioare.

Multi oameni se enerveaza pentru a elibera tensiunea pe care o simt in interior. Sistemul lor nervos ii poate face sa fie extrem de sensibili la amenintarea reala sau imaginara, astfel ca ei traiesc cu un nivel ridicat de disconfort. Pentru acestia, furia este un “leac psihologic”, in special in momentele in care sunt expusi la violenta.

Din aceste motive, eliberarea furiei ne poate determina sa ne simtim mai bine, cel putin temporar. Aceasta masca a furiei este foarte daunatoare in relatiile noastre.

Masca 3: Furia poate fi o masca a fricii de intimitatea emotionala.

In mod ciudat, furia este cea mai sigura cale pentru a ne atasa de ceilalti, in special in relatiile romantice. Oamenii care au dificultati in a-si exprima nevoile si dorintele in mod asertiv, se simt uneori nesiguri in prezenta partenerului lor de viata.

Astfel, ei ajung sa foloseasca furia ca modalitate principala de a-si exprima sentimentele. In aceasta modalitate, cuplurile ajung sa-si creeze un mic ritual al certurilor. Niciunul dintre cei doi parteneri nu a fost invatat sa-si exprime furia in mod constructiv sau sa-si exprime iubirea si emotiile intime. Furia este modalitatea care ii tine agatati de ceilalti.

Masca 4: Furia poate fi o masca a propriei imputerniciri.

Acest scenariu se manifesta in cazul celor lipsiti de asertivitate. Daca va regasiti in aceasta propozitie, este nevoie sa invatati sa va exprimati nevoile in mod sanatos pentru a evita izbucnirile la care v-ati expune si i-ati expune si pe ceilalti.

Masca 5: Furia poate fi o masca a tristetii sau a mandriei.

Vi s-a intamplat vreodata sa-i faceti o destainuire unei persoane apropiate, iar ea v-a certat si a tipat la voi in loc sa empatizeze cu situatia povestita? De fapt, aceasta este modalitatea persoanelor respective de a face fata propriei tristeti.

Furia le ajuta sa creada ca ele pot duce o lupta pentru voi si va “ambitioneaza” si pe voi sa porniti in aceasta lupta, daca este cazul. Din pacate, ele nu intelegeau ca singurul lucru de care aveati nevoie era o imbratisare sau un cuvant de incurajare.

Poate ca ceea ce ar trebui sa retinem din acest articol este ca pe masura ce ne imprietenim cu temerile noastre, pe atat vom reusi sa nu le mai exprimam prin furie. Multi oameni raspund la teama cu furie deoarece nu le face placere s-si expuna transparenta si vulnerabilitatea in ochii celorlalti.

Voi in care dintre cele cinci masti v-ati regasit?

Resurse: http://www.psychologyineverydaylife.net/

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *