frica de a ramane singuri ne scade standardele relationale
Un studiu realizat in domeniul relatiilor ne arata ca frica de a ramane singuri ne scade standardele atunci cand suntem pe punctul de a ne alege un partener.
Acest lucru este valabil atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor.
Cercetatorii de la Universitatea din Toronto au observat ca frica de a ramane singuri este un indicator care ne determina sa cerem mai putin de la relatiile noastre de iubire, indiferent daca suntem barbati sau femei.
Dr. Stephanie Spielmann, cercetator la Universitatea din Toronto, sustine ca cei care traiesc cu frica de a ramane singuri nu au curajul de a cere ceea ce isi doresc cu adevarat intr-o relatie.
Ea afirma ca acestia au obiceiul de a ramane in relatii in care nu sunt fericiti sau de a se intalni cu oamenii pe care nu si-i doresc alaturi in drumul lor de dezvoltare personala.
De asemenea, cercetatoarea sustine ca anxietatea pe care oamenii o traiesc adesea in relatiile lor joaca un rol important in comportamentele pe care acestia le au in relatiile lor nesanatoase.
Mai mult decat atat, cercetarile au demitizat ideea ca doar femeile se confrunta cu teama de a ramane singure.
Atat femeile, cat si barbatii traiesc cu aceasta frica: “Singuratatea este o experienta dureroasa atat pentru femei, cat si pentru barbati, asa ca nu este deloc surprinzator faptul ca aceasta frica nu este strans conectata cu sexul fiecaruia dintre noi”.
Iata 3 aspecte ale fricii de a ramane singuri:
• Statutul de a fi singur este compromis.
Daca alegem sa intram intr-o relatie care nu este deloc una productiva, nu vom mai fi disponibili pentru eventualele propuneri care ne-ar aduce cu adevarat implinire.
In momentul in care acceptam sa intram intr-o relatie doar de frica de a nu ramane singuri, multe alte usi se inchid in fata noastra.
Daca vom fi cu adevarat constienti de acest lucru, poate vom intelege ca frica pe care o traim nu ne va indeparta de singuratate, ci din contra, ne va adanci in ea.
• Standardele noastre incep sa paleasca.
Nu este nevoie sa ne consideram buricul pamantului pentru a afirma propozitia de mai sus.
Nu este nici macar nevoie sa avem o stima de sine crescuta pentru a spune acestea. Ci avem nevoie doar de un strop de constientizare.
Daca acesta va lipsi, este posibil sa fie deja prea tarziu atunci cand vom observa ca ne-am implicat prea mult intr-o relatie in care nu am fi vrut sa intram de la bun inceput.
Si la fel de posibil este ca tot acest drum sa fie presarat cu multe “semne”, de la intuitia care ne indeamna sa spunem STOP la dificultatile sau conflictele care pot aparea pe parcurs.
• Incapacitatea de a ne bucura de relatia pe care o traim.
In momentul in care statutul de a fi intr-o relatie este mai important decat relatia insasi, in momentul in care frica de a fi parasita este mai mare decat frica de a fi langa persoana potrivita, atunci lucrurile nu vor avea cu siguranta un deznodamant fericit.
Toate aceste temeri ne determina sa nu mai reusim sa simtim cu adevarat bucuria si placerea de a impartasi ceea ce traim cu partenerul de viata.